DANAS ODLUKA

ROVINJSKI DIV POJAČAO CIJENU Adris grupa kupuje Croatia osiguranje jer su ponudili više

ROVINJ - Adris je, prema neslužbenim izvorima, predao bolju obvezujuću ponudu za Croatia osiguranje, a očekuje se da će Vlada o tome odlučivati danas, na pretposljednoj sjednici u ovoj godini. U svakom slučaju, država želi na kraju transakcije zadržati u CO-u najmanje 25 posto plus jednu dionicu, maksimalno 30 posto.

U Ministarstvu financija jučer nitko nije želio govoriti o detaljima pristiglih ponuda rovinjskog Adrisa i poljskog osiguravatelja PZU, ali više izvora potvrđuje da je Adris za dionice Croatia osiguranja ponudio daleko više, a neki da je u pitanju čak 970 eura po dionici, što bi značilo da je uvelike pojačao prvobitnu, neobvezujuću ponudu. U njoj je nudio 790 eura po dionici. Po maksimalističkoj verziji, to bi značilo da Adris za 41,8 posto CO-a nudi 128 milijuna eura, za 132 tisuće dionica. Nije poznato kolika bi bila dokapitalizacija, a u neobvezujućoj ponudi je bila 130 milijuna eura.

ADRIS I PZU U BITCI ZA CROATIA OSIGURANJE Što je bolje za tvrtku, a što za proračun?

Poljaci su sada navodno smanjili ponudu na 800 eura po dionici (prije je bila 900 eura za 50 posto Croatia osiguranja, za 158 tisuća dionica), a prije su nudili dokapitalizaciju od 50 milijuna eura.

Nakon propale privatizacije HPB-a, kad je Vlada odbila ponudu Erste banke zbog toga jer je ponudila prenisku cijenu, ovoga puta je moguće da Vlada ima dobitnika.

U prvih deset mjeseci 2013. CO, najstarija hrvatska osiguravateljska tvrtka, je naplatila 71,6 milijuna kuna bruto premije manje nego u istom razdoblju lani. Udjel na tržištu svih osiguranja pao mu je sa 31,14 na 29,88 posto.

PZU je jedna od najvećih poljskih osiguravajućih i financijskih kompanija, sa svojih gotovo 72 milijarde kuna tržišne kapitalizacije. Adris je pak div iz Rovinja koji ima dovoljno gotovine za investiranje, a očekuje se da bi sačuvao CO kao nezavisnu lokalnu ili regionalnu kompaniju, što je želja Vlade.

Detalji njihovih dviju obvezujućih ponuda trebali bi biti poznati danas, a osim cijene dionica koju su spremni platiti, što je novac koji će se sliti u državni proračun, bit će jasnije i koliki su iznosi dokapitalizacije na koje Croatia osiguranje može računati.

Drugim riječima, koliko Adris ili PZU kane uložiti kad preuzmu kompaniju. Saznat ćemo, dakle, što je Vladi važnije - ono što će keširati u proračun, ili ono na što može računati Croatia osiguranje u budućnosti, tvrtka u kojoj će država ostati važan suvlasnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 02:52