PRIVATNA ARHIVA
IMAMO RECEPT

Zagrebačka chefica i finalistica Masterchefa otkriva nam svoj omiljeni božićni specijalitet

Sarah Mikulec trenutno radi na poziciji chef de partie u danskom Geraniumu, koji ima tri Michelinove zvjezdice, a za Gloriju je podijelila recept koji i sami jedva čekamo pripremiti ovih blagdana.

Sarah Mikulec trenutno radi na poziciji chef de partie u danskom Geraniumu, koji ima tri Michelinove zvjezdice, a za Gloriju je podijelila recept koji i sami jedva čekamo pripremiti ovih blagdana.

Obiteljski ručak jedan je od najljepših trenutaka Božića, a kako bismo vas inspirirali da ovih blagdana svoje najdraže i sami iznenadite ukusnim i maštovitim delicijama, za pomoć smo pitali naše chefove. Zagrepčanka Sarah Mikulec, 30-godišnja chefica i jedna od finalistica Masterchefa, s nama je podijelila, kako kaže, recept jednog od svojih omiljenih blagdanskih specijaliteta.

Patka, bundeva i hren

SASTOJCI

Knedle:

  • 300 g pečenog krumpira u ljusci
  • 150 g brašna
  • 50 g prosenog brašna
  • 10 g ribanog svježeg hrena
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • Malo maslinovog ulja
  • Maslac

Punjenje:

  • 200 g pačjih prsa
  • 70 g dimljenog sira ili krem sira
  • 1 naranča

Krema:

  • 1/4 bundeve
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 komad ljutike
  • 250 ml vrhnja za kuhanje

Dodaci:

  • Pržene bundevine sjemenke (popržiti bundevine sjemenke na suhoj tavi, te malo pokapati sa soja sosom)
  • Ukiseljena bundeva u vinskom octu i chilliju (zavriti omjer 1:3 vinski ocat i vodu sa soli, šećerom i chilijem, te kuhati kockice bundeve 5 minuta, a zatim sve zajedno dobro ohladiti u hladnjaku)
  • Čips od bundeve
  • Ulje od vlasca
image
PRIVATNA ARHIVA

PRIPREMA

Knedle: Krumpire pecite s korom 1 sat na 200 stupnjeva u aluminijskoj foliji (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli propasirajte ili zgnječite vilicom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac, malo maslinovog ulja, jaje i ribani hren te kuhačom ili prstima dobro zgnječite dok se sve ne poveže. Dodavajte obično i proseno brašno sve dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti bez da se lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako dodate kasnije. I nemojte nikako previše mijesiti da bi vam knedle bile što mekše pri kuhanju. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite ju na dva dijela, razvaljajte na debljinu od jedan centimetar, te okruglim kalupom ili čašom oblikujte jednake krugove koje ćete puniti kuglicama koje ste smrznuli.

Punjenje i krema: Narežite bundevu, ljutiku i češnjak na veće komade, naranču na 4 dijela, i zarežite lagano pačja prsa. Sve dobro začinite s maslinovim uljem, soli, paprom te narančinim sokom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 1 i pol do 2 sata na 200 stupnjeva, dok se sve ne karamelizira.

Punjenje: Kad je patka dovoljno pečena, istrgajte ju vilicom, dodajte 1 češnjak koji se pekao zajedno s patkom te dimljeni svježi sir ili krem sir, ovisi koji imate. Začinite po volji, oblikujte male kuglice, te ih dobro ohladite ili zaledite u zamrzivaču, da biste kasnije oblikovali ljepše knedle. Kad oblikujete nedle, stavite ih u zamrzivač do kuhanja.

image
PRIVATNA ARHIVA

Krema: Zagrijte vrhnje za kuhanje, dodajte pečenu bundevu, ljutiku, češnjak i sok od pečenja u vrhnje, te sve zajedno izmiksajte u blenderu ili sa štapnim mikserom, dok ne dobijete glatku kremu. U tavi zagrijavajte polako 100 grama maslaca, dok ne dobijete boju karamele, odnosno dok ne dobijete smeđi maslac.

U međuvremenu, zakipite posoljenu vodu u kojoj ćete skuhat knedle 3-4 minute. Ubacite knedle u smeđi maslac dok ne porumeni sa svih strana. Poslužite s kremom, ukiseljenom bundevom, sjemenkama, i malo maslinovog ulja (ako želite, napravite svoje ulje od vlasca za ekstra okus).

Savjet: Krumpir zasebno omotajte u aluminijsku foliju i pecite u isto vrijeme kad i patku i povrće, da vam sve bude gotovo u isto vrijeme. Preporuka je ukiseliti i napraviti čips od bundeve, čisto da oduševite goste iskoristivošću jedne namirnice na vise načina. Također, ovaj recept možete raditi i poslije blagdana, kad vam ostane pečenog mesa te tako napraviti skroz novo jelo. Dobar tek!

Linker
22. studeni 2024 12:15