SPORAZUM S VEĆINSKIM VLASNIKOM

Agrokor i Atlantic prodali 13 posto udjela u RTL-u

Vrijednost transakcije nije objavljena, mediji spekuliraju da je cijena pojedinač-nog paketa 6 milijuna eura
 Serdar/CROPIX

ZAGREB - Kompanije Agrokor i Atlantic Grupa , od kojih svaka ima po 13 posto vlasničkog udjela u RTL-u Hrvatska, objavile su da su postigle sporazum s većinskim vlasnikom RTL Grupom o otkupu njihovih udjela u tom hrvatskom televizijskom kanalu.

Bez potvrde

Atlantic Grupa i Agrokor su 2003. godine bili dio konzorcija hrvatskih kompanija i RTL Grupe koji je osvojio koncesiju za treću nacionalnu televizijsku mrežu.

U zajedničkom priopćenju koje je poslano iz Tedeschijeve kompanije nije objavljeno za koji su iznos ti udjeli prodani. Mediji su prije spekulirali da bi cijena pojedinačnog paketa mogla biti oko šest milijuna eura, odnosno zajedno oko 12 milijuna eura. U Atlanticu i Agrokoru jučer tu informaciju nisu mogli potvrditi.

Simboličan udio

Agrokor i Atlantic Grupa odlučili su napustiti vlasničku strukturu RTL-a Hrvatska u skladu s planovima dugoročnog fokusiranja na svoje osnovne poslovne djelatnosti.

Predstavnici obje kompanije zadržat će svoje pozicije u Nadzornom odboru RTL-a Hrvatska, a Atlantic Grupa će zadržati simbolični udio od 0,01 posto dionica televizije, tvrde u Atlantic Grupi.

Dodaju kako je cilj konzorcija, u kojemu su bili Agrokor i Atlantic, bio da u suradnji s jednom od najvećih europskih medijskih kompanija, koja ima značajno iskustvo i znanje u medijskom biznisu, generiraju modernu konkurenciju i pridonesu novoj kvaliteti u hrvatskom medijskom prostoru, što je RTL postigao.

Prisiljeni na prodaju

Preostala 74 posto drži CLT-UFA iz Luksemburga, tvrtka koja je u vlasništvu RTL grupe, a hrvatske su kompanije pregovarale upravo s CLT-UFA-om koja će sada postati 100-postotni vlasnik hrvatskog RTL-a. Agrokor je morao prodati svoj dio od 13 posto u RTL televiziji zbog vlasništva u marketinškoj agenciji Unex jer zakon ne dopušta takvu kombinaciju vlasničkih udjela.

Vijeće za elektroničke medije nedavno je Agrokoru rok dokad treba prodati svoj udio u RTL-u produljilo do kraja kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:22