DPPA/DDP USA/PROFIMEDIA
Kraljica i unuci

Sve samo ne obična baka: Kraljica Harryju nije pomogla kad mu je najviše trebala

Prijelomna točka u njenom odnosu prema unucima smrt je princeze Diane, nakon čega je njezinim sinovima pokušala biti baka kao i sve druge.

Prijelomna točka u njenom odnosu prema unucima smrt je princeze Diane, nakon čega je njezinim sinovima pokušala biti baka kao i sve druge.

Život posvećen očuvanju monarhije, ispunjen dužnostima i formalnim događanjima, nisu spriječili kraljicu Elizabetu II. da se iza debelih zidova Buckinghamske palače posveti unucima, onako kako je mogla i stigla. Uloga bake vjerojatno joj je bila najdraža - no li se doista osjećala ugodno s njima kad su bili mali, teško je reći.

Naime, o kraljičinom odnosu s unucima najmanje se zna. Donekle je bila otvorena (sažetom) razgovoru o svoje četvero djece, Charlesu, Anni, Andrewu i Edwardu dok su bili djeca, no njezin odnos s osmero unuka najteže je dešifrirati. Možda zato što je bio podijeljen na dva kolosijeka.

Prvi je formalan, unuci su joj se trebali nakloniti čim bi dovoljno porasli da ih roditelji poduče dvorskoj etiketi. A drugi je emotivan, nalik na toliko važnu ‘popudbinu‘ ljubavi i nježnosti koju mališani dobiju od svojih baka bez krune.

image

Kraljica na proslavi svog rođendana 1995., s unucima i starijim članovima obitelji.

FRASER JASON/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Doduše, kraljičinih dvanaest praunuka posve je druga priča: sjetimo se predstave koju je Louis, mlađi sin princa Williama i Caterine, princeze od Walesa, priredio u lipnju, na proslavi platinastog jubileja. Stajao je pokraj prabake slavljenice, pokušavao pratiti vojnu paradu, vrpoljio se i radio grimase - uobičajeno za klince njegove dobi - a mama Catherine pokušavala ga je smiriti, bilo joj je neugodno pred kraljicom. No, Elizabeta II. je potiho uživala.

Nije dolazilo u obzir da se Louis odvede od nje. Ali da je njegov otac William napravio istu stvar kad je bio mali (dok je njegova majka, princeza Diana, bila živa), vjerojatno bi ga brzo sklonili s balkona. Prijelomna točka nakon koje više ništa nije bilo isto u njezinom odnosu prema Harryju i Williamu, unucima koje joj je dao nasljednik Charles, smrt je njihove majke. Od kolovoza 1997. trudila se, kako je znala i umjela, dječacima biti majčinska figura. U početku je to izgledalo ‘kvrgavo‘.

image

Posjet unukuu Williamu dok je služio u zrakoplovstvu.

A TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I danas nas zanima je li ih, nakon strašnih vijesti o majci prije 25 godina, dovoljno grlila? Da li ih umjela utješiti kako bi to učinila baka bez krune? Dječacima je u najtežim trenucima priređen piknik na imanju Balmoral, gdje su ljetovali s kraljicom, princem Philipom i princem Charlesom. Da, vodili su ih i u šetnje samo da su što manje u dvorcu i gledaju vijesti, ali sumnjamo da je im ispunjeno vrijeme najviše trebalo nakon što su tragično izgubili mamu.

Poslije prvih, teških pokušaja zbližavanja, William i Harry izgradili su blizak odnos s bakom. Naučila se opustiti, više se osmjehivala u javnosti, pokazivala im je koliko ih voli, katkad je dopuštala da ju William i Harry (ali i drugi unuci) poljube u javnosti. S druge strane, da je to princ Charles učinio kad je bio mali, ne bi dobro prošao jer su tada bila na snazi stroža dvorska pravila.

image

Harry se smiulji u počasnom vodu.

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kraljica je posjećivala Harryja i Williama dok su pohađali vojnu akademiju: Harry se smijuckao kad ju je ugledao prilikom počasnog postrojavanja u svojoj akademiji. Kraljica je, pak, Williamu je došla na radno mjesto dok je bio vojni pilot helikoptera. Kasnije mu je, navodno, kupila jedan (helikopter).

Nije se miješala u njihov izbor supruga, smatra se da je ga podržala, ali Kate i Meghan nije olakšala prilagodbu dvorskom stilu života. A mogla je. Prisjetimo se kako se trudna Williamova supruga, nakon prva tri mjeseca trudnoće, pojavljivala u javnosti i odrađivala dodijeljene joj zadatke prema ju je kraljica mogla izuzeti zbog strašnih mučnina. A Meghan je u intervjuu Oprah Winfrey otkrila da joj je osnovnu poduku kako se ponašati u društvu kraljice, dao Harry.

Nevjerojatno, ali istinito: nije imala nikoga tko bi je podučavao pravilima ponašanja u visokom engleskom društvu. Dvor kao da je iščekivao da ‘kiksa‘. Znamo kako je to završilo. U Harryjevim memoarima koji izlaze do kraja godine, otkrit ćemo detalje. Kako god bilo, baka ga je voljela do samog kraja, kao i on nju. Ali ljubav nekada nije dovoljna: potrebno je djelovati. Kraljica to nije učinila. Nije mu pomogla kad mu je, prvi put poslije smrti majke, najviše trebala. Nije mu pomogla obraniti Meghan.

Linker
26. travanj 2024 00:37