BILJANA BLIVAJS CROPIX
ZVIJEZDA BLAGDANSKOG STOLA

Tradicionalne kolače koje pripremamo već godinama ove će godine zamijeniti torta koja me osvojila na prvi zalogaj

Već godinama blagdanski stol ispune dobro poznati kolači koji se u mojoj obitelji pripremaju otkako se sjećam svojih prvih Božića - vanilin kiflice, čupavci, mađarica, medenjaci samo su dio popisa kojem sam ove godine odlučila dodati novu zvijezdu - raskošnu i mirisnu tortu od maka.

Već godinama blagdanski stol ispune dobro poznati kolači koji se u mojoj obitelji pripremaju otkako se sjećam svojih prvih Božića - vanilin kiflice, čupavci, mađarica, medenjaci samo su dio popisa kojem sam ove godine odlučila dodati novu zvijezdu - raskošnu i mirisnu tortu od maka.

Kada je prije nekoliko mjeseci Vesna Miletić, vlasnica kultnog Tača, s Glorijom podijelila svoj recept za tortu od maka, morala sam je odmah isprobati. Iako volim mak, rijetko kada se slastice s njime nađu na našem stolu – osim tradicionalne makovnjače. Tako je ovo bila prava prilika da isprobam nešto novo i nisam pogriješila. Torta je oduševila apsolutno sve koji su je probali i motivirala me da ovih blagdana upravo ona – preukusna i vizualno dominantna – bude zvijezda našeg blagdanskog stola.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Ono što me posebno osvojilo jest njezina jednostavna priprema, a opet iznenađujuće kompleksan okus. Svaki sloj priča svoju priču: nježan biskvit od maka koji je nevjerojatno sočan, bogati pekmez od šljiva koji unosi onaj prepoznatljiv, pomalo nostalgičan ton, te svilenkasta glazura od bijele čokolade koja cijelu tortu pretvara u elegantnu blagdansku poslasticu. Uz to, miris svježeg narančina soka koji se upije u biskvit daje joj savršenu zimsku notu.

Zato sam ove godine odlučila makovnjaču privremeno poslati na odmor i dopustiti ovoj torti da preuzme glavnu ulogu. Ako tražite desert koji izgleda impresivno, a okusom još više osvaja – vjerujte, ovo je pravi izbor. Slijedi recept prema kojem ćete je i vi moći pripremiti jednako savršeno.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

TORTA OD MAKA

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g mliječne čokolade
  • 300 g maka
  • sok od 4 naranče
  • 400 g pekmeza od šljiva
  • 400 g bijele čokolade
  • 5 jušnih žlica griza
  • 150 g vrhnja za šlag
  • 300 ml mlijeka

Priprema:

Miksati bjelanjke sa šećerom dok se ne dobije čvrsti snijeg, potom dodati žumanjke. Zajedno rastopiti maslac i mliječnu čokoladu i ostaviti da se hladi. U smjesu s jajima umutiti ohlađenu čokoladnu smjesu, mlijeko, griz i mak. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 20 minuta. Nakon što se tijesto ispeče, izbosti ga vilicom i preliti narančinim sokom te namazati s 400 grama pekmeza od šljiva.

Glazura: Rastopiti bijelu čokoladu s vrhnjem i dodati na tortu. Držati je četiri sata u hladnjaku prije posluživanja.

09. prosinac 2025 09:51