SMJENA IZ BANSKIH DVORA

Novi direktor CO-a Zdravko Zrinušić

Vojković iz CO-a odlazi nakon osobnog sukoba s novim čelnikom HSLS-a Darinkom Kosorom, a karijeru bi mogao nastaviti u diplomaciji
 Saša Midžor/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas predložila Nadzornom odboru Croatia osiguranja da smijeni Hrvoja Vojkovića s mjesta predsjednika Uprave te da na njegovo mjesto imenuje Zdravka Zrinušića .

HSLS izgubio CO

Vojković je smijenjen nakon sukoba s novim predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom, s kojim je nekad bio u prijateljskim odnosima. Sukob između dvojice nekadašnjih “mladih lavova” liberala u političkim je krugovima ocijenjen kao osobni, a njegova je posljedica HSLS-ov gubitak Croatia osiguranja. Vojković iz Croatia osiguranja odlazi u vrijeme kada je državni osiguravatelj povećao dobit.

Prema neslužbenim informacijama, Vojković bi karijeru mogao nastaviti u diplomaciji. Za Mihanovića se, s druge strane, u ovom trenutku još ne zna kamo će otići. Njihovu je smjenu prije nekoliko dana najavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, rekavši kako i Vojković i Mihanović moraju odgovarati zbog stanja u kojem se nalazi Croatia osiguranje, javno poduzeće koje je nedavno potresla afera vezana uz nestanak automobila iz tvrtke-kćeri Croatia Leasing.

Iz Štedbanke u CO

Umjesto Vojkovića, na čelo Croatia osiguranja, sukladno Vladinom prijedlogu, trebao bi doći Zdravko Zrinušić, koji se sada nalazi na mjestu zamjenika predsjednika Uprave Štedbanke. U šturom priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade kaže se da iza njega stoji “bogato iskustvo u financijskom i osiguravateljskom sektoru”.

Prije Štedbanke, Zrinušić je radio u Financijskoj policiji. Prema informacijama iz političkih krugova, radi se o HDZ-ovu kadru, pa izgleda da će u ruke vodeće stranke u vladajućoj koaliciji prijeći i najveći osiguravatelj u zemlji. Za razliku od Vojkovića, današnju je sjednicu Vlade ponovno preživio Mladen Barišić, ravnatelj Carinske uprave. I o njegovoj se smjeni govori se već tjednima, no Vlada ga je očito do daljnjega odlučila zadržati na toj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:54