RAVNATELJ AGENCIJE ZA INVESTICIJE I KONKURENTNOST

Damir Novinić: U Hrvatsku ćemo dovesti stotinjak velikih ulagača

 Goran Mehkek/CROPIX

Damir Novinić nedavno je imenovan šefom novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost, hrvatskog pandana sličnim agencijama u Irskoj, Češkoj, Slovačkoj i drugim europskim ulagačkim destinacijama. Iako već četvrtu godinu zaredom muku mučimo s krizom, a ulagači nas zaobilaze u širokom luku, Novinić, iza kojeg je i 12 godina rada u američkom veleposlanstvu u Zagrebu, ostaje optimističan.

Borba s papirologijom

Agencija je, doduše, tek pokrenuta i upravo se ekipirala, ali Novinić vjeruje da upravo ona može postati važan faktor u izvlačenju Hrvatske iz recesije. Uvjeren je i da neće doživjeti sudbinu sličnih hrvatskih agencija, koje su ranije Vlade osnivale pa ukidale.

Što će vam biti u fokusu?

- Ključan posao agencije bit će pomoć investicijama, kako novima, tako i već postojećima. Naš posao bit će pružanje pomoći velikim investicijama u sektorima proizvodnje i visoke tehnologije te u turizmu. Pritom mislimo na pomoć investitorima od trenutka razmišljanja o investiranju, preko dolaska na lokaciju, pa do faze kada tvrtka počinje raditi, budući da ulagači, prema Zakonu o poticanju investicija, ostvaruju pravo na poticaje. Pratit ćemo način investiranja i ispunjava li ulagač i dalje pravo na poticaje, poput oslobođenja od plaćanja poreza na dobit i poticaja za novozaposlene radnike.

I borba s razbijanjem administrativnih barijera, na koje se ulagači žale, jedna je od svrha agencije. Ulagačima ćemo stajati na raspolaganju pri izdavanju dozvola, ići ćemo s njima po terenu i organizirati im sastanke te ćemo se u njihovo ime zanimati što se događa s nekim procesom. Slikovito rečeno, ‘vodit ćemo ulagače za ruku’.

Lijek za recesiju

Kako će to ‘vođenje ulagača za ruke’ izgledati u praksi?

- Nakon što nam se obrati, organizirat ćemo mu sastanak i vidjeti što možemo učiniti za njega i kako mu možemo pomoći. Izračunat ćemo i potpore na koje ostvaruje pravo. Potom ćemo izaći na potencijalne lokacije za investiciju. Dodijelit ćemo mu projektnog menadžera koji će ga pratiti. Informirat ćemo ga o svemu i biti njegova spojnica s državnom upravom i lokalnom samoupravom. Pratit ćemo ga cijelo vrijeme trajanja investicije.

Imat ćemo aktivan pristup, pa ćemo i sami pozivati ulagače da dođu u Hrvatsku. Ukratko, i mi ćemo biti dio mehanizma izvlačenja Hrvatske iz recesije.

Marine i golf-tereni

U kojim sektorima vidite najveći interes ulagača?

- Tek smo osnovani, ali prema ovome što vidimo, najveći je interes u segmentu turizma, odnosno u gradnji turističkih objekata, marina i golf-terena. Osim turizma, mnogo je tvrtki iz prerađivačke industrije koje bi ovdje ulagale. Postoji interes za proizvodnju bešavnih cijevi, zatim za proizvodnju celuloze, ali i za automobilsku industriju. Energetikom se nećemo baviti, to je u nadležnosti Centra za investicije u energetici.

Mislite li da Hrvatska sada ima šanse privući neku značajniju automobilsku industriju?

- Ima. Propustili smo velik val seljenja automobilske industrije u tranzicijske zemlje, koji se dogodio 90-ih godina, no i automobilska industrija traži destinacije koje joj nude bolje uvjete poslovanja. Naš je plus što u Hrvatskoj već sada postoji velik broj tvrtki koje su uključene u klastere europske automobilske industrije, što znači da su im dobavljači ovdje. Fiat je, primjerice, upravo na bazi Zastave iz Kragujevca otišao u Srbiju. Kad napravimo sektorsku analizu, velikim igračima na automobilskom tržištu moći ćemo prezentirati prednosti ulaganja u Hrvatsku i pozvati ih da ovdje pokrenu proizvodnju. Osim toga, i projekt razvoja električnih automobila, o čemu u Hrvatskoj postoji puno znanja i interesa, velika nam je šansa. Možda je upravo to niša u koju bi investitori mogli ući, posebno ako taj segment povežemo s turizmom.

Ulagači ‘kruže’

Ima li nekih svjetskih ulagača koji su sada spremni ulagati u Hrvatsku?

- Ima, i oni stalno traže nova tržišta. No, o imenima ne mogu govoriti bez njihova odobrenja.

Što vam ulagači spominju kao prednosti, a što kao mane ulaganja u Hrvatsku?

- To u velikoj mjeri ovisi o sektoru. Kada je riječ o turizmu, naša je velika prednost prirodni potencijal, ali i zaokret koji se dogodio u hrvatskom turizmu, onaj koji nas dovodi do destinacije s četiri ili pet zvjezdica. Naš je turizam sada puno sofisticiraniji nego prije desetak godina.

U drugim industrijama naša je prednost produktivnost radne snage u privatnom sektoru. Mi možda jesmo nešto skuplji od naših neposrednih konkurenata u okruženju, ali na svjetskom je tržištu prepoznato da je naša radna snaga bolje educirana, ozbiljnija i produktivnija od drugih u regiji. Po tome smo blizu prosjeka EU, a to je ulagačima bitno.

Kada je riječ o barijerama, one postoje, no ima ih i drugdje. Gledat ćemo koje su kritične točke i predlagati promjene koje će te nedostatke trebati otkloniti. Postoji niz dobro strukturiranih prijedloga, pa tu ne treba otkrivati toplu vodu.

Kako se u to sve uklapa kruto radno zakonodavstvo?

- To je vrlo bitan segment za svakog investitora. Veća fleksibilizacija na tržištu rada olakšava poslodavcu prilagođavanje tržištu. Najavljene promjene zakonodavstva i idu u tom smjeru. Treba raditi na povećanju produktivnosti, a onda će ona lako naći svoje opravdanje u plaćama. Ne vidim Hrvatsku kao destinaciju s niskom cijenom rada, to u našim prilikama nije ni moguće.

Novo zapošljavanje

Po vama, Hrvatska bi mogla postati nekakva nova investicijska Meka?!

- Investicijska klima u Hrvatskoj se mijenja i nastavit će se mijenjati. Nakon pada investicija ranijih godina, u posljednje je vrijeme primjetan povećani interes ulagača. Investitori su oprezni, ali iznenadili biste se koliko ima zainteresiranih ulagača...

Odakle?!

- Iz Kine, zemalja jugoistočne Azije, Bliskog istoka, SAD-a i Europe, posebno iz Austrije, Italije i Njemačke, s kojima ionako imamo jake veze.

Kad budete podvlačili crtu, kojim biste ostvarenim ciljevima bili zadovoljni?

- Volio bih da u roku od godine dana imamo portfelj od stotinjak ozbiljnih investicija u raznim fazama investicijskog ciklusa. Cilj nam je i da Hrvatska na indeksu konkurentnosti više ne pada. I, ono što je najvažnije: želimo vidjeti novo zapošljavanje.

Ulagači nas ‘vole’ i zbog 13 milijardi eura iz fondova EU

Što nam u segmentu privlačenja ulaganja donosi skori ulazak u EU?

- Ulazak u EU izuzetno je bitan za ulagače zbog političke stabilnosti i mogućnosti repatrijacije kapitala. No, ulagači su itekako svjesni mogućnosti privlačenja sredstava iz fondova EU, kako u segmentu poslovne i komunalne infrastrukture, tako i u segmentu privatnih tvrtki, koje će moći aplicirati za EU projekte. Nemojte zaboraviti da je Hrvatska od 2014. do 2020. iz fondova EU u mogućnosti privući više od 13 milijardi eura, a značajan dio toga ide u privatni sektor. To sada Hrvatsku čini mnogo zanimljivijom za ulaganja nego ranije. Svemu treba dodati i brži i lakši protok roba, usluga i ljudi na jedinstvenom tržištu EU.

Nisam Čačićev čovjek

Sve ovo govorili su i vaši prethodnici, no rezultati su mršavi. Zašto mislite da ćete uspjeti?

- Zato što sada vidim ljude koji zaista shvaćaju zašto su investicije bitne i koji su spremni učiniti sve što je potrebno da se one realiziraju. Podrška politike na tom planu više nije upitna. To prijašnje slične agencije nisu imale. Sve to daje mi za pravo da budem optimističan.

Jeste li Čačićev čovjek, kako vas se opisuje?

- Nisam. S njim sam se profesionalno susreo dva ili tri puta. Toliko se, dakle, poznajemo. Politički nisam aktivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:13