MJERE

Danas prva aukcija za poduzetnike

Ukupni kreditni potencijal za poduzetnike u prvoj aukciji je iznad 500 milijuna kuna
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvoj danas će održati prvu aukciju kredita za poduzetnike. Kreditna kvota HBOR-a za tu aukciju je 200 milijuna kuna, dok je ukupni kreditni potencijal koji će biti na raspolaganju poduzetnicima iznad 500 milijuna kuna. Naime, HBOR u kreditima sudjeluje sa 40 posto, a banke sa 60 posto sredstava.

Riječ je o prvoj aukciji za takozvani model A u kojem država sudjeluje u sufinanciranju kreditnih plasmana banaka.

Najviši iznos kredita koji poduzetnici mogu dobiti je 80 milijuna kuna, i to za financiranje obrtnih sredstava. U Ministarstvu financija tvrde da poduzetnici koji imaju spremne programe prve kredite mogu realizirati već u roku do 25 dana.

Brza realizacija

Prva aukcija održat će se danas od 9 do 14 sati. Banke elektronskom poštom HBOR-u šalju šifrirane ponude, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje. Ponuda banaka mora sadržavati iznos kvote kredita i podatak o kamatnoj marži. Prednost u dobivanju kvote kredita imat će banka koja ponudi nižu maržu.

Naime, HBOR će svoj kreditni udio plasirati po kamatnoj stopi od 3,8 posto. Konačna kamata za poduzetnike ovisi pak o stopi koju će za svoj 60-postotni udio ponuditi banke. Nakon aukcije HBOR ima rok od tri radna dana za izbor najboljih ponuda.

Vladini kriteriji

Prema kriterijima koje je donijela Vlada, u aukciji mogu sudjelovati svi poduzetnici koji imaju potencijala za održivi razvoj, trgovačka društva, obrtnici i drugi poduzetnici koji su u teškoće upali nakon 1. srpnja 2008. godine. Poduzetnici do 20 posto kredita mogu koristiti za otplatu obveza prema bankama, a do 20 posto za podmirenje obveza prema državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 04:30