KONCERN SUNCE

Andabak: 'U Bizovačke toplice investirat ću 30 milijuna eura'

U prvoj fazi u Bizovcu će hotelska grupacija Sunce uložiti 45 milijuna kuna
 Jadran Babić / Cropix

Novi vlasnik Bizovačkih toplica, poduzetnik Jako Andabak, kreće s radovima u svom novom kompleksu već ovu jesen. U prvoj fazi, investicija u taj najveći turistički kompleks na istoku Hrvatske iznosit će 45 milijuna kuna, a ukupna investicija dosegnut će 30 milijuna eura.

Potvrdili su to u Sunce koncernu Jake Andabaka nakon što su početkom ovog tjedna, na sedmoj javnoj dražbi, otkupili Bizovačke toplice u stečaju za početnu cijenu od 14,86 milijuna kuna.

Andabak je, očito, taktizirao i uspio: još početkom godine, na prvoj javnoj dražbi 22. siječnja, oglašena cijena Bizovačkih toplica iznosila je 73 milijuna kuna. Međutim, nije se pojavio niti jedan zainteresirani kupac, kao ni na idućih pet dražbi. Na posljednjoj, sedmoj dražbi, koja se održala 16. lipnja, Bizovačke toplice prodane su za pet puta manji iznos od prve oglašene cijene.

Turizam i zdravstvo

- Bizovačke su toplice velik i pozitivan poslovni izazov koji se uklapa u opću strategiju tvrtke Bluesun Hotels and Resorts, koji u sklopu toga želi integrirati poslovne potencijale turizma i zdravstva. Samim time cilj nam je u obnovljenim i poboljšanim Bizovačkim toplicama vratiti goste iz cijele regije, kao i u njih vratiti lokalno stanovništvo kao stalne goste kupališta i lječilišta. Ideja je ostvariti najmanje 70 posto popunjenosti kapaciteta u iduće dvije godine uz barem 180.000 kupača - poručuje Jako Andabak.

Najam prije kupnje

Andabak je imao priliku dobro snimiti stanje u Bizovačkim toplicama i procijeniti je li riječ o isplativu ulaganju s obzirom na to da je u studenom prošle godine preko svoje tvrtke Salve Regina ušao u zakup tog kompleksa za mjesečni iznos od 25 tisuća kuna.

Naime, nakon što su dražbe propadale jedna za drugom bez zainteresiranih kupaca, stečajni upravitelj toplica Duško Zec pozvao je 40 domaćih hotelijersko-turističkih tvrtki da same formiraju cijenu i uvjete zakupa. Tako je Andabak ušao u Bizovačke toplice, očito s namjerom da ih konačno i kupi, ali je čekao da im padne cijena.

Hrvatski fond za privatizaciju, a poslije i AUDIO godinama su bezuspješno pokušavali privatizirati državni udjel u Bizovačkim toplicama od 99,44 posto.

Lječilište ostaje

Tvrtka je u stečaj otišla u srpnju prošle godine nakon što su dugovi premašili iznos od 122 milijuna kuna. Novi vlasnik za manje od 15 milijuna kuna dobio je kompleks koji se prostire na 17 hektara, a uključuje hotel, unutarnje i vanjske bazene, nogometno igralište i druge sportske terene te parkirališta.

Andabakova tvrtka je nakon ulaska u zakup zadržala 40 radnika, a u sklopu Bizovačkih toplica kao zaseban pravni subjekt djeluje lječilište u kojem je zaposlena 41 osoba. U Bizovcu se svi nadaju da će dolazak novog vlasnika značiti preporod kompleksa, ali i cijeloga kraja.

Andabak se tako u Slavoniji, nakon kupnje šuma od Đakovačko-osječke nadbiskupije, ubacio i u turističko-hotelijersku branšu, po kojoj je otprije poznat s lancem hotela Bluesun Hotels & Resort na jadranskoj obali i u Hrvatskom zagorju.

Prema dostupnim podacima iz poslovnog izvješća, njegov Sunce koncern lani je ostvario prihode od 80,59 milijuna kuna i dobit od 2,12 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 03:12