No stres

Znate li kako prepoznati simptome ‘burnouta‘? Doznajte od naših doktora!

Burnout i stres nisu jednaka stvar; točnije, stres kojem nema kraja se pretvara u - burnout. Osjećamo se iscrpljeno, ne možemo spavati, sve osobne i profesionalne izazove smatramo nepremostivima.

Jeste li pregorjeli? Imate li osjećaj da vas posao više ne ispunjava, da su vam dnevne obveze previše, da šef ne cijeni vaš rad, da su djeca i partner nezahvalni? Svaki potvrdan odgovor može biti znak da ste na pragu ili već duboko zagazili u pregorijevanje, što bi bio doslovan prijevod termina "burnout".

Termin, iako ne i službena medicinska dijagnoza, nastao je davnih sedamdesetih godina, kada je psiholog Herbert Freudenberger uočio da zahtjevni poslovi, u kojima se ljudi angažiraju i emocionalno, sve češće dovode do točke kada više ne mogu pomoći ni sebi, a kamoli drugima. Prije svega se to odnosilo na policajce, liječnike, medicinsko osoblje... Danas je jasno da burnout mogu doživjeti svi, bez obzira kojim se poslom bavili. Također, taj osjećaj nije nužno vezan uz posao: nekad nas naprosto samelju život i okolnosti, a naš kapacitet za podnošenje toga nije dovoljno velik da bismo taj osjećaj osvijestili i pronašli adekvatan odgovor na njega.

image
PEXELS

Burnout i stres nisu jednaka stvar; točnije, stres kojem nema kraja se pretvara u - burnout. Osjećamo se iscrpljeno, ne možemo spavati, sve osobne i profesionalne izazove smatramo nepremostivima. Počinjemo izbjegavati radne obveze, obiteljska druženja, prijatelje. Nigdje i ni u čemu ne vidimo i ne osjećamo radost. To nije osjećaj koji nastaje preko noći, nego se gomila mjesecima ili čak godinama - i važno je o tome progovoriti.

Za početak, razgovarati s najbližima ili sa stručnom osobom. Pomoći i izlaza uvijek ima - od preslagivanja prioriteta, raspodjele poslova, fizičke aktivnosti, malih zadovoljstava za koja nikad nemamo vremena. Ne brinemo li se sami za sebe i svoja emocionalna stanja, nitko to neće učiniti umjesto nas. Zato je važno da se osluškujete, da na vrijeme primijetite koja je vaša mjera na poslu ili u privatnom životu.

image
PEXELS

Kraj godine uvijek je nekako rezerviran za sagledavanje što smo postigli i zadavanje ciljeva za godinu pred nama. Zato studeni posvećujemo ovoj temi. Želimo čuti od uglednih psihijatara i psihoterapeuta, doktora Hrvoja Handla i doktora Ante Bagarića, kako prepoznati simptome burnouta. Razgovarat ćemo i s onima koji su doživjeli burnout i pronašli izlaz iz tog začaranog kruga. Pitat ćemo i psihologe kako si i na koji način najbrže pomoći. Želimo čuti i vas, koja su vaša iskustva, nedoumice i potrebe.

Sve je rješivo i nema razloga da nam život bude muka. Pomozimo si međusobno, ali i uz stručnu pomoć.

Šaljite nam svoja pitanja i budite Bez brige s Dijanom.

Linker
13. travanj 2024 17:20