ŠTO ĆE UČINITI MOL?

MINISTAR GOSPODARSTVA U BRUXELLESU ‘Mađari će odlučiti hoće li Rusima prodati Inu’

Odluka o 49 posto dionica je u rukama Budimpešte, a mi želimo partnera koji će razvijati Inu, istaknuo je Vrdoljak
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministri Europske unije zaduženi za energiju u Bruxellesu su jučer i prekjučer razgovarali o strategiji razvoja energetskog sektora koji bi za cilj imao smanjenje cijene energenata, povećanje izvora opskrbe i veću konkurentnost tržišta EU.

Kako je rekao povjerenik EU za energetiku Gunther Oetinger, europsko gospodarstvo ne može biti konkurentno ako je cijena plina u nekim državama od tri do pet puta skuplja nego u SAD-u.

Krak plinovoda

Na sastanku je bio i hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji jepotvrdio da je bilo riječi i o plinovodu Južni tok. Upitan o pregovorima s Gazpromom i plinovodu koji će jedan krak imati i u Hrvatskoj, Vrdoljak je rekao da su sve zemlje, koje su na trasi, imale radnu večeru s povjerenikom Oetingerom. Dale su podršku Europskoj komisiji za centralizirane pregovore s Gazpromom o budućim koracima tijekom realizacije Južnog toka.

- Mogu reći da sam zadovoljan zato što su svi zaključili da se ti pregovori trebaju ubrzati kako bismo ubrzali i realizaciju projekta. Što je više dobavnih pravaca, što je veća diversifikacija, to je bolje tržište i bolja cijena industriji igrađanima - rekao je Vrdoljak. Ministar je dodao da sadašnje stanje u Ukrajini i ruska umiješanost sigurno imaju veze s temom, jer je Rusija dobavljač plina, ali nisu željeli povezivati sadašnju situaciju u Ukrajini s tako dugoročnim projektom, nego se razgovori trebaju nastaviti, čak i ubrzati te onda vidjeti kakve će biti posljedice stanja u Ukrajini. “Neozbiljno bi bilo danas prekinuti takao ozbiljan projekt i tako ozbiljne razgovore zbog trenutnog stanja. Vrijeme će pokazati koja će bitidinimika realizacije projekta”, izjavio je Vrdoljak.

Kupci i Amerikanci

I ministar Vrdoljak se osvrnuo na napise prema kojima će biti teško prodati Inu Rusima i o tome da su zainteresirani kao mogući kupci i Amerikanci.

- Mi želimo partnera u ini koji garantira razvoj ine, vertikalno integriranu kompaniju, regionalnog energetskog lidera. Da li će to biti MOL ili netko drugi, potpuno iste uvjete imamo za bilo kojeg partnera potencijalnog koji ulazi unutra. Odluka o tome tko može biti vlasnik 49 posto dionica je u budimpešti jer su oni vlasnici tih 49 posto, a mi ćemo dočekati bilo kojeg parntera na istom nivou kao i dosadašnji MOL- a to je ne možete uništavati inu, možete je razvijati zajedno s nama, ako budemo partneri zajedno ćemo razvijati tu tvrtku - rekao je Vrdoljak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:28