IKON PICTURES/SHUTTERSTOCK
sjećate li se?

Godišnjica u sjeni bolesti: Prošlo je 13 godina od vjenčanja princa Williama i princeze Catherine

Bilo je to vjenčanje koje je pred malim ekranima okupilo milijune diljem svijeta.

Bilo je to vjenčanje koje je pred malim ekranima okupilo milijune diljem svijeta.

Princ i princeza od Walesa vjenčali su se 29. travnja 2011. no teško da će biti velikog slavlja za njihovu trinaestu godišnjicu braka. Ljubavna priča koja je nevino i bezbrižno započela prije 22 godine u školskim klupama sveučilišta St Andrews, postala je jedna od najpoznatijih i najeksponiranijih na svijetu, a kako i ne bi kada se radi o budućem britanskom kralju i kraljici. Zaručili su se 2010. u Keniji, gdje je William zaprosio Catherine sa zaručničkim prstenom od svoje mame, pokojne princeze Diane.

image
SHUTTERSTOCK
image

Princeza Catherine i princ William

EDDIE MULHOLLAND/SHUTTERSTOCK

Godinu dana kasnije vjenčali su se pred 2200 uzvanika, a TV prijenos pratilo je oko 180 milijuna gledatelja diljem svijeta. Postali su najfotografiraniji par u Velikoj Britaniji, dobili su troje slatkih mališana - princa Georgea (10), princeze Charlotte (8) i princa Louisa (6) te su nakon kralja Charlesa, najvažniji i najaktivniji članovi obitelji.

image

Prije jedanaest godina prvi put su postali roditelji - 22. srpnja rodio se maleni George

JUSTIN GOFF/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA JUSTIN GOFF/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
image

Sretni dani: Prije šest godina na službenoj proslavi kraljičinog rođendana, a iste godine kraljevski par slavio je platinastu bračnu obljetnicu

YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

No njihovu sreću posljednjih mjeseci poljuljala je teška princezina dijagnoza, karcinom s kojim se bori od početka godine. Najteža je to borba s kojom se par susreo u svom bračnom stažu, a svi se nadaju da će iz nje izaći kao pobjednici. Princ William smanjio je svoje javne aktivnosti na minimum kako bi što više bio uz suprugu koja prolazi ciklus kemoterapija i zračenja te djecu kojima sada treba najviše pažnje.

Kate i William jedni su od rijetkih članova kraljevske obitelji za koje se ne veže nikakav skandal, pa koliko su u javnosti omiljeni, toliko ih mnogi smatraju prilično dosadnim. Uzbuđenje na dvor donijela je Meghan Markle kojoj se, kada je bolje razmislila, nije dalo živjeti po strogom protokolu i povećalom javnosti unatoč tome što joj ne bi nedostajalo ni ‘ptičjeg mlijeka‘. Pa je uzela svog supruga, princa Harryja pod ruku i vratila se u Ameriku od kuda je kao ne baš uspješna glumica stigla na britanski dvor. No nije sve stalo samo na odlasku već je s druge strane Atlantika prema princu Williamu i princezi Kate krenula ozbiljna paljba - što iz TV nastupa, što iz dokumentarca što iz Harryjeve autobiografije.

image

Princ i princeza s djecom i Sir Davidom Attenboroughom u vrtovima kensingtonske palače

KENSINGTON PALACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA KENSINGTON PALACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Dolazak na božićnu misu prošle zime

RICHARD POHLE/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

William i Kate na indiskretno iznošenje raznih obiteljskih situacija nisu reagirali ni treptajem oka, baš onako kako ih je naučila kraljica Elizabeta II. - ‘‘Nikada se ne žali i nikada ne objašnjavaj.‘‘

Princeza Kate s ulaskom u kraljevsku obitelj prihvatila je obaveze i ponašanje kakvo se od nje i očekivalo, a sa ženidbom su i na Williamova leđa pale veće odgovornosti. No, oni su do danas svoje obaveze odradili savršeno, uvijek s osmijehom na licu, ne libeći se pokazati koliko se vole i koliko su povezani. Prvi su s tako visokim titulama koji su se u javnosti često primali za ruke, grlili i pokazivali druge sitne nježnosti što se od članova kraljevske obitelji do tada nije očekivalo. No svjedoci tvrde da su u četiri zida puno opušteniji i bitno temperamentniji. Navodno kod njih doma lete jastuci, kako tvrdi Tom Quinn, autor knjige "Gilded Youth: An Intimate History of Growing Up in the Royal Family." On je od pouzdanih izvora navodno saznao da je brak William i Kate kao svaki drugi, ima puno svađa, vikanja, znaju se počastiti i neobičnim epitetima, a navodno se Kate prema Williamu ponaša kao prema djetetu, jer je ‘‘nezreo, prgav i sklon bijesu‘‘.

image

Oni se uvijek dobro zabavljaju: Na košarkaškoj utakmici između Boston Celticsa i Miami Heata u Bostonu 2022.

POOL/SHUTTERSTOCK
image

Ipak je to ljubav

BRUCE ADAMS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK BRUCE ADAMS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

No stručnjaci koji su upućeni u kraljevska zbivanja tvrde da su zapravo idealan par. U mnogo toga se slažu, jednako su predani poslu, dijele isto mišljenje oko odgoja djece, oboje žele da njihovi mališani rastu što normalnije i što dalje od bilo kakvog pritiska javnosti.

Prije nekoliko dana njihov najmlađi Louis proslavio je šesti rođendan, dok će 2. svibnja, princeza Charlotte proslaviti deveti rođendan, i iako je ovo period kada bi se u njihovoj kući naveliko slavilo, ove godine velikog slavlja sigurno neće biti. A svi slavljenici i veliki i mali imaju samo jednu želju, da im mama i supruga Kate što prije ozdravi.

image

Oboje vole sport

JACOB KING/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
image

Imaju isti smiaso za humor

ARTHUR EDWARD/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
Linker
16. svibanj 2024 02:26