SNIŽENE PROGNOZE RASTA U ISTOČNOJ EUROPI

Hrvatska mora nastaviti s oštrim mjerama štednje

(FILES) This file picture taken on October 9, 2008 in Milan shows a view of the headquarters of Italian leading bank Unicredit. Shares in Italy's biggest bank UniCredit plunged on November 14, 2011 after it approved a 7.5-billion euro ($10.3-billion) capital increase and said it had suffered a loss of 10.64 billion euros in the third quarter. AFP PHOTO / FILES /DAMIEN MEYER
 AFP

Zabrinutost analitičara UniCredita zbog krize u Europskoj monetarnoj uniji (EMU) jest ublažena, no ipak su snizili prognoze rasta BDP-a u regiji srednje i istočne Europe (SIE) za 2012. i 2013. godinu za 0,1 odnosno 0,3 postotna boda, na 2,5 i 3,1 posto.

Postupan oporavak

“Smjer razvoja nakon krize nije ni jednostavan, ni zajamčen. Trgovinske i financijske veze s EMU sada djeluju kao teret. Premda bi se situacija trebala poboljšati, oporavak će u najboljem slučaju biti postupan", jedan je od glavnih zaključaka iz Izvješća za srednju i istočnu Europu.

Ipak postoje i brojni razlozi za optimizam, povezani s produktivnošću rada, kretanjima troškova i konkurentnošću u regiji. Iako je pred nama višegodišnje razdoblje prilagodbe, eurozona je, po ocjeni analitičara, u protekle dvije godine puno postigla u provedbi strukturnih reformi.

No, slabost industrije ide rame uz rame s niskom osobnom potrošnjom, što upućuje na kombinaciju loše klime, slabosti na tržištu rada i slabe kreditne ekspanzije.

Smanjenje deficita

“Čak su i zemlje s niskim rastom, poput Hrvatske i Češke, uspjele smanjiti svoj proračunski deficit. Nažalost, mnoge zemlje slabijeg kreditnog rejtinga u regiji - Mađarska, Ukrajina, Srbija, Hrvatska i Slovenija - moraju nastaviti s mjerama štednje”, navodi se u Izvješću. ( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 07:25