STEČAJ

Prodajom imovine Peveca mi ništa ne bismo dobili!

Dugovanje Peveca Bjelovar procijenjeno je na 1,046 milijardi kuna, a više od polovice toga iznosa pripada bankama, dok je imovinu Peveca sudski vještak procijenio na 483 milijuna kuna
 Leon Hribljan/CROPIX

BJELOVAR - Želimir Kodrić, predsjednik Uprave Samoborke, industrije građevinskog materijala, jedan je od 200-tinjak Pevecovih vjerovnika iz redova pravnih osoba koji je danas bio na ročištu trenutno najvećeg hrvatskog stečaja , onog Peveca d.o.o. Bjelovar. - Kao da nam kriza u građevinarstvu nije bila dovoljna, pojavila nam se i kriza u poslovanju s Pevecom. Ostao nam je dužan oko sedam milijuna kuna, što smo jedva prebrodili podizanjem kredita - rekao je Kodrić.

Sumnjiva mjenica

Problemi u poslovnom odnosu s Pevecom, prema Kodrićevim procjenama, počeli su još prošlog proljeća, kada su rokovi za naplatu produljeni sa 90 na 180 dana. Poput većine današnjih Pevecovih vjerovnika, Kodrić je imao razumijevanja za Pevecove teškoće.

- Da je Pevec u ozbiljnim problemima, postalo nam je jasno u rujnu, kada nismo uspjeli naplatiti jednu od mjenica. Tada smo shvatili da će sve završiti ovako kako je završilo - rekao je Kodrić, dodavši da je Samoborka nastavila surađivati s Pevecom i nakon njegova stečaja. Kodrić se nada da će potraživanja Samoborke uspjeti naplatiti . Inače, jedan je od rijetkih Pevecovih vjerovnika koji zbog Pevecova dugovanja nije otpustio niti jednog svog djelatnika.

Međutim, manji poduzetnici poput obrtnika Zlatka Tkalčevića iz zagrebačkog Metaloplasta zbog Pevecova duga morali su dati otkaze.





A onda sve nizbrdo

- Šest godina imao sam korektnu suradnju s Pevecom, onda je početkom 2009. godine naplata počela štekati, a nakon što je Pevec otvorio četiri nova prodajna centra, sve je krenulo nizbrdo. Situacija je bila jako gadna i morao sam otpustiti polovicu radnika. Smatram da Pevecovi trgovački centri moraju raditi unatoč stečaju jer je to jedini način da naplatimo svoja potraživanja. Kada bi se imovina sada počela prodavati, prošli bismo jako loše - rekao je Tkalčević. Saša Davinić, sindikalni povjerenik, rekao je kako radnici očekuju da će se njihove plaće i ostale naknade isplatiti što prije. Bjelovarski centar sada posluje dobro i sretni su da mogu raditi.





Otvaranje centara uvjet za naplatu duga

Nakon sedmosatnog ispitno-izvještajnog ročišta Peveca d.o.o. Bjelovar Darko Šket, stečajni upravitelj, izrazio je zadovoljstvo postignutim. - Najvažnije je da su vjerovnici donijeli odluku o odgodi odluke o prodaji imovine stečajnog dužnika do održavanja ročišta za zagrebački Pevec koje će se održati 19. svibnja. Također je donesena odluka o nastavku poslovanja u centrima Peveca Bjelovar - rekao je Šket, dodavši da će vjerovnici nakon izrade stečajnog plana imati dvije opcije - da svoja dugovanja pretvore u udjele u Pevecu ili da se naplate prodajom Pevecove imovine, o čemu će se također odlučivati na ročištu zagrebačkog Peveca. Na ročištu koje je danas u devet ujutro počelo u svečanoj Sali bjelovarskog hotela Centra pojavilo se 200-tinjak od oko 1200 vjerovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:20