TRANZICIJSKO IZVJEŠĆE

Najoptimističniji prognostičar: EBRD misli da će hrvatska ekonomija potonuti 'samo' 0,6 posto u 2012.

Potpisivanje sporazuma o pristupanju Hrvatske EU i realni izgledi njezina punopravnog članstva sredinom 2013. godine pozitivni su signali u srednjem roku i mogli bi pomoći oživjeti optimizam i ulaganja
 Arhiva

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak procjenjuje da će Hrvatska ove godine imati pad BDP -a od 0,6 posto, a u idućoj godini može očekivati oporavak uz stopu rasta od 1,7 posto. S obzirom da većina ostalih insitucija, izuzev Vlade, očekuje pad BDP-a od oko jedan posto, ispada je EBRD jedan od najoptimističnijih prognostičara. No, od ranije je poznato da ta institucija koja prati zemlje u tranziciji daje nešto povoljnija očekivanja, ali u ocjeni stanja hrvatske ekonomije ipak ne odstupa od ostalih.

U najnovijem Tranzicijskom izvješću EBRD navodi da je hrvatsko gospodarstvo zapelo u fazi stagnacije, te će rast gospodarstva vjerojatno biti negativan, odražavajući općenito nedovoljnu konkurentnost gospodarstva.

- No, potpisivanje sporazuma o pristupanju Hrvatske EU krajem prošle godine i realni izgledi njezina punopravnog članstva sredinom 2013. godine pozitivni su signali u srednjem roku i mogli bi pomoći oživjeti optimizam i ulaganja, navodi se u izvješću EBRD-a.

Za regiju središnje Europe i baltičkih država stopa gospodarskog rasta za 2012. godinu blago je povišena, na 1,6 posto, nasuprot ranije očekivanih 1,4 posto. Za 2013. godinu prognozira se ubrzanje rasta na 2,3 posto. Regija ostaje ranjiva, prije svega, zbog nastavka usporavanja industrijske proizvodnje u Europi, ali i problema u bankarskom sustavu koji znače teži pristup kreditima. (M.K.)

Procjene BDP-a za Hrvatsku u 2012. (%)

MMF: -0,5

HNB: -1,0

Ekonomski institut: -1,0

Europska komisija: -1,2

EBRD: -0,6

Vlada: +0,8

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:33