Od A do E

Vitaminska abeceda u njezi kože: Kombinirajte svoju vitaminsku bombu

Vitamini su nam nužni za zdravlje i ljepotu kože – djeluju na kolagen, popravljaju oštećenja, učinkoviti su u anti-agingu, a obavljaju i brojne druge važne zadatke.

Znamo koliko je pravilan unos vitamina prehranom važan za ukupno zdravlje i funkcioniranje cijelog tijela, pa tako i za naš najveći organ, kožu. Vitamini su vrlo korisni i kada se na kožu nanose, jer i tako pomažu u održavanju njezinog zdravlja i najboljeg funkcioniranja. Pritom različiti vitamini podržavaju različite funkcije kože; neki sudjeluju u sintezi kolagena, drugi pomažu spriječiti pojavu hiperpigmentacija, treći je štite od oksidativnog stresa...

Svestrani vitamin A

Vitamin A je organski spoj topiv u mastima, a pod tim imenom uključeni su njegovi derivati (primjerice, retinol, retinaldehid, retinoična kiselina) te beta-karoten i ostali karotenoidi, što su spojevi koji prethode vitaminu A (tj. njegovi prekursori) te se u njega pretvaraju tijekom složenih procesa u tijelu. O derivatima vitamina A naveliko se govori kao o svestranim sastojcima koji rade „gotovo sve”, no i oni se razlikuju po funkciji i mehanizmima djelovanja. Primjerice, retinol izravno stimulira proizvodnju kolagena, zbog čega je dobar za ublažavanje finih linija i bora, dok tretinoin smanjuje nastanak sebuma, što znači da je koristan protiv akni. Većina retinola koji se koriste u njezi kože je sintetska.

image

Retinol potiče bržu izmjenu stanica, što pomlađuje izgled kože

DEPOSITPHOTOS

Retinol je i jedan od najproučavanijih sastojaka u njezi kože uopće. Poznato je da potiče bržu izmjenu stanica (sa starenjem se ona usporava), pomaže ublažiti fine linije i borice, posvjetljuje tamne mrlje, smanjuje uvećane pore i prevenira nastanak akni. Brža izmjena stanica i reguliran nastanak novih stanica kože dovodi do uklanjanja vanjskog sloja odumrlih kožnih stanica, zbog čega koža dobiva pomlađeniji izgled.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B raznolika su skupina vitamina topivih u vodi, s većim ili manjim utjecajem na kožu. Oni su ili neki od faktora u ključnim metaboličkim procesima u tijelu ili prekursori nužni za nastanak tih faktora. Iako ih svrstavamo u jednu skupinu, to su zapravo kemijski prilično različiti spojevi.

Vitamin B3, poznat i kao niacin, pokazuje se odličnim kod topikalne primjene – djeluje protuupalno, smanjuje gubitak vode iz epiderme, stimulira sintezu ceramida (masni spojevi koji su dio strukture kože) te pomaže kod hiperpigmentacija i akni. Većini je vjerojatno poznatiji kozmetički sastojak niacinamid, to je modificirani, blaži oblik niacina, koji ne uzrokuje značajno crvenilo kože, što se kod niacina događa. Niacinamid je vrlo primjenjiv sastojak – pomaže produkciji stanica kože te popravlja nastalu štetu zahvaljujući tome što jača prirodnu sposobnost kože za proizvodnju ceramida. Uz to, pomaže smanjiti proširene pore, ublažava hiperpigmentacije, ali i bore.

Vitamin B5, poznat i kao pantotenska kiselina, provitamin B5 i pantenol, odličan je za pojačanu hidrataciju. Ponaša se kao humektant, što znači da, nakon što ga nanesemo na kožu, privlači vlagu iz zraka na površinu kože, omogućujući bolju hidrataciju. Ujedno je i okluzivan, a to znači da zadržava vodu u koži. Ako to nije dovoljno dobrih osobina, dodajmo i da djeluje protuupalno i potiče brže zacjeljivanje rana.

image

Vitamini igraju puno važnih uloga u njezi kože

DEPOSITPHOTOS

Studije pokazuju da vitamin B12 (kobalamin) može biti učinkovit u liječenju simptoma ekcema, zahvaljujući protuupalnim i hidrirajućim svojstvima. Smatra se i da podržava energiju u stanicama, čime pomaže osvježiti izgled umorne kože.

Vitamin B7 ili biotin najpoznatiji je po tome što osnažuje kosu i nokte. Folna kiselina, odnosno folat ili vitamin B9, pomaže smanjiti oksidativni stres, pa bi mogla imati određenu ulogu u obrani kože od oštećenja koja izaziva sunce, no taj se učinak još istražuje. Za vitamine B1 i B2 nema još dovoljno istraživanja koja bi potvrdila njihovu ulogu u njegovanju kože.

Vitamin C: Moćan antioksidans

Učinkovit i svestran, vitamin C jedan je od najpopularnijih vitamina u njezi kože. Vrlo je dobro znanstveno proučen, a istraživanja i upotreba pokazali su da je najučinkovitiji u ublažavanju znakova starenja na koži. U prvom redu to je snažan antioksidans koji štiti stanice kože od oksidativnog stresa, ali i pomaže ublažiti hiperpigmentacije te stimulira produkciju kolagena.

S druge strane, vitamin C ili L-askorbinsku kiselinu teško je stabilizirati, vrlo je reaktivan i može izazivati iritacije. Stabilniji su različiti njegovi derivati koji se također upotrebljavaju u proizvodima za njegu, kao što su etil-askorbinska kiselina, askorbil palmitat itd.

Vitamin D: Zaštitnik kože

Vitamin D primjenjuje se topikalno, no ipak je puno popularniji kao dodatak prehrani. Na kožu djeluje protuupalno, što znači da pomaže kod stanja kao što su akne i ekcemi, a važno je i to što sudjeluje u pravilnoj izmjeni stanica, čime pomaže zaštititi kožu.

image

Vitamini C i E snažni su antioksidansi i čuvari kože

DEPOSITPHOTOS

Vitamin E obnavlja i popravlja

Vitamin E je prirodno prisutan u koži, no kao i kod većine takvih sastojaka, njegova se količina s vremenom smanjuje. Taj je vitamin važan antioksidans koji pomaže u popravljanju i obnavljanju kože - ne samo što štiti kožu od štetnog učinka slobodnih radikala, nego i štiti ostale antioksidanse od oksidiranja. Često se u proizvodima kombinira s vitaminom C. Sudjeluje i u stvaranju prirodne kožne barijere koja sprečava gubitak vlage. Može biti od pomoći kod ekcema, melazme, zarastanja rana, akni... Aktivni oblik ovog vitamina je tokoferol, no u kozmetici se uglavnom koristi stabilniji neaktivni oblik tokoferil acetat koji nakon nanošenja na kožu, pod utjecajem enzima našeg tijela, ponovo postaje aktivan kako bi mogao obaviti svoj važan posao u koži.

Linker
15. travanj 2024 05:29