Već godinama blagdanski stol ispune dobro poznati kolači koji se u mojoj obitelji pripremaju otkako se sjećam svojih prvih Božića - vanilin kiflice, čupavci, mađarica, medenjaci samo su dio popisa kojem sam ove godine odlučila dodati novu zvijezdu - raskošnu i mirisnu tortu od maka.
Kada je prije nekoliko mjeseci Vesna Miletić, vlasnica kultnog Tača, s Glorijom podijelila svoj recept za tortu od maka, morala sam je odmah isprobati. Iako volim mak, rijetko kada se slastice s njime nađu na našem stolu – osim tradicionalne makovnjače. Tako je ovo bila prava prilika da isprobam nešto novo i nisam pogriješila. Torta je oduševila apsolutno sve koji su je probali i motivirala me da ovih blagdana upravo ona – preukusna i vizualno dominantna – bude zvijezda našeg blagdanskog stola.
Ono što me posebno osvojilo jest njezina jednostavna priprema, a opet iznenađujuće kompleksan okus. Svaki sloj priča svoju priču: nježan biskvit od maka koji je nevjerojatno sočan, bogati pekmez od šljiva koji unosi onaj prepoznatljiv, pomalo nostalgičan ton, te svilenkasta glazura od bijele čokolade koja cijelu tortu pretvara u elegantnu blagdansku poslasticu. Uz to, miris svježeg narančina soka koji se upije u biskvit daje joj savršenu zimsku notu.
Zato sam ove godine odlučila makovnjaču privremeno poslati na odmor i dopustiti ovoj torti da preuzme glavnu ulogu. Ako tražite desert koji izgleda impresivno, a okusom još više osvaja – vjerujte, ovo je pravi izbor. Slijedi recept prema kojem ćete je i vi moći pripremiti jednako savršeno.
TORTA OD MAKA
Sastojci:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g mliječne čokolade
- 300 g maka
- sok od 4 naranče
- 400 g pekmeza od šljiva
- 400 g bijele čokolade
- 5 jušnih žlica griza
- 150 g vrhnja za šlag
- 300 ml mlijeka
Priprema:
Miksati bjelanjke sa šećerom dok se ne dobije čvrsti snijeg, potom dodati žumanjke. Zajedno rastopiti maslac i mliječnu čokoladu i ostaviti da se hladi. U smjesu s jajima umutiti ohlađenu čokoladnu smjesu, mlijeko, griz i mak. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 20 minuta. Nakon što se tijesto ispeče, izbosti ga vilicom i preliti narančinim sokom te namazati s 400 grama pekmeza od šljiva.
Glazura: Rastopiti bijelu čokoladu s vrhnjem i dodati na tortu. Držati je četiri sata u hladnjaku prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....