ŽESTOKI NAPAD

HDZ-ovac Marić sasuo paljbu po HNB-u: Sa švicarcima je dopustio atentat na građane

Treba ukinuti zamjenika guvernera, smanjiti broj viceguvernera i broj članova Savjeta, ionako ništa ne rade, žestio se Goran Marić
Zagreb, 250810.U Saboru o rebalansu drzavnog proracuna raspravljao je Odbor za financije pod predsjedanjem Gorana Marica.Na slici: Goran Maric.Foto: Bernard Covic / Cropix
 Bernard Čović / CROPIX

ZAGREB - Treba ukinuti zamjenika guvernera, smanjiti broj viceguvernera i broj članova Savjeta.

Neka ostane guverner, dva viceguvernera i četiri člana Savjeta, ionako ništa ne rade, žestio se Goran Marić, HDZ-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za financije, na sastanku Odbora na kojem se razmatralo Godišnje izvješće HNB-a za 2010. Odbor nije dao prolaznu ocjenu Izvješću HNB-a jer je većina prisutnih članova bila suzdržana. A bilo ih je samo šest, i to redom članovi iz HDZ-a, potom Josip Friščić iz HNS-a i Mile Horvat iz SDSS-a.

- HNB-ovo stablo u medijima se kiti lijepim lišćem, ali plodovi tog stabla su gorki, a stablo se mjeri po plodovima, a ne po lišću, slikovit je bio Marić.

Prozvao je vodstvo HNB-a da daje novac bankama koje kreditiraju državu po visokim kamatama, od šest posto, dok bi država trebala novac dobivati po 2,8 posto. Prema Marićevu mišljenju, vodstvo središnje banke pomaže bankama da ostvaruju visoke profite od čega su 4,4 milijarde kuna samo prihodi od provizija i naknada kojih je u bankama čak 227.

- Dobar dan - naknada, hoćete sjesti - naknada, doviđenja - naknada, opisivao je Marić. Ponovio je svoju staru tezu da monetarna politika potiče uvoz, a destimulira izvoz, zbog čega ispašta hrvatsko gospodarstvo.

Marić je rekao da je HNB dopustio “socijalnu diverziju i atentat na građane” izazvan kreditima u švicarskim francima, te što ni u vrijeme najveće krize od dobiti banaka u državnom proračunu nije završila ni kuna.

“Ne možete objasniti zašto ste zadali takav udarac Hrvatskoj, a trebali bi raditi u interesu Hrvatske”, poručio je viceguverneru HNB-a Relji Martiću koji je predstavio izvješće.

Nakon završetka sjednice viceguverner Relja Martić rekao je novinarima kako je mislio odgovoriti Mariću na sjednici, ali mu ovaj to nije dopustio.

- Mogu prihvatiti kritike o radu HNB-a, ali ne one da se ne radi u nacionalnom interesu - rekao je Martić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:31