ZAINTERESIRANI ZA KUPNJU HRVATSKOG OSIGURAVATELJA

Poljski div PZU kreće na Croatia osiguranje čak i ako Vlada ponudi manjinski udjel

 Goran Mehkek/CROPIX

Premda još nije poznato pod kakvim će uvjetima država prodavati Croatia osiguranje, lista potencijalnih kupaca najvećeg hrvatskog osiguravatelja sve je duža. Ulazak u utrku za njegovo preuzimanje jučer je službeno potvrdila poljska osiguravajuća kuća PZU.

- Privatizacija Croatia osiguranja izuzetno nam je zanimljiva prilika koja se dobro uklapa u našu strategiju razvoja - rekao je Andrzej Klesyk, predsjednik Uprave PZU-a, u Zagrebu.

Vodeći ljudi PZU-a Hrvatsku su posjetili u pratnji poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, koji je doputovao u službeni posjet Hrvatskoj. Već i iz toga je jasno kakav značaj poljske vlasti pridaju širenju poljskoga kapitala izvan granica matične zemlje. Poljska je država vlasnik 35 posto dionica PZU-a, lidera na poljskom tržištu osiguranja, koji posluje i u Litvi, Latviji, Estoniji i Ukrajini.

Slična iskustva

- Politika poljske vlade je da podrži razvoj PZU-a. Naravno, svaka akvizicija mora biti i ekonomski opravdana - objasnio je Waldemar Maj, predsjednik NO-a PZU-a.

Meta poljskog osigravatelja sada je europski jugoistok, posebno Hrvatska, koju (i) PZU želi iskoristiti kao odskočnu dasku za druga tržišta u regiji. To što Hrvatska za mjesec i pol postaje punopravna članica EU samo je razlog više zbog kojeg Poljaci žele preuzeti Croatia osiguranje.

- PZU već prilično dugo govori o svojoj međunarodnoj ekspanziji. Imamo pristup kapitalu većem od dvije milijarde eura. Našom smo strategijom definirali zemlje srednje i istočne Europe kao mjesto na koje ćemo se fokusirati - ističe Klesyk.

U ulasku u vlasničku strukturu Croatia osiguranja Poljaci vide i mogućnost da vlastita iskustva iz tranzicije i prvih godina članstva u EU primijene i na vodećeg hrvatskog osiguravatelja. CO je, kažu u PZU-u, u sličnoj poziciji u kakvoj su bili i oni. Svjesni su da Croatia osiguranje u svom portfelju nema samo osiguravateljski biznis nego i druge djelatnosti, koje ga znantno opterećuju. Slična iskustva imaju i u PZU-u.

Preustroj i nova ponuda

- Dobrodošli u klub! Upravo je tako i PZU izgledao dobrih 15 godina. Još provodimo restrukturiranje. Znate li da smo mi i većinski vlasnik tvrtke koja drži 60 posto poljskog tržišta grijača - rekao je Klesyk novinarima.

PZU bi želio postati većinski vlasnik Croatia osiguranja, a ako se Vlada odluči samo na prodaju manjinskog dijela, Klesyk tvrdi da će svejedno dati svoju ponudu. Na duge staze željeli bi, ističe, steći većinski udio. No, nisu protiv toga da i država ostane značajan dioničar u CO-u jer smatraju da je ono iznimno važno za stabilnost hrvatskog financijskog sektora.

Uđe li PZU u vlasničku strukturu CO-a, namjerava poraditi na restrukturiranju tvrtke i razvoju novih osiguravateljskih proizvoda. Zainteresirani su i za dolazak na slovensko tržište, no slovenska vlada još nije donijela odluku o privatizaciji najvećeg osiguravatelja, Triglava. Ako to učini i ako PZU već bude u Croatia osiguranju, nije isključeno, rekao nam je Klesyk, da upravo Croatia osiguranje preuzme Triglav.

Triglav je već iskazao interes za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja, a interes su iskazali i u Adrisu. U slučaju svih zainteresiranih računica je jasna: preuzimanje Croatia osiguranja znači dominaciju na hrvatskom tržištu.

Nacionalni osiguravatelj koji je sada među najvećima u Europi

Powszechny Zaklad Ubezpieczen ili PZU grupa osnovana je 1803. godine i danas je jedna od najvećih osiguravateljskih kuća u Europi. Prošle je godine PZU ostvario dobit od 778 milijuna eura, a njegova bruto premija iznosila je oko četiri milijarde eura.

U ponudi PZU-a više je od 200 osiguravateljskih proizvoda. Pokrivaju gotovo sve: od osiguranja imovine i života, preko nezgoda, pa do zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Udio PZU-a na poljskom tržištu životnog osiguranja iznosi 43 posto, dok je njen udio na tržištu osiguranja imovine i od nezgode 32 posto.

Nacionalni je osiguravatelj ostao ključni igrač na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:10