POSAO I KARIJERA

KAKO POVEĆATI SAMOPOUZDANJE Otkrivamo osam vrlo jednostavnih koraka koji bi vam mogli stubokom promijeniti život

 Colourbox

Što je bilo prije: jesu li uspješni postali uspješni zbog svog samopouzdanja ili su samopouzdanje stekli nakon što su postali uspješni?

Psiholozi iz cijelog svijeta složit će se kako je prva teza puno bliža istini od druge.

Naime, način na koji razmišljamo i kako vidimo sebe, u okolini će neminovno izazvati određene reakcije - najčešće poštovanje i zdraviju radnu okolinu.

Samopouzdanje je rezultat rada na sebi i mora biti potkrijepljeno određenim rezultatima i vrijednostima. Travis Bradberry, autor knjige Emotional Intelligence 2.0, tvrdi kako postoji osam jednostavnih koraka koje biste trebali poduzeti, ukoliko želite ovladati samopouzdanjem.

1. Pogledajte duboko unutra

Samopouzdanje mnogi miješaju s uobraženošću ili taštinom, međutim to su dva vrlo različita pojma. Ne radi se o tome da se hvalisate ili razmećete svojim talentima, vještinama ili uspjesima - samopouzdanje je vezano uz povjerenje u samoga sebe i vrijednosti kojima raspolažete.

Samopouzdanje se stječe kroz naporan rad, razvijanje novih vještina i usavršavanje postojećih. Ono znači da ste jednostavno svjesni svojih sposobnosti i mogućnosti.

2. Naučite reći ne

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji došli su do zaključka kako poteškoće s odbijanjem, u velikom broju slučajeva, rezultiraju gomilanjem stresa, burnoutu pa čak vode i u depresiju - što sve zajedno uvelike šteti samopouzdanju.

KAKO I U KOJEM TRENUTKU REĆI 'NE' NA POSLU Ovladate li ovim krucijalnim umijećem, uslijedit će karijerni skok

Osobe koje znaju reći ne u određenim situacijama i zbog toga ne osjećaju krivnju jer znaju da je njihovo "ne" opravdano, u načelu su sigurniji u sebe i svoje odluke te u društvu imaju veće poštovanje i ugled.

3. Raščistite odnose s nadređenima

Problematičan odnos sa šefom mogao bi narušiti samopouzdanje najčvršće i najsigurnije osobe. Zato je iznimno važno razgovarati s nadređenim: definirati očekivanja, granice i potrebe obiju strana.

Ukoliko ne možete pronaći zajednički jezik, možda je vrijeme da pokušate pronaći drugi nišu, odnosno posao.

4. Postavljajte si izazove

Samopouzdane osobe svakodnevno si postavljaju male izazove, koje pokušavaju savladati i ostvariti svojevrsne pobjede nad samima sobom.

PAMETNE OSOBE OVO NEĆE NIKADA REĆI 'To nije moj posao' i još 6 izjava zbog kojih ispadate nesposobni u očima nadređenih

Rješavanje izazova motivira mozak i povećava razinu testosterona, koji potom povećava razinu samopouzdanja i lakše nošenje s izazovima koji nisu projekcija vaše mašte ili svjesne odluke, nego su uvjetovani vanjskim čimbenicima.

5. Pronađite mentora

Prilikom izgradnje samopouzdanja, mentor može biti od velike koristi. Osoba koja će vam svojim iskustvom i savjetima najbolje pomoći na osvijestite mane i vrline, ohrabrujući vas pritom dobrim savjetima i uputama.

Mentor je poput zrcala koje vam govori što treba popraviti, što sakriti, a što naglasiti kako bi konačan dojam bio na razini zadatka.

6. Bavite se tjelovježbom

Istraživanje koje su proveli znanstvenici na Institutu za istraživanja Eastern Ontario pokazala su kako se osobe koje vježbaju barem dva puta tjedno osjećaju zadovoljnije, sigurnije i samopouzdanije.

Slika o sebi mijenja se kako na fizičkoj, tako i na mentalnoj razini.

7. Ne zaboravite da "odijelo čini čovjeka"

Koliko god se ne slagali ili ignorirali nečiji stil, on zapravo mijenja dojam koji ljudi imaju o vama i posljedično utječu na samopouzdanje.

KAKO SE OBUĆI ZA USPJEH? Evo zašto najuspješniji lideri biraju jednostavne kombinacije

Koliko držite do sebe i koliko pazite na svoj izgled, doprinijet će vašem osjećaju samopouzdanja i slici koju o sebi želite stvoriti u radnoj okolini.

8. Prakticirajte asertivno, ne agresivno ponašanje

Nesigurnost i manjak samopouzdanja često rezultiraju agresivnim ponašanjem - prema sebi ili drugima.

Umjesto toga, koncentrirajte se na asertivno ponašanje i želju da se osjećate ugodno u svojoj koži, što će biti moguće samo ukoliko slušate sebe i djelujete prema vlastitim vrijednostima i mogućnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:51