REZANJE TROŠKOVA JAVNE UPRAVE

Slovenci smanjuju plaće za još 6% i ukidaju sve povlastice

 AFP

U pokušaju da smanji troškove javne uprave, slovenska je vlada smislila sedam mjera, piše poslovni dnevnik Finance . Na prvom su mjestu plaće javnih službenika - ministara, članova vlade, zakonodavaca, sudaca, predsjednika Republike - koje će se smanjiti za dodatnih šest posto. U odnosu na prethodni mandat plaće će im ukupno biti 10 posto niže.

Kraj zapošljavanja

Drugo, smanjuju se ili ukidaju privilegije sadašnjih i bivših dužnosnika. Nakon prestanka mandata, naknade više neće moći dobivati 12, već šest mjeseci. Službenici koji su angažirani negdje drugdje, primjerice ministri koji su predavali na fakultatima, više neće imati pravo na naknadu. Uređuju se i druge povlastice, poput povlaštenih mirovina i mirovinskih dodataka.

Nadalje, bit će zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru. Moguće su iznimke, ali uz prethodnu suglasnost osnivača i financijera. Sporazumi o autorskom djelu također će biti mogući samo na temelju prethodnog odobrenja. Kao četvrtu mjeru Finance navode proširenje interventnog zakona tako da će intervencije u plaće biti moguće i nakon 1. srpnja. Pored toga, vlada će donijeti odluku o smanjenju naknada povezanih s radom. Uvjeti za dobivanje naknada bit će pooštreni i vrijedit će jedinstvena pravila za cijeli javni sektor, smanjit će se otpremnine, iznosi jubilarnih nagrada i dnevnice će se prepoloviti, a smanjit će se i naknade za troškove prijevoza.

Rad u inozemstvu

Šesto, uvode se manje privilegije za rad u inozemstvu, poput brisanje doplatka za udaljenost i složenost rada u inozemstvu. Na kraju, uvode se nova pravila za sistematizaciju radnih mjesta u javnoj i lokalnoj upravi te za sudbenu vlast. Primjerice, ograničava se broj podsektora, a navest će se i rok u kojem se mora uspostaviti nova struktura, moguće godina dana.

Austrija: plaće zamrznute, Češka: otkazi

Finance navode primjer Austrije, Italije, Češke, Francuske, Slovačke i Velike Britanije. Austrija, primjerice, planira do 2016. uštediti 1,8 milijardi eura. Među mjerama koje je usvojila su zamrzavanje plaća državnih službenika u 2013., umjeren rast u 2014. godini, zabrana zapošljavanja (osim za pravosuđe, obrazovanje i policiju). Cilj je smanjiti broj radnih mjesta u javnoj upravi za tri posto, prije svega u vojsci, obrazovanju i financijskom upravljanju. U Češkoj su u državnoj službi smanjene plaće za deset posto, a broj zaposlenih planira se smanjiti za deset do 15 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:55