PODRAVKA U RALJAMA POLITIKE

Šef Podravke je Polančecov kum i Friščićev prijatelj

Zbog prevelikog utjecaja politike mirovinski fondovi mogli bi prodati svoje vlasničke udjele

KOPRIVNICA - Miroslav Vitković, HSS-ov menadžer, ostaje na čelu Podravke, odlučio je većinom glasova Nadzorni odbor kompanije.To je rezultat ranijeg dogovora premijerke Jadranke Kosor i šefa HSS-a Josipa Friščića.

Predstavnici politike

Za Vitkovića su glasovala četiri člana NO-a: predstavnik državnih fondova Miljenko Javorović (HDZ), šefica koprivničkog HSS-a dr. Karmen Antolić, direktor koprivničkog Croatia osiguranja Nikola Gregur (HDZ) i koprivnički liberal dr. Dražen Sačer (HSLS). Protiv te odluke bili su šef mirovinskog fonda PBZ-CO Dubravko Štimac i predstavnica radnika Ksenija Horvat, a suzdržan šef NO-a Ljubo Jurčić.

- Kad NO donese odluku, svi njegovi članovi moraju je poštovati, bez obzira na to kako su glasovali - naglasio je Jurčić. Miroslav Vitković u Podravkinoj je upravi od 2003. godine. Kao mladi menadžer s internacionalnim iskustvom (direktor Podravkine prodaje u Pragu) priključio se Darku Marincu i Damiru Polančecu te preuzeo odgovornost za prodaju na tržištima bivše Jugoslavije.

Apsurdan sukob

No, nagli politički uspon Damira Polančeca zamalo ga je došao glave. Na prvi se pogled to čini apsurdno jer su Vitković i Polančec u međuvremenu preko djece postali i kumovi. No, ipak se dogodilo, a razlog je bio bizaran. Vitković, naime, nije želio pustiti Slavenova nogometaša Ivicu Karabatića u splitski Hajduk, što je bila kap koja je prelila čašu Polančecu i pokušao ga je maknuti iz Uprave.

‘Više ne curi’

Uz to, smetao mu je i u provedbi tajne operacije Spice kojom je, uz pomoć Fime, trebalo preuzeti 10,6 posto dionica. Da bi spasio glavu, Vitković bježi pod skute HSS-ova šefa Josipa Friščića. Time dobiva moćnog političkog zaštitnika i od nepoželjnog menadžera nakon parlamentarnih izbora 2007. godine postaje jedan od ključnih Podravkinih ljudi. Optimizima mu ne manjka: tvrdi da će ove godine Podravka ostvariti najbolji profit u novijoj povijesti. - Više ne curi, zatvorili smo pipe - slikovito je rekao svojim suradnicima.

Iz Podravkinih krugova danas je procurilo da Ljubo Jurčić napušta NO. To i ne bi čudilo s obzirom na činjenicu da više nema Friščićevu potporu. Ipak, sam je Jurčić o tome prilično neodređen. Njegov daljnji angažman u Podravki, tvrdi, ovisi o tome što će htjeti dioničari.

Skupština u srpnju

- Odluku o odlasku ili ostanku donijet ću u dogovoru s premijerkom s kojom bih se trebao naći sljedeći tjedan - navodi Jurčić, odbacujući tvrdnje da bi Podravku mogao napustiti zbog neslaganja s Vitkovićem. Ipak, dodao je, njegov posao u Podravki je manje-više završio. Skupština dioničara trebala bi se održati krajem srpnja, a odlučivat će o novom sastavu NO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 19:33