promjene u monarhiji

Kralj Charles je odlučio! Princeza Charlotte uskoro će preuzeti titulu od svoje pokojne prabake

Ovim potezom kralj bi trebao odati počast svojoj majci, ali i poštovati titulu nasljeđivanja.

Nakon smrti kraljice Elizabete i s dolaskom Charlesa na britansko prijestolje, njegova unuka, princeza Charlotte, postala je treća u redu za britansko prijestolje.

Iako se u početku pretpostavljalo da će njezin praujak princ Edward naslijediti titulu vojvode od Edinburgha nakon što je njegov otac, princ Philip umro u travnju 2021., kralj Charles ovu titulu navodno čuva za Charlotte jer time želi odati prikladnu počast svojoj majci Elizabeti.

"Razgovori su u tijeku, ali poželjan ishod za kralja je da ova titula treba pripasti princezi Charlotte. Bio bi to prikladan način da se prisjetimo kraljice, koja je, naravno, imala titulu vojvotkinje od Edinburgha, i način da Njegovo Veličanstvo poštuje liniju nasljeđivanja", rekao je nepoznati izvor za The Mail on Sunday.

image

Princ William s djecom - prinčevima Georgeom i Louisom i princezom Charlotte.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Inače, princeza Charlotte prva je žena u povijesti monarhije nakon što je pravilo primogeniture promijenjeno kako bi se prvorođenoj djeci bilo kojeg spola omogućilo da postanu nasljednici prijestolja. To znači da, za razliku od kćeri kraljice Elizabete, princeze Anne, Charlotte neće pasti u nasljeđivanju zbog svog mlađeg brata Louisa i ostat će gdje jest dok njezin stariji brat princ George ne dobije djecu.

Sa stupanjem Charlesa na prijestolje, princ William i njegova supruga Catherine su postali princ i princeza od Walesa, a dok je kraljica Elizabeta bila živa, nosili su titule vojvode i vojvotkinje od Cambridgea.

S druge strane, djeca Harryja i Meghan, Archie i Lilibet, neće nositi kraljevske titule koje bi im prema nasljednom redu inače pripadale jer su preseljenjem u SAD izgubili status službenih aktivnih članova kraljevske obitelji, kao i pravo da koriste svoje službene titule princa i vojvotkinje. To se, prema odluci kralja Charlesa, odnosi i na njihove potomke.

Linker
07. travanj 2024 07:08