ŠAROLIKO DRUŠTVO

Pokazatelji MMF-a: Makedonija i bogati Japan najgore ekonomije svijeta

Američki CNN napravio je listu zemalja s najgorim pojedinačnim makroekonomskim pokazateljima na temelju podataka Međunarodnog monetarnog fonda.

Društvo je prilično šaroliko pa se među pet najgorih zemalja našao i bogati Japan koji je prema svim ostalim pokazateljima nedostižan ostalim zemljama na listi. Ta zemlja se našla na nezahvalnom popisu jer ima najveći državni dug na svijetu koji će, prema procjenama MMF-a, do kraja godina probiti granicu od 239 posto BDP-a.

Problemi Japana su, međutim, minorni u odnosu na većinu ostalih zemalja na listi, poput Sudana koji je izmučen desetljećima dugim građanskim ratom. Ta zemlja, ako je suditi po MMF-ovim podacima, očekuje najveći pad gospodarstva u svijetu od 7,3 posto. Siromaštvo Konga, zemlje s ogromnim prirodnim bogatstvima, najbolje ilustrira činjenica da je godišnji prihod po glavi tek 231 dolar. Bjelorusija se muči s velikom inflacijom od 65,9 posto.

Iako MMF ne daje stopu nezaposlenosti za svaku zemlju, Makedonija je najgore pozicionirana sa stopom nezaposlenosti od 31,2 posto. Hrvatska se po ovim pokazateljima nalazi u zlatnoj svjetskoj sredini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:29