POSLOVNI FORUM U NOVOM SADU

Šef Uprave Podravke Mršić: ‘Ne možemo proći jer je vani porez oko 5 posto, a u Hrvatskoj 30 posto’

Situacija nije dobra: Hrvatska stagnira, nema investicija, građani ono malo što imaju ne troše, poručio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi na današnjem poslovnom forumu vodećih hrvatskih i srpskih kompanija u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji.

Forum se u organizaciji ministarstava poljoprivrede Hrvatske i Srbije, a pod pokroviteljstvom hrvatskog izdanja Forbesa, održao u sklopu poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gdje je hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina gospodarstvenicima poručio kako je posao politike stavaranje okvira za uspješniji biznis i investicije. - Ono što ne znaju političari, znaju naši gospodarstvenici - kazao je Jakovina. Hrvatskoj je na ulasku u EU čestitao premijer Srbije Ivica Dačić.

- Žao mi je što moja Vlada nije izabrana prije jer bi ušli prije vas, poručio je premijer Republike Srbije Ivica Dačić otvarajući sajam. Zemlja partner je Hrvatska. Odgovarajući na pitanje utjecaja politike na biznis, Tedeschi je pojasnio da je politika važna jer nitko ne voli igrati, a da pritom ne zna jasna pravila igre.

- Od svega bi najviše zahvalio politici koja nam nije dozvolila da pregovaramo s Podravkom i zbog toga smo naše investicije ostvarili drugdje. To je Podravci izbilo dvije godine - dodao je Tedeschi.

Hrvatske kompanije dodatno će pogoditi što će skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU izgubiti povoljniji trgovinski režim sa zemljama CEFTA-e u koje smo dosad plasirali petinu izvoza. Samo u 2012. riječ je o 2,59 milijardi dolara. Procjenjuje se kako je za taj proces najmanje pripremljena Podravka. Ipak, predsjednik Uprave Zvonimir Mršić tvrdi da je Podravka i dalje lovac koji gleda nekoliko meta.

- Gospodarstvenici neće izbjeći negativne efekte gospodarskih kretanja i dodatno ćemo biti ugroženi konkurencijom iz EU - kazala je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokor koncerna. Predsjednik MK Grupe Miodrag Kostić najavio je da je zainteresiran za investicije u hrvatske hotele.

Dok su se srpske tvrtke ministrima požalile na birokraciju, čelnik Podravke Mršić tvrdi da je najveći problem visoko porezno opterećenje. - Ako netko ima porezno opterećenje od pet do sedam posto, a mi 30 posto, ne možemo se nositi s globalnim kompanijama, poručio je Mršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:47