UZAVRELO NA ZG BURZI

Dionica Ine u par sati skočila sa 1700 na čak 2850 kuna!

 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Cijena dionica hrvatske naftne kompanije, Ine, danas je za svega nekoliko sati skočila za vrlo visokih 64 posto - na 2850 kuna.

Rast cijene dionice Ine jedan je od razloga zbog kojih je Crobex indeks na Zagrebačkoj burzi do 11,30 sati skočio za 9 posto, na 2063 bodova, što je njegov najveći skok od listopada 2008. godine.

Također, ovim se rezultatom Crobex nalazi na najvišoj razini ove godine čime je nadmašena prijašnja najveća vrijednost od 2081 boda postignuta 13. svibnja.

Jedan od razloga naglog skoka vrijednosti dionice Ine vjeruje se leži i u višednevnoj zabrani trgovanja tom dionicom. Podsjetimo, 3. prosinca Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) naložila privremenu obustavu trgovanjem dionica Ine dok javnost ne bude točno obaviještena o ponudi mađarskog MOL-a koji je najavio bio otkup od malih dioničara po cijeni od 2800 kuna po dionici.

Današnja postignuta cijena dionice Ine od 2850 kuna za 1 posto je veća od one koju je ponudio MOL.

Međutim, vjeruje se kako će cijena dionica i dalje rasti jer su Adris i mirovinski fondovi najavili kako će za Inu ponuditi otkupnu cijenu veću od MOL-ove.

Inače, ukupan promet dionicama na Zagrebačkoj burzi danas je dosegao 60 milijuna kuna, a promet veći od milijun kuna postigle su i dionice HT-a, Dalekovoda, Adrisa i Uljanik plovidbe.

Cijena HT-a sada je 278 kuna, a Dalekovoda 269 kuna po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 13:46