DALIBOR BRLEK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA DALIBOR BRLEK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
MORSKI VODIČ

Naša influencerica vodi nas kroz najsunčaniji otok, prepun prekrasnih plaža i finih restorana

Čari Hvara, na kojem možete uživati u čudesnim uvalama, feštama vina, festivalu lavande, ali i najfinijim jelima, pokazala nam je Anastazija Makjanić - majka troje djece, koja sa suprugom uzgaja masline, zmije, male krokodile i kornjače, a u otočkom životu uživa tijekom cijele godine.

Čari Hvara, na kojem možete uživati u čudesnim uvalama, feštama vina, festivalu lavande, ali i najfinijim jelima, pokazala nam je Anastazija Makjanić - majka troje djece, koja sa suprugom uzgaja masline, zmije, male krokodile i kornjače, a u otočkom životu uživa tijekom cijele godine.

Hvar je naš najsunčaniji otok i to s 2700 sunčanih sati godišnje, ali istovremeno i prava oaza predivne prirode. Inače, svrstavaju ga u 10 najljepših i najatraktivnijih otoka Europe ali i svijeta, a osim predivnih plaža i najljepše boje mora na svijetu, poznat je i po prekrasnim poljima lavande, najboljem maslinovom ulju te ljetnim feštama vina gdje imate priliku kušati najvrsnija hvarska vina. Stoga smo zamolili influencericu Anastaziju Makjanić, koja u čarima otočkog života uživa cijele godine, da nam napiše kratki vodič u koji je smjestila svoja najdraža i najljepša mjesta na otoku. Ova majka troje djece, koja je rodni Zadar zamijenila za Hvar, sada ondje sa suprugom uzgaja masline, zmije, male krokodile i kornjače i kako kaže, nije požalila.

GDJE SE KUPATI?

Kad kažemo Hvar, prva pomisao većini je Palmižana. I to je zaista tako, jer Palmižana je sinonim za guštanje, predivno kristalno more te netaknutu prirodu koja je jednostavno neodoljiva. Meni osobno je draža u predsezoni ili krajem ljeta, jer je na vrhuncu sezone od tolikih brodova uopće ne možeš doživjeti na pravi način.

Na plaži su se smjestili restorani i beach barovi Bacchus te Toto’s, Zori i Laganini. Međutim, kad napravite mali “đir", usred Palmižane nalazi se najljepši mediteranski vrt s ogromnim kaktusima te palmama u sklopu Meneghello Art Resorta koji je ujedno i restoran, ali i galerija na otvorenom. Osim Palmižane, na Paklenim otocima imamo i jednu lijepu uvalu Ždrilca koja ima savršene plaže idealne za obitelji s djecom.

image

Arboretum s raznim egzotičnim biljkama na Palmižani

NIKOLA VILIC CROPIX

Što se tiče samog otoka, gdje god da odeš, nećeš pogriješiti. U samom gradu Hvaru nalazi se plaža Pokonji dol, također pogodna za obitelji s djecom. Osim nje, za popodnevni chill i uživanje uz more preporučila bih Falko bar koji se smjestio između borova i palmi. Zalazak sunca na tom mjestu je veličanstven.

image

Anastazijina djeca uživaju u otočkom životu

PRIVATNI ALBUM

U samoj blizini grada Hvara nalazi se mjesto Milna koje je poznato po nekoliko šljunčanih plaža. Dubovica je prava oaza do koje treba malo pješačiti. Poznata je po velikom žalu te predivnom podmorju. Na samoj plaži nalazi se jedan prekrasan ljetnikovac sagrađen u drugoj polovici 18.stoljeća. Meni omiljeno je Zaraće, koje se sastoji od dvije idilične uvale. Jedno je Velo Zaraće, okrenuto prema istoku, te Malo Zaraće, okrenuto prema zapadu.

image

Uvala i plaža Zaraće na južnoj strani otoka

VOJKO BAŠIĆ CROPIX

To je omiljeni photo spot svima koji dođu na Hvar. More je savršene tirkizne boje okruženo ogromnim hridinama. Na južnoj strani otoka Hvara nalazi se mala plaža po imenu Jagodna, a moglo bi se reći da je to prava oaza mira i ljepote na jednom mjestu. Osim Jagodne, imamo Zavalu te Ivan Dolac. Plaze su tamo divne za djecu, ali i za odrasle.

ŠTO POSJETITI?

Jedini nedostatak jest povezanost otoka i kopna. Međutim, sve to ima svoje prednosti i mane, naime nema gužvi po cestama. Zanimljiva činjenica je da na otoku ne postoji niti jedan semafor, osim onog koji se nalazi kod tunela Pitve-Zavala budući da je tunel jednosmjeran s dva proširenja u sredini. Građen je u vrijeme Jugoslavije 1963.za potrebe vodoopskrbe južnog dijela otoka i grada Hvara. Stari Grad, ili kako ga mještani zovu Paiz, je najstariji grad u Hrvatskoj, a utemeljili su ga Grci prije 2400 godina. Meni najdraže mjesto koje se nalazi upravo u Starom Gradu jest Tvrdalj Petra Hektorovića. U Tvrdlju se nalazi prekrasan ribnjak u kojem slobodno žive cipli. Ujedno, to je u super mjesto za napraviti dobru fotografiju, jer šetnja kroz Tvrdalj koji je Petar Hektorović gradio kroz cijeli svoj život, vratit će vas u neka prošla vremena. Moje cure me, pak, često znaju pitati “Gdje se nalazi lavanda na Hvaru?” Upravo na Hvaru, u Velom Grablju, se svake godine organizira Festival lavande gdje je sve doslovno u znaku lavande, od krema do sladoleda. Velo Grablje je bilo najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji. Mještani na otoku Hvaru prvi su započeli uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina. Osim lavande, Hvar je poznat po brojnim maslinicima te proizvodnji maslinovog ulja.

image

Grad Hvar

GEIO TISCHLER/UNSPLASH

Naša obitelj se već dugi niz godina bavi uzgojem i sadnjom maslina te proizvodnjom maslinovog ulja. Upravo ljeti turisti imaju mogućnost degustacije i kušanja raznih sorti maslinovog ulja u starom masliniku s preko 300 maslina. Ako se nađete na hvarskoj pjaci, mjesto koje obavezno morate posjetiti jest hvarsko kazalište koje je utemeljeno davne 1612. te predstavlja prvo građansko kazalište u Europi. Kazalište je podignuto nad Arsenalom, prostorom koji je svojevremeno služio za popravak galija, te je bio spremište pomorskih potrepština.

ŠTO JESTI I PITI?

Ja sam dosta izbirljiva, svašta sam probala, ali uvijek se nekako vraćam istim mjestima. Restoran na otoku Hvaru koji definitivno prednjači po dobroj spizi je Mina on the beach, a nalazi se u Jelsi. Tu ćete pojesti odličan beef tartar, kao i pravi riblji brudet. Ondje u ponudi imaju i najbolju paštu sa crnim istarskim tartufom. Meni najdraža jela, ljeti, su salata od lubenice, pinjola te feta sira. U svakom slučaju, nećete požaliti ako odete u taj restoran.

image

Hvarski restorani nude bogatu ponudu

PRIVATNI ALBUM

Osim toga, jedno od omiljenih mjesta za popiti jutarnju kavu je definitivno kavana Rougemarine, a nalazi se u zgradi općine Jelsa koja je sagrađena 1895. U blizini koje se nalaze štandovi i suvenirnice u kojima možete kupiti efektne narukvice, ogrlice ili majice, kao suvenir za uspomenu s Hvara. U Starom gradu, najbolju pizzu možete pojesti u pizzeriji Alfonso, a ako želite pojesti konkretan obrok posjetite La Gitanu, koja se nalazi na predivnom baroknom trgu Škor. Ime je dobio po škveru, odnosno brodogradilištu koje se ondje nalazilo do 17., odnosno 18. stoljeća kad je izgrađen trg. U samom gradu Hvaru, odlično mjesto za fine zalogajčiće i čašu dobrog vina je Gurme Tapas & Wine restoran smješten u predivnoj uličici punoj zelenila.

image

Hvar ima odlične vinarije

PRIVATNI ALBUM

Odličnu pizzu u Hvaru, možete pojesti u restoranu Forr, gdje osim pizze, nude definitivno najbolji sladoled na otoku, ali i šire. Restoran s odličnom hranom je i Paradise Garden, prava oaza u samom centru Hvara, pored kojeg se nalazi super mjesto za popiti dobru kavu - Coffee Snob, ujedno i specialty coffee shop. U istoj ulici smještena je i Ka’Lavanda - mjesto s najboljim koktelima u Hvaru. Meni, omiljeno mjesto za ljetne izlaske je Lola Bar gdje osim dobre zabave možete probati i pravu uličnu hranu.

Linker
26. lipanj 2024 10:38