Ekskluzivni intervju

Charles Pearce o kralju: ‘Neka njegova ponašanja su upitna, džentlmen si ne bi dopustio aferu‘

Britanski poduzetnik s hrvatskom adresom samo za Gloriju komentira jedan od najvažnijih događaja u modernoj povijesti - krunidbu Charlesa III.

Cijeli svijet iščekuje krunidbu kralja Charlesa III. pa kako tek neće njegov imenjak Charles Pearce, Britanac s hrvatskom adresom, koji je pritom i rojalist. Poduzetnik, konzultant i investitor, koji s blogericom i glazbenicom Ellom Dvornik ima kćerkice Balie Dee (5) i Lumi Wren (3), otkrio nam je kako doživljava taj povijesni trenutak, što za njega predstavlja britanska kraljevska obitelj i što misli zašto su njome fascinirani i Hrvati.

Gdje ćete biti u vrijeme krunidbe?

- Ovako nešto se događa jednom u životu, no ja, nažalost, neću biti u Londonu već u Istri. Želio sam povesti kćerkice, ali su premale, a gužve će u Londonu biti nevjerojatne. U godinama koje dolaze bit će i Williamova krunidba, no očekujem i strahujem da će se Monarhija dotad promijeniti, kao i društvo, pa će ceremonijalna događanja biti na mnogo nižem nivou.

S kakvim osjećam dočekujete krunidbu Charlesa III.?

- Ja sam monarhist, ali nisam ni emotivan ni ravnodušan zbog krunidbe. Ponosan sam.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Zovete se isto kao kralj Charles, zadirkuju li vas zbog toga prijatelji?

- Nisam siguran za prijatelje, ali mojoj djeci je to zabavno i siguran sam da će im još mnogo godina to biti povod za šalu, kao i motivacija da saznaju više o kraljevskoj obitelji. Sada i svoj rođendan dijelim s kraljem Charlesom, pa makar službeni. Svi naši kraljevi i kraljice imaju, naime, dva rođendana, pravi i državni u lipnju. Kralj Charles III. je odlučio da bude 17. lipnja - baš na moj rođendan. Kad sam bio mlađi, prisustvovao sam ceremoniji “Trooping of the Colour”, paradi za kraljičin rođendan na kojoj se vijore zastave pet pukovnija Pješačke garde: škotske, irske i velške te Grenadir i Coldstream. Imali smo privilegiju sjediti na tribinama koje okružuju paradno mjesto konjičke garde, gdje se održava ceremonija. Iako dug i na trenutke dosadan, bio je to doista nevjerojatan dan i spektakl. Stvarno sam se osjećao kao da sam dio nečeg većeg od sebe. Želim da i moja djeca imaju taj osjećaj pripadnosti i osnaženosti.

image

Žao mu je što neće biti u Londonu na krunidbi

PRIVATNI ALBUM

Mislite li da će kralj Charles III. biti bolji vladar od svoje majke?

- Sigurno će biti otvoreniji. Povijesno gledano, neka su njegova ponašanja upitna. Džentlmen si ne bi mogao dopustiti aferu s Camillom. Aferu koja je pridonijela užasnom medijskom tretmanu princeze Diane i na kraju dovela do njezine smrti. Ne pristajem na teorije zavjere, ali mogu zamisliti emocionalnu patnju i sve veću izolaciju koji su joj promijenili život. Zadovoljan sam kad vidim da jedan kralj - Charles - prekida status quo i govori o mnogim temema koje bi prije bile osporavane. Uz ostalo o arhitekturi, održivosti i očuvanju prirode. Zbog toga je pridobio moju pozornost i nadam se da će to nastaviti činiti. Kraljevska obitelj, kao i svaka druga obitelj, trebala bi moći govoriti i izraziti svoje mišljenje, čak i uz prijetnju položajem. To je njihova dužnost.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o kraljevskoj obitelji?

- Odrastao sam u Engleskoj. Kraljičina glava je krasila naš novac i poštanske marke. Slušali smo njezin govor svakog Božića. Putovao sam u London i posjetio Buckinghamsku palaču te druga mjesta sjaja i povijesne važnosti. Učio sam o kraljevskoj obitelji i drugim monarsima na satu povijesti u školi. Odrastao sam uz Williama i Harryja i priče o njihovoj obitelji koje su često bile na naslovnicama. Oni su dio mog života, mog identiteta i identiteta Britanaca.

Jeste li "tim Harry" ili "tim William"?

- Ovo nije sport, nema timova. Postoji obitelj i zemlja. William će biti sljedeći kralj, a njegov brat - s kojim kako vrijeme prolazi zacjeljuje pokidane veze - bit će iza njega. Siguran sam u ovo što govorim. To je njihova dužnost, oni su obitelj.

Tko vam je najomiljeniji član kraljevske obitelji?

- Oni nisu bombonijera, već institucija izgrađena od pojedinaca sa svojim nadama, željama i slabostima. Odrasli su u promjenjivom svijetu publiciteta i dužnosti, za koje se nadam da ih nikad neću morati osobno doživjeti. Svaki od njih pokazuje snagu i osobine kojima se mogu diviti, a napravio je i upitne izbore koje sam preispitivao s ostatkom svijeta.

Što biste poručili kritičarima kraljevske obitelji?

- Kraljevska obitelj pruža mi osjećaj ugode i bliskosti. To je, doduše, emocionalna vezanost, koja nije očuvala monarhije u drugim suverenitetima, a kamoli u republikama s predsjednicima. Naša monarhija je opstala stoljećima. Ona je suštinski dio povijesti Velike Britanije, koja je često bila i krvava. Njihova se uloga definitivno promijenila. Postali su simbolični vladari pa čak i turistička atrakcija. Ironično je da je Aristotel smatrao da je monarhija potrebna samo stanovništvu koje nije sposobno vladati sobom i da se vlast treba izmjenjivati ​​među ljudima koji su jedanki. Smatrao je da je lakše pokvariti pojedinca nego zajednicu. Mi smo ustavna monarhija i stoga njegov stav nije primjenjiv. Gledam takozvani slobodni svijet s mladim i zrelim demokracijama i čini mi se da je naša slavna Velika Britanija jedna od najmanje potkupljivih zemalja.

image

Zdravica za kralja Charlesa III.

Zašto kraljevska obitelj intrigira Hrvate?

- Nakon što sam živio u Sjedinjenim Državama i Rusiji, rekao bih da to nije rezervirano samo za Hrvate. Mnogi ljudi gledaju u povijest kako bi opravdali, pa čak i kvalificirali svoju sadašnjost. Kraljevska obitelj izravna je veza s prošlošću i svijetom mogućnosti izvan vlastitog života i zemlje pojedinca. Ima u tome nekog romantizma. To ne znači da ne biste trebali uzeti povijest u obzir. Churchill je rekao: "Oni koji ne uče iz povijesti, osuđeni su je ponoviti". No, za Britance, Kanađane, Australce i Novozelanđane, koji čine savez CANZUK, ona je svemoćna, sveprisutna konstanta koja nas povezuje i zajedno tjera naprijed.

Linker
24. travanj 2024 02:33