Napokon prava stvar

Kovanica ili zrno graška: Koliko proizvoda za njegu zapravo trebamo koristiti

Jake proizvode, poput seruma i ulja, mjerimo u kapima, dok s ostalima ne moramo biti toliko precizni. Ipak, ne valja pretjerivati, jer tako bacamo novac, a možemo i naškoditi koži.

Većina nas s vremenom razvije osjećaj o tome koliko u svakodnevnoj njezi treba nanijeti proizvoda za čišćenje, kreme, ulja, tonera..., no nije tako rijetko da nas taj osjećaj vara, posebno kod hidratacije ili seruma ili, naravno, kod zaštite od sunca. Ponekad pretjerujemo, misleći da je više bolje, ponekad škrtarimo, jer proizvod je skup... Pogledajmo koje se količine proizvoda za njegu uobičajeno preporučuju.

Proizvodi za čišćenje kože

Odmah treba osvijestiti da je lice zapravo malena površina i da nema smisla pretjerivati s proizvodom za čišćenje, jer veće količine ne znače i bolji učinak. Za potpuno čišćenje lica trebala bi biti dovoljna količina površine kovanice od jedne kune ili ona koja izađe jednim pumpanjem.

image

Pretjerano čišćenje kože nije dobro, baš kao ni pretjerivanje s proizvodima

PEXELS

Mnogi se proizvodi za čišćene i pjene u dodiru s vodom, a tako nastala pjena bit će dovoljna za čišćenje područja od vrha čela do dna vrata. Proizvodu dodajte malo mlake vode, protrljajte rukama kako bi nastala pjena, pa ga utrljajte u lice pokretima prema gore izbjegavajući dio oko očiju (osim ako nije namijenjen tom osjetljivom području). Isperite hladnom vodom, ponovo pokretima prema gore - to će pomoći sužavanju pora i poticanju protoka krvi. Lice obrišite tapkanjem, ne trljanjem, kako biste izbjegli nepotrebno povlačenje kože u svim smjerovima.

Tonici i kompanija

Tonike i slične im proizvode mnogi prvo nanose na blazinice ili vatice, pa pomoću njih na kožu, no tako se gubi puno proizvoda, upozoravaju dermatolozi. Bolje je, savjetuju, uliti malu količinu tonika u zaobljeni dlan, površinom ponovo ne veću od jedne kune, pa onda drugom rukom nježno utapkavati malo po malo proizvoda u kožu lica. Imate li suhu ili normalnu kožu moguće je da će vam trebati i manje tonika.

image

Nekoliko kapi seruma dovoljno je za lice, vrat i dekolte

KAROLINA GRABOWSKA/PEXELS

Serumi

Već i vrlo mala količina seruma ima snažno djelovanje, zbog toga bi količina površine 50 lipa trebala biti dovoljna za cijelo lice, vrat i područje dekoltea (da, serum treba nanositi i na te dijelove). Prevelike količine mogu djelovati suviše intenzivno te iritirati kožu. Za najbolju i najujednačeniju primjenu serum treba razmazati po željenim područjima - nanesite nekoliko točkica seruma na čelo, po jednu na nos i bradu te još nekoliko na svaki obraz, vrat i dekolte. Zatim ga nježno utrljajte u kožu kako bi se potpuno apsorbirao.

image

Za nježno područje oko očiju dovoljna je količina kreme poput zrna graška

PEXELS

Kreme za kožu oko očiju

Područje je maleno, ali važno, stoga ga nije pametno zanemarivati. Količina veličine zrna graška trebala bi biti posve dovoljna za nanošenje oko oba oka, dakle ne samo ispod očiju, nego i ispod i iznad i oko njih. Pritom je važno što manje pritiskati i rastezati to osjetljivo područje, pa nije loše umjesto kažiprstom kremicu nanositi prstenjakom.

Hidratantne kreme, mlijeka, losioni...

I za adekvatnu hidrataciju cijelog lica dovoljna je, općenito govoreći, količina koja prekriva površinu kovanice od jedne kune. To se može gotovo sigurno reći za normalnu i mješovitu kožu, dok će za suhu i vrlo suhu kožu vjerojatno biti potrebne nešto veće količine. Važno je i kako nanosite hidratantnu kremu. Za početak, treba pričekati da se koža potpuno osuši nakon nanošenja seruma - tako ćete serumu dati priliku da se potpuno upije i unese u kožu sve svoje korisne tvari. Kada dođe vrijeme za hidrataciju, nježno utrljajte proizvod u kožu cijelog lica kružnim pokretima prema gore, kako biste potaknuli cirkulaciju i dobili svježiji izgled.

image

SPF je obavezan bez obzira koje je doba godine

PEXELS

Kreme za zaštitu od sunca

Sve znate - bez obzira na godišnje doba, temperaturu, oblake... proizvod za zaštitu od sunca trebali biste nanositi kroz cijelu godinu kako biste se zaštitili od štetnog utjecaja UV zraka. Ali, radite li to? Nerijetko se "švercamo", jer naša dnevna krema ili tekući puder sadrže SPF, ali to često nije dovoljno. Zanimljiv je i podatak prema kojem većina ljudi nanosi samo 25 do 50 posto preporučene količine proizvoda za zaštitu od sunca. Smjernice kažu da bi za lice i vrat trebala biti dovoljna četvrtina čajne žličice kreme, a za cijelo tijelo oko 30 ml kreme.

image

Ulja se preporučuje nanositi navečer

PEXELS

Ulja za njegu lica

Ulja su vrlo moćna, pa ih valja mjeriti u kapima, a za cijelo lice dovoljne su dvije do najviše tri kapi. Preporučuje se nanositi ih samo navečer, jer mogu ometati zaštitu od sunca. Utapkati bi ih trebalo nakon nanošenja hidratantne kreme, tako će pomoći zadržati u koži dobrobiti hidratantnog proizvoda.

Maske za lice

Mnoge su kupovne maske već odmjerene prema količini koja je potrebna za jedno korištenje, pa je najbolje slijediti upute za upotrebu. Ako nije tako ili koristite kućnu masku, količina proizvoda trebala bi biti dovoljna za stvaranje tankog sloja na licu ili nekom njegovom dijelu (npr. ispod očiju, na T-zoni).

Linker
15. travanj 2024 10:13