KRALJ ŠEĆERA

'PODRAVKA I SRPSKA MK GRUPA OSVOJIT ĆE ISTOČNO TRŽIŠTE' Potvrda dogovora sa srpskim tajkunom

Podravkini artikli proizvodili bi se u Srbiji, a na taj bi se način ušlo na tržišta CEFTA-e
 ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / CROPIX

Kiseli krastavci, pečena paprika, gulaš, grah, mesni doručak i svi ostali proizvodi iz portfelja konzervirane hrane koprivničke Podravke mogli bi se početi proizvoditi u pogonima MK Grupe srpskog poduzetnika Miodraga Kostića ako uprave dviju kompanija uspješno dovrše poslovne pregovore koji traju već više mjeseci, pojasnio je Jutarnjem listu izvor blizak vrhu Podravke, o čemu pregovaraju Podravkin šef Zvonimir Mršić i srpski tajkun Kostić, u regiji poznat kao kralj šećera.

Podravka u zadnjih deset godina, zabavljena, među ostalim, pogodovanjem politici i pokušajem bivšeg menadžmenta da preuzme kompaniju njezinim novcem, propustila se adekvatno pripremiti za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Zato sada traži način da svojoj proizvodnji osigura poziciju na tržištu zemalja CEFTA-e na kojem je proizvodnja iz EU, čiji je Hrvatska sada dio, zbog carina poskupjela i tako postala nekonkurentna potrošačima. Podravka za razliku od Agrokora nije organizirala vlastite proizvodne kapacitete na tržištu CEFTA-e pa sada razmatra mogućnost da ih unajmi od Kostića. To bi Podravkinoj proizvodnji, uz tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, šire otvorilo vrata tržišta bivših republika Sovjetskog Saveza, a posebno Rusije.

Iako Kostić već dulje najavljuje ozbiljnije investicije u hrvatsko gospodarstvo ističući da na raspolaganji ima 100 milijuna eura te ciljajući na hrvatski turizam kao najunosniju ulagačku metu, o vlasničkom povezivanju Podravke i MK Grupe nije se razgovaralo.

- Razgovara se isključivo o poslovnom odnosu dviju kompanija na tržištima CEFTA-e, EU, Rusije i zemalja CIS-a - tumači izvor iz Podravke.

Kralj šećera želi poslovati u Europi

Podravka bi MK Grupi napunila proizvodne kapacitete. No, u poslovnoj suradnji Kostić bi mogao imati koristi i za svoju proizvodnju zato što mu Podravka može ponuditi distribuciju na svojih 17 tržišta koja pokriva, a srpskom tajkunu zanimljiv je poslovni iskorak u EU. Kostićeva MK Grupa u svom portfelju od 36 kompanija ima šećerni biznis, bavi se poljoprivredom, ima mesnu industriju, trgovinu, bavi se turizmom i informatičkim tehnologijama. G.M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:25