REPOVI AFERE SPICE

OTP prijeti Podravki: Platite ratu ili ćemo prodati vaše dionice!

Ako ne plati ratu OTP-u, Podravka će morati namiriti i razliku od 97 milijuna kuna između nabavne i prodajne cijene dionica
 Nikola Wolf / CROPIX / PODRAVSKI LIST

KOPRIVNICA - Mađarska OTP banka od Podravke je još jednom službeno zatražila da žurno uplati novu ratu od 3,8 milijuna eura za spornih 10,6 posto dionica iza afere Spice. U protivnom, banka je priprijetila prodajom svih 576.880 dionica.

Riječ je o drugoj tranši koja služi kao zalog za OTP-ov i MOL-ov kredit kojim je Podravka preko Fime premostila dug prema Merrill Lynchu.

Bivša uprava koprivničke tvrtke lani je uplatila 6,2 milijuna eura, a ukupno je kao depozit trebalo biti založeno 10 milijuna eura. Inače, to je iznos zbog kojeg je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec završio u Remetincu jer ga se sumnjiči da je protuzakonitim posredovanjem oštetio Podravku za otprilike 75 milijuna kuna.

Plaćanje ničega

Iz Podravke su odgovorili kako im ne pada na pamet uplaćivati novu tranšu jer su dionice predmet pravosudne istrage. No, koprivnička kompanija ipak je u nezavidnoj situaciji jer im 30. rujna ove godine istječe ugovorena kupovna opcija za dionički paket. Ako je ne iskoriste, OTP će dionice prodati, a Podravka će i u tom slučaju morati namiriti razliku između nabavne i prodajne (tržišne) cijene dionica.

- O tim depozitima nema odluka Uprave i NO-a, a prvi uplaćen iznos lažno je HNB-u prikazan kao sredstva za planiranu akviziciju na stranim tržištima. U svakom slučaju, Uprava i Nadzorni o tom će problemu zauzeti stajalište na sjednici potkraj kolovoza - napominje Miroslav Vitković, predsjednik Uprave Podravke.

Bivše uprave na čelu s Darkom Marincem i Zdravkom Šestakom, konačno je i službeno potvrđeno, vlasnički paket od 10,6 posto platile su prije tri godine ukupno 264,3 milijuna kuna, odnosno točno 458,08 kuna po dionici. Da OTP danas proda te dionice po tržišnoj cijeni od 290 kuna, Podravka bi mađarskoj banci morala nadoknaditi razliku koja iznosi 168,08 kuna po dionici. Ukupno bi Podravka OTP-u i MOL-u, dakle, morala namiriti 97 milijuna kuna, a od toga ne bi imala baš ništa. Podravka u ovom času ima premalo - gotovo ništa - manevarskog prostora da otkupi vlastite dionice.

Nema raspoloživa novca

Nema raspoloživa novca jer dionice smije kupovati samo iz dobiti, a limitirana je i dopuštenim brojem vlastitih dionica koje može držati u trezoru.

Tko u ovom času može od OTP-a i MOL-a kupiti te dionice za 458,08 kuna? Samo onaj kome bi bilo omogućeno da otkupi i državnih 26 posto po tržišnih 300-tinjak kuna. Drugim riječima, preuzimatelj.

- Mislim da OTP u ovom času čeka naš prijedlog rješenja te situacije. Postoje prijedlozi da se jednim kvalitetnim ugovorom između OTP-a i Podravke nadomjeste svi dosadašnji ugovori koji su uključivali i MOL i Fimu - ističe šef NO-a Podravke dr. Ljubo Jurčić i najavljuje raspravu o tome na sljedećoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:07