Tehnološke promjene

HT otpušta 60 radnika, prosječna otpremnina 230 tisuća kuna bruto

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a
 Sandra Simunovic / HANZA MEDIA

Hrvatski Telekom (HT) će do 31. ožujka 2018. godine, zbog kako kažu poslovno uvjetovanih razloga, otpustiti otprilike 60 zaposlenika.

Uz otpremninu zajamčenu Kolektivnim ugovorom, zaposlenicima će se ovisno o godinama radnog staža u kompaniji, isplaćivati i stimulativne otpremnine, a za pojedine kategorije zaposlenika bit će isplaćen i dodatak od šest zaposlenikovih plaća. Prosječna otpremnina po zaposleniku iznosit će 230 tisuća kuna bruto.

Iz HT-a poručuju kako su otkazi dio nužnih promjena i prilagodbe novim tehnološkim trendovima, a ističu da su otpuštenim radnicima osigurali pristup savjetovanju kako bi se lakše snašli na tržištu rada i potrazi za novim zaposlenjem. Također, subvencionirat će edukacije u iznosu do pet tisuća kuna, a najavili su i da će, ovisno o poslovnim potrebama, nekim otpuštenim radnicima ponuditi posao u Području za korisničko iskustvo.

Podsjetimo, ovo nije prvo otpuštanje većeg broja radnika u HT-u. Prema dostupnim podacima 2009. godine otpustili su 190 ljudi, 2011. njih 300, a 2012. zbog poslovno uvjetovanih razloga bez posla je ostalo 450 ljudi. U 2016. godini broj radnika smanjio se za 220, dok je prošle godine HT otpustio stotinjak radnika. U pozadini tih otkaza stoji, objašnjavali su, ubrzano mijenjanje i digitalizacija telekomunikacijske industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:26