Getty Images
seksualni skandal

Zlostavljačica i žrtva: Glumica Asia Argento u vrtlogu skandala

Glumica ASIA ARGENTO, junakinja pokreta protiv seksualnog nasilja #MeToo, našla se u ulozi optuženice: dvadeset godina mlađi Jimmy Bennett tvrdi da ga je napastovala kad je još bio maloljetan, a ona to poriče - ali priznaje da je dobio 380.000 dolara za šutnju. Zbog skandala je izgubila i posao: izbačena je iz 'X Factora'

Glumica ASIA ARGENTO, junakinja pokreta protiv seksualnog nasilja #MeToo, našla se u ulozi optuženice: dvadeset godina mlađi Jimmy Bennett tvrdi da ga je napastovala kad je još bio maloljetan, a ona to poriče - ali priznaje da je dobio 380.000 dolara za šutnju. Zbog skandala je izgubila i posao: izbačena je iz 'X Factora'

Uobratu dostojnom holivudskog scenarija otkrilo se da je talijanska glumica Asia Argento (42), heroina pokreta protiv seksualnih zlostavljača #MeToo, novcem svojeg dečka Anthonyja Bourdaina pokušala zataškati vlastiti seksualni krimen protiv tada maloljetnog glumca Jimmyja Bennetta (22). Iako je Jimmy iskamčio 380.000 dolara da šuti o nedoličnoj aferi s Asijom Argento, detalje tog prvorazrednog skandala je na temelju vjerodostojnih, anonimno dostavljenih dokumenata prvi objavio ugledni New York Times. Tek što je Asia Argento u priopćenju za javnost zanijekala da je ikad spolno općila s Bennettom, internetski tabloid TMZ dokopao se njihovih inkriminirajućih fotografija i mobitelskih poruka što ih je glumica nakon izbijanja skandala izmjenjivala s prijateljima. Sadržaj tih privatnih poruka pokazuje da je Asia Argento licemjerno pokušala obmanuti javnost o svojem odnosu s Jimmyjem Bennettom prema sličnom obrascu kako je Bill Clinton lagao o Monici Lewinsky.

NEW YORK, NY - APRIL 12:  Chef Anthony Bourdain and actor Asia Argento attend the 2018 Women In The World Summit at Lincoln Center on April 12, 2018 in New York City.  (Photo by Matthew Eisman/Getty Images)
Getty Images

Prema Bennettovim navodima, Asia Argento spolno ga je napastovala početkom svibnja 2013. u sobi hotela Ritz-Carlton u obalnom gradiću Marina del Rey nedaleko od Los Angelesa. Dečku je tada bilo 17 godina i 2 mjeseca, što prema kalifornijskim zakonima znači da ga dvostruko starija Asia nije smjela ni pipnuti sve dok ne postane punoljetan, pa makar on i pristao na spolni odnos. Kako je opisao Jimmy, Asia ga je tog kobnog 9. svibnja 2013. pozvala da se nađu u Ritz-Carltonu, čemu se jako veselio jer poznaje ju još od svoje sedme godine kad su zajedno glumili u njezinom filmu “Udarci i poljupci”. Ona je glumila prostitutku, a on njezinog sina, kojeg majka narkomanka prerušava u curicu kako bi privukla mušterije. Perverzna majčina igra dovodi do tragedije: dječaka na kraju filma siluju. Asia Argento, ujedno redateljica te koscenaristica tog mračnog filma, ostala je nakon snimanja u srdačnoj vezi s malim Jimmyjem.

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 06:  Actor Jimmy Bennett attends The American Humane Association's Hero Dog Awards on October 6, 2012 in Beverly Hills, California.  (Photo by Imeh Akpanudosen/Getty Images)
Getty Images
Jimmy Bennett

Preko društvenih mreža međusobno su se oslovljavali kao da su rod rođeni: on je Asiju zvao “mama”, ona njega “sine”. Jimmy Bennett živi 50-ak kilometara od Los Angelesa, a kako zbog lošeg vida ne smije voziti na susret sa starom prijateljicom dovezao ga je rođak. Gusto istetovirana glumica primila je posjetitelje u svojoj hotelskoj sobi, no ubrzo je Bennettova rođaka zamolila da ih ostavi nasamo. Jimmy tvrdi da mu je najprije dala neko alkoholno piće, a onda ga nakon kraćeg ćaskanja nenadano poljubila. Gurnuvši ga na krevet, svukla mu je hlače, počela ga oralno stimulirati i potom ga opkoračila. Nakon seksa tražila je da za uspomenu snimi nekoliko postkoitalnih selfija dok su goli ležali u krevetu. Poslije su zajedno ručali, no kad se vraćao kući, obuzeo ga je, kaže, osjećaj ”ekstremne zbunjenosti, poniženja i gađenja”. Tek četiri godine poslije, lani u studenome,glumcu i rock-glazbeniku Jimmyju Bennettu došlo je do svijesti da je tog dana zapravo bio žrtva seksualnog napada.

U svjetlu te iznenadne spoznaje Asiji Argento je preko odvjetnika zaprijetio tužbom ako mu financijski ne kompenzira pretrpljene duševne i ine boli. Primjerice, njegovi su odvjetnici naveli da je mladi glumac u petoljetki prije 2013. zaradio 2,7 milijuna dolara, a potom su mu prihodi pali na 60.000 dolara godišnje, što je tek jedna od posljedica traume zbog fatalnog općenja s Asijom. U to je vrijeme signora Argento već bila središnja figura pokreta #MeToo. Prošle je jeseni među prvima opisala kako ju je zloglasni filmski mogul Harvey Weinstein 1997. silovao u Cannesu. Tada je imala samo 21 godinu, a kako je njezina karijera ovisila o Weinsteinovoj milosti, zbog straha se još godinama poslije upuštala u neželjene spolne odnose s moćnim napasnikom. Hrabro ispričana tužna priča Asije Argento pokrenula je lavinu sličnih priznanja, a nakon toga i policijsku istragu, tako da Weinsteina sada čeka suđenje zbog seksualnih zlodjela i moguća kazna do 25 godina robije. S punim je pravom Asia Argento stekla globalnu reputaciju terminatora seksualnih predatora, no tko bi rekao da će joj baš tada na naplatu stići grijesi vlastite prošlosti. - Kad se ona počela javno predstavljati kao žrtva seksualnog zlostavljanja, na površinu su isplivale i moje traume - priopćio je Jimmy Bennett. - Ja zbog straha i srama nisam želio javno govoriti o svojem slučaju, već sam odlučio to privatno riješiti s osobom koja me povrijedila. I tako se u cijelu tu svinjariju, nolens volens, upleo nesretni Anthony Bourdain, gastroputopisac svjetskog glasa, koji se potkraj 2016. zaljubio u 19 godina mlađu Asiju Argento. Ušao je u tu vezu vitak, poletan, čist od poroka i na vrhuncu slave; godinu i pol poslije, početkom lipnja, objesio se u sobi hotela Le Chambard u francuskom selu Kaysersberg. Novac za Bennettovu šutnju isplaćen je s njegovog računa, Asiju su zastupali njegovi odvjetnici - posljednje mjesece života očito je proveo čisteći mrlje iz prošlosti svoje drage. Mnogi Bourdainovi fanovi sve su uvjereniji da ga je upravo ta veza dovela do samoubojstva. Anthony Bourdain gorljivo je podržavao Asijin angažman u kampanjama pokreta #MeToo, a ona sada pokojnog dečka koristi kao alibi i tvrdi da se htjela javno obračunati s Bennettovim optužbama, ali je Bourdain bioprotiv iznošenja prljavog rublja u javnost.

LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 09:  Actor Asia Argento and Anthony Bourdain attend day 1 of the 2017 Creative Arts Emmy Awards at Microsoft Theater on September 9, 2017 in Los Angeles, California.  (Photo by Neilson Barnard/Getty Images)
Getty Images

Ako je vjerovati Asiji, upravo je Anthony tražio da isplate Bennetta iako se ona s tim nije slagala. Uvjeravala je Bourdaina da su Bennettove optužbe lažne pa zato ne želi kupovati njegovu šutnju niti za to ima novca. - Anthony je inzistirao da tu stvar riješimo privatno - navodi Asia Argento. - Bojao se da bi nam mogao naškoditi negativni publicitet zbog osobe poput Bennetta, kojeg je smatrao opasnim. Odlučili smo suosjećajno udovoljiti Bennettovu zahtjevu i pružiti mu pomoć. Anthony je osobno preuzeo na sebe da financijski pomogne Bennettu, uz uvjet da nam se više ne miješa u život. Hakirane privatne poruke Asije Argento dosta otkrivaju o njezinom viđenju afere s Jimmyjem, ali i o njezinom karakteru. Sebe u tim porukama prikazuje kao žrtvu ucjene, govori o napaljenom klincu koji ju je zaskočio, no priznaje da su se seksali i da je to bio čudan osjećaj. Kaže da tu nije bilo silovanja, ali da je ona bila smrznuta. - Bio je na meni. Poslije je rekao da o meni seksualno mašta od svoje 12. godine - napisala je Asia, no tvrdi kako nije znala da je maloljetan. Usput dodaje da je ona sa 17 godina spavala s 33-godišnjim muškarcem i da su godinama bili u vezi. Bennetta opisuje kao propalog dječjeg glumca, žrtvu holivudske mašinerije i vlastitih roditelja. Priznaje da o njemu ima dosje na 80 stranica, sastavak privatnih istražitelja što ih je unajmio Anthony Bourdain. Navodi da joj je Jimmy svih ovih godina slao obnažene fotografije, sve do dva tjedna prije nego što je dobila dopis njegovih odvjetnika.

- Ostanem li bez posla, otići ću u Afriku ili amazonsku prašumu. Želim biti među 90 posto svijeta koji ne mari za ovo sranje - otipkala je u jednoj od objavljenih poruka. Jedan je posao već izgubila: objavljeno je da zbog prirode svojeg skandala ove godine neće sudjelovati u organizaciji glazbenog festivala “Le Guess Who?” u nizozemskom gradu Utrechtu. Također joj visi i posao sutkinje u televizijskom talent showu X Factor Italy. U Italiji je u posljednje vrijeme baš i ne vole, ponajviše zbog antizlostavljačkih kampanja koje je organizirala u svojoj patrijarhalnoj domovini. Talijani je sada podrugljivo zovu “Asia Weinstein”. Afera ArgentoBennett stavlja na kušnju i kredibilitet cijelog pokreta #MeToo. Glumice Rose McGowan i Mira Sorvino izjavljuju da su im optužbe protiv kolegice Argento slomile srce, ali da će se i dalje zauzimati za sve žrtve seksualnog zlostavljanja. Dok losanđeleska policija najavljuje istragu o Bennettovim navodima, Harvey Weinstein likuje: seksualni predator i njegov terminator sada bi se mogli naći na istoj optuženičkoj klupi

Linker
02. svibanj 2024 11:38