Kraljica stila

Modne tajne najbolje odjevene žene 2022. godine

Vojvotkinja od Cambridgea našla se na vrhu liste najbolje odjevenih žena zbog savršenog osjećaja za mjeru, ali i zbog poštovanja strogih pravila koja nalaže život na britanskom dvoru.

Na kraljevskim konjskim utrkama u Ascotu sredinom užarenog lipnja vojvotkinja od Cambridgea (40), nova Kate the Great, odnosno Katarina Velika, pojavila se u zatvorenoj retro haljini dugih rukava. Držala se uspravno i mirno kao da je već britanska kraljica koju ni vrelo sunce ne može izbaciti iz takta.

Uredništvo londonskog časopisa Tatler, koji dulje od stotinu godina piše o visokom društvu, odmah ju je proglasilo predvodnicom ovogodišnje liste najbolje odjevenih. To objašnjavaju upravo vojvotkinjinom odlukom da izbjegava trendove i bira svevremenske elegantne komade koji nemaju baš nikakve veze s pomahnitalim modnim kreacijama kakve sve češće vidimo na pistama.

image

Jedno odijelo, tri prigode: majstorica modnog recikliranja pojavila se u modelu Alexander McQueen na Jamajci u ožujku uz detalje u narančastoj boji, zatim u lipnju na obilježavanju Windrush dana te nedavno na Igrama Commonwealtha, ali s cipelama niskih potpetica

SAMIR HUSSEIN
image
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image
-/POLARIS/PROFIMEDIA
image
CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Još su barem dva skrivena razloga zašto je Kate prva na toj top-ljestvici. Engleski snobovski Tatler morao je dodatno suptilno poniziti konkurenticu Meghan Markle, suprugu princa Harryja, koju i ne spominju, sad kad se pojavila dugoočekivana knjiga "Osveta" Toma Bowera. Taj je britanski istraživački novinar otvoreno priznao kako bi volio da napokon počne definitivni pad popularnosti izdajice Harryja i zle manipulantice Meghan.

image

Prije 10 godina Kate je bila provokativnija: s kraljicom i princem Philipom putovala je na jednu od mnogih proslava Elizabetinog dijamantnog jubileja u izrazito seksi kratkom kompletu LK Bennett

MARY EVANS/ALLSTAR/MARY EVANS

Drugi važan detalj jest Kateina mršavost, svake godine sve izraženija. Ona je doista dosegla vrhunac elegancije za visoke krugove, postala je social X-ray, odnosno vrlo mršava poput rendgenske slike, kako je to davno slikovito opisao američki književnik Tom Wolfe.

image

Za dodjelu ekološke nagrade Earthshot 2021. odabrala je kreaciju boje jorgovana Alexander McQueen, koju je već nosila prije 10 godina u Los Angelesu

MAX MUMBY/INDIGO
image
GENARO MOLINA/POLARIS/PROFIMEDIA

No zasigurno je najvažniju ulogu odigrao vojvotkinjin osjećaj za mjeru. Ona se ne razbacuje, ponaša se odgovorno i reciklira svoje dugo čuvane modele koje je nosila godinama prije. Uz to drži se svih pravila elegancije kraljice Elizabete II. Uvijek u potpunosti prihvaća dress code i konvencije povezane s određenim društvenim događajima, nikad ne želi zabljesnuti inovativnošću ili provokacijom.

image

Prozračnu petrolej plavu haljinu od šifona Jenny Peckham Kate je nosila 2012. i 2018. (na slici)

EADE/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Katherine čak ni za šetnju parkom ne bi nikad odjenula Balenciagine prevelike majice s kapuljačom ili ironične "iznošene" tenisice (koje inače stoje oko 500 eura), dekonstruirane Miu Miu kratke hlače ispod kojih proviruje donje rublje, ne bi nosila ni Diorov spoj vrhunskog couturea s ultrasportskim detaljima i natpisima. Ukratko, kloni se mode i gotovo sve što nosi nekad davno mogla je odjenuti i princeza Diana. Za Kate u modnom smislu kao da je vrijeme stalo kad je počela nositi Dianin nakit.

image

Isti model u raznim nijansama: pastelno ružičastu haljinu Alexander McQueen odabrala je za vojnu paradu u povodu kraljičina rođendana 2017., a potom tamniju verziju 2018. za vjenčanje princeze Eugenie (krajnje desno)

PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
JAMES WHATLING PHOTOGRAPHY/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Za Ascot je odjenula haljinu Alessandre Rich, londonskog brenda koji se diči upravo time da ne slijedi modne trendove. No Kate se ipak odvažila i na malo provokacije. Točkastom haljinom na Ascotu odala je počast princezi Diani, ali je podsjetila i na hit romantičnu komediju "Zgodna žena", čija je glavna glumica Julia Roberts prije 30 godina utjelovila prostitutku Vivian Ward, a nosila je isti model u drugoj boji na konjičkom događaju. Kao Pepeljugu ta je haljina uličarku u filmu pretvorila u tajanstvenu princezu turnira u polu, a Kate u novu kraljevsku ikonu stila.

image
PRODUKCIJA GLORIA

Novu Gloriju s mnoštvom zanimljivih tema, potražite na kioscima od četvrtka, 11. kolovoza.

NE PROPUSTITE! Na kioscima vas ponovno čeka i hit nakit CLOUD&CO. 3 u 1, koji u paketu s Glorijom možete kupiti po cijeni od 49 kuna!

Linker
10. travanj 2024 12:40