Moderni fenomen

Nekada su bile neizostavne, a danas se ove tri prostorije nazivaju ‘mrtvim‘ sobama

Sada su one vrlo rijetko zasebne prostorije, dok su sve češće pripojene kuhinji ili dnevnom boravku. Posebice otkad je otvoreni tlocrt zavladao svijetom interijera

Blagovaonica se stoljećima smatrala simbolom bogatstva i privilegija.

Grci su prvi uočili da objedovanje u posebnoj prostoriji jača status i klasnu koheziju pa su se elitni ljudi najmoćnijih polisa okupljali u mirisnim sobama posebno uređenim za gozbu. U njima je stajalo jedanaest kauča od kamena ili drveta, od kojih je svaki primao najviše dva muškarca. Mladi su sjedili na zemlji, a u istoj bi mjeri kao i stari ispijali razvodnjeno vino te žvakali medene kolače. Ove delicije su im predstavljali gorivo, a blagovaonica idealan prostor za grube rasprave o filozofskim i romantičnim temama.

Stari Rimljani su na sličan način blagovali u posebnoj prostoriji zvanoj triklinij. No, njihovi su kauči evoluirali tako da u njih mogu stati i žene. Najluksuzniji blagovaonski prostori u jednakoj su mjeri stvarali lakoću i čuđenje. Triklinija u Pompejima imala je fontane iz kojih je voda prskala i tekla sa svakog stola. Ponekad su svoje blagovaonice postavljali i na otvorenom kako bi se divili prekrasnim pejzažima. U svakom slučaju, njima je ova prostorija predstavljala hedonistički raj, a iz nje su izlazili prepunih želudaca.

Sličnu tradiciju nastavile su i američke obitelji sredinom i krajem prošlog stoljeća. Neke su imale i blagovaonske setove za određene prigode – fini porculan za Božić, Uskrs ili posebne obljetnice. Bila je to prostorija u kojoj se uživalo u razgovorima, druženju, hrani i piću. Stol za blagovanje se nije koristio za bilo što, već isključivo za tradicionalno okupljanje obitelji i raspravljanje o delikatnim temama.

Sve manje potrebna

Blagovaonica je tijekom proteklih stoljeća bila najotmjeniji dio doma, posebice kod dobrostojećih obitelji, i kao takva je ostala sve do prije nekoliko godina. Danas ju, pak, sve manje koristimo.

Sada je ona vrlo rijetko zasebna prostorija, dok je sve češće pripojena kuhinji ili dnevnom boravku. Posebice otkad je otvoreni tlocrt zavladao svijetom interijera.

image
SHUTTERSTOCK

No, nije ova prostorija jedina koju moderni ljudi sve više zanemaruju. Ostava, smočnica, ili špajza, kako je god nazivali, također gubi svoj identitet. Novi stanovi je uopće nemaju u tlocrtu, a mlađe generacije ih se sjećaju samo iz domova svojih baka i djedova. Niti radne sobe s masovnim stolom u žarištu prostorije i prigušenom vintage lampom koja osvjetljava oskudan dio stola više nisu tražene. Ako ih i ima, najčešće se pretvore u dječje sobe ili prostore za skladištenje stvari, a najmanje se koriste za svoju iskonsku namjenu – obavljanje posla.

No, zašto pojedini dijelovi kuće lagano padaju u zaborav? Zašto se mlađe generacije sve manje okupljaju oko blagovaonskog stola? Hoće li se stanovi i kuće u budućnosti prodavati bez prostorija bez kojih danas neki ljudi, posebice stariji, ne mogu?

Manja kvadratura stanova

Jedan od razloga zašto navedene prostorije padaju u zaborav je svakako nedostatak prostora u domu.

Porastom cijena nekretnina raste i potražnja za manjim stanovima u kojima je svaki kvadrat dragocjen. Mjesta za ostavu, velike blagovaonice i radne sobe jednostavno nema. Osim toga, mlađe generacije nemaju vremena i volje za proizvodnju pekmeza, zimnica i ajvara, zbog čega im i ne treba dodatan prostor za skladištenje viška stvari. Naravno, nije ostava namijenjena isključivo za ukiseljeno povrće, već i za odlaganje osnovnih potrepština.

image

Kolekcija Musa

SCAVOLINI

No, u modernim stanovima one svoje mjesto najčešće pronalaze u kuhinjama s prostranim ormarićima, poput onih iz Scavolinija, koji su odlična alternativa smočnici. Dimenzije elemenata idealno imitiraju manje ostave, tako da u njih možete bez problema odlagati sve, od najmanjih konzervi do glomaznih lonaca. Cijelu ponudu kuhinja možete potražiti na službenoj web stranici Scavolinija.

Moderan način rada

Još jedan razlog za pojavu ovog fenomena je i promjena načina života.

image
SHUTTERSTOCK

Pojava digitalnih nomada uslijed pandemije i općenito želja za radom u prirodi ili bilo kojem okruženju izvan ureda samo su neki od razloga zašto mnogi nemaju potrebu i želju imati posebnu radnu sobu ili najudobniji stolac da bi radili od kuće.

Ubrzani način života je utjecao i na stvaranje novih navika. Zato danas, primjerice, večeramo pred TV ekranom gledajući omiljenu seriju na Netflixu. Doručkujemo „s nogu” za kuhinjskom pločom, a zbog manjka vremena i želje za kuhanjem radije odlazimo u restorane nego da satima stojimo za štednjakom. Posljedično se sve manje okupljamo za blagovaonskim stolom, a njega češće koristimo kao produženu ruku kuhinje – za odlaganje posuđa, namirnica nakon kupovine i pripremu jela.

No, zato se sve više okupljamo oko kuhinjskog otoka iz Scavolinija koji poprima karakteristike koje je nekoć imao blagovaonski stol. Postao je centralno mjesto okupljanja obitelji, kako za druženje, tako i za zajedničke obroke, na njemu djeca rješavaju zadaću dok roditelji pripremaju večeru, a pojedinci su ga pretvorili i u radnu jedinicu

Multifunkcionalne prostorije

Dom više nije samo mjesto za opuštanje i uživanje u najintimnijim trenutcima s obitelji. On je danas naš ured, škola, kino, osobna teretana i još puno toga. Elle Decor, jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa o svijetu interijera piše kako nas je pandemija natjerala da se svi okupljamo na jednom mjestu, dok istovremeno pokušavamo gledati televiziju, odrađivati posao, blagovati i učiti s djecom. Upravo je iz tih razloga nastala potreba za multifunkcionalnim prostorijama.

Ulogu višenamjenskog prostora ponajprije je dobila kuhinja. Oduvijek je bila središte doma i nerijetko prostor u kojem provodimo najviše vremena. No, u posljednjih je nekoliko godina rezervirana za druženja, pisanje zadaće pa i rad, a sve više prisvaja glavne funkcije blagovaonice.

Dizajneri stoga posebno paze da su nove kuhinje izrazito funkcionalne te da imaju logičan raspored pomoću kojeg se postiže maksimalna multifunkcionalnost i modularnost.

image

Kolekcija Musa

Na navedene karakteristike posebno brine talijanski proizvođač kuhinja i kuhinjske opreme Scavolini. Njihova nova sofisticirana, svestrana, inovativna kolekcija Musa jamči najveću slobodu definiranja karaktera te rasporeda kuhinje, a također nudi ugrađena rješenja za stvaranje višenamjenskog prostora za blagovanje, rad, druženje i opuštanje.

Musa je dizajn koji prikazuje Scavolinijevu izvrsnost u obradi materijala. Kontinuirano istraživanje i eksperimentiranje zapravo je dovelo do uvođenja novih završnih slojeva, dostupnih u tri boje s efektom bisera. Potpuno nove varijacije boja dodane su sjajnom i mat lakiranom asortimanu, a u ponudi još imaju staklene fronte te lakirane i furnirane kuhinjske ploče. Kako bi se omogućila veća svestranost i fleksibilnost u dizajnu, modularnost širine 75 cm također je uključena u osnovne jedinice, idealne za smještaj najnovije generacije većih ugradbenih uređaja.

image

Kolekcija Musa

SCAVOLINI

Prepoznatljiva značajka modela su obična četvrtasta vrata od 22 mm, u kombinaciji s izborom ručki linearnog i kompaktnog dizajna. U ponudi imaju i dva modela izrađena prema ekskluzivnom dizajnu, a dostupna su u Satin Finish Steel i Matt Anthracite završnim obradama koje su kompatibilne s vodoravno i okomito postavljenim lamelnim vratima.

Upravo će Musa odgovarati svima onima koji blagovaonicu lagano zamjenjuju kuhinjom. Toliko je praktična da će vam dopustiti da se sami poigrate oblikom kuhinje – s otokom, bez njega, u obliku slova L ili s poluotokom, te da ga mijenjate kad sami to poželite.

Znači li sve ovo da će blagovaonice uskoro uistinu doživjeti svoj krah?

Ako je suditi prema članku portala The Washington Post Magazine u kojem stručnjaci objašnjavaju ovaj fenomen, tome nećemo svjedočiti ako blagovaonica uskoro ne postane višenamjenska prostorija. Drugim riječima, blagovaonice ćemo još dugo koristiti samo ako ih u skorije vrijeme namijenimo i u sobe za meditaciju, čitanje knjiga, druženje s obitelji i druge zanimljive svakodnevne radnje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Scavolinijem.

Linker
16. travanj 2024 17:51