OBESHRABRENE TVRTKE

Krediti privatnom sektoru pali za 1,3 milijarde kuna: Svi se razdužuju, nitko ne traži nove kredite

 Elvir Tabaković / CROPIX

Dok se ministri nadaju investicijskom bumu, obeshrabrena privatna poduzeća, čini se, ni ne razmišljaju o novim ulaganjima. Za uzimanje kredita ove su godine manje zainteresirana nego lani. U prva četiri mjeseca, pokazuju podaci HNB-a, krediti privatnom sektoru (poduzeća i stanovništvo) čak su pali za 1,3 milijarde kuna ili 0,5 posto u odnosu na kraj 2011. Pritom su krediti tvrtkama smanjeni za oko 800 milijuna kuna, što upućuje na zaokret trenda s početka prošle godine.

Problem građevine

U prva četiri mjeseca 2011. krediti su porasli za 4,6 milijardi kuna. Uz svakodnevne najave produbljavanja recesije i zaokupljeni brigama samog opstanka na tržištu, interes poduzeća za nove iskorake očito je utihnuo. Vidno usporavanje ukupne kreditne aktivnosti, sa 9,7 posto u prosincu 2011. godine na tek 4,1 u travnju ove godine, jasan je signal da je oživljavanje ekonomije sve dalje. Nešto sporiji rast, kažu u Erste banci, “u skladu je s očekivanjima s obzirom na objektivne tržišne okolnosti”.

Problem je slab interes za kreditima. Uzme li se u obzir učinak tečaja, Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, očekuje da će krediti ove godine “stagnirati ili tek lagano rasti”. Razlog tome je nekoliko problematičnih sektora, poput građevinarstva, koji se suočavaju s potrebom razduživanja. Oni krediti koji dospijevaju se vraćaju, a novi se ne uzimaju. Ciklus razduživanja, napominje Stojić, neminovan je nakon trenda buma. Osim toga, smanjena su očekivanja srednjoročnog rasta, primanja kućanstava sve su manja, raste strah od gubitka posla i iz predostrožnosti još se više štedi.

Siguran klijent

Taj trend, međutim, vrijedi samo za privatni sektor. Država se kod domaćih banaka nastavlja zaduživati po solidnoj stopi. Od početka godine krediti državi porasli su za 6,1 milijardu kuna ili 10,5 posto. To ne znači da država “istiskuje” druge sektore jer banke imaju dovoljno novca. Država im samo ostaje najpouzdaniji klijent i dok su njene potrebe velike ne mora se previše truditi oko drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:27