VEDRAN PETEH CROPIX
Virtualni svijet

Zagrebačka glumica otkriva kako se proslavila na TikToku: "Danas zarađujem od svojih videa, a ljudi me prepoznaju i na ulici"

Iva Šimić Šakoronja s kolegicama Nadijom Cvitanović i Jelenom Hadži-Manev priprema predstavu "Tri sestre na Instagramu".

Iva Šimić Šakoronja s kolegicama Nadijom Cvitanović i Jelenom Hadži-Manev priprema predstavu "Tri sestre na Instagramu".

Paralelno s radom na predstavi "Tri sestre na Instagramu", 30-godišnja zagrebačka glumica Iva Šimić Šakoronja proslavila se kao zvijezda Tik Toka, društvenoj mreži na kojoj su njezine objave dosegnule vrtoglavu brojku od 1,5 milijuna pregleda. Uz to joj je i privatna situacija identična liku kojeg igra u predstavi, jer je Iva najmlađa od četvero djece svojih roditelja, a odrasla je uz dvije starije sestre i brata.

"Da su je svijećom tražili ne bi našli idealniju glumicu od Ive za ulogu Irine", smije se 36-godišnja glumica Nadia Cvitanović, koja s Ivom Šimić Šakoronja igra i u seriji "U dobru i zlu" Nove TV. Nadia u predstavi igra srednju sestru Mašu, dok najstariju Olgu igra 42-godišnja glumica Jelena Hadži-Manev.

Njihova predstava je suvremena hrvatska inačica slavne Čehovljeve drame, u kojoj tri sestre žude za bijegom iz provincije čije ih konvencije sputavaju, te pokušavaju pronaći ljubav i smisao života, koji im neprestano izmiču.

image

Iva Šimić Šakoronja

VEDRAN PETEH CROPIX

Čehovljanska tragikomična svakodnevica svoj je adekvatan scenski izraz u današnjem vremenu pronašla u paralelnim životima koje Olga, Irina i Maša vode u virtualnoj stvarnosti, dok im besciljno skrolanje na mobitelu raspršuje pažnju i mogućnost funkcioniranja u stvarnosti, te ih umjesto u bolju budućnost vodi u svijet strahova, zavisti i anksioznosti.

"Svaka od nas je specifična i posebna, ali sve tri sanjamo o bijegu iz provincijske stvarnosti - po tome smo slične", kaže Nadia Cvitanović i dodaje kako je tekst predstave nastajao iz improvizacija na probama. Kako je Nadia odrasla uz mlađeg brata Karmela, o stvarnim izazovima sestrinstva slušala je od Ive Šimić Šakoronja, koja ih je podijelila i s Jelenom Hadži-Manev, koja je odrastala kao jedinica.

image

Glumice Nadia Cvitanović, Jelena Hadži-Manev i Iva Šimić Šakoronja

VEDRAN PETEH CROPIX

"Privatno je Facebook moj domet od društvenih mreža, služi mi kao platforma za komunikaciju s prijateljicama za koje mi uz posao i brigu oko trogodišnje kćeri Klee ne preostaje baš mnogo vremena. Pa zahvaljujući Facebooku navečer barem imam priliku vidjeti kako su frendice provele svoj dan", kaže Jelena Hadži-Manev.

Glavna instagramuša među njima je Nadia Cvitanović, koja na toj društvenoj mreži ima više od 11 tisuća pratitelja. "Zahvaljujući toj brojci mogla bih i zarađivati od sponzorskih objava, ali me to trenutačno ne zanima. Prije svega želim biti glumica, a ne influencerica, barem zasad, te promovirati projekte u kojima sudjelujem. Hoće li tako ostati ovisi što će me puknuti za godinu, dvije, tri...", smije se Nadia Cvitanović, koja se ovog ljeta glumački usavršavala u školi Ecole Philippe Gaulier, a slobodne vikende provodila je prateći natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu. I svoje pratitelje častila objavama na kojima pozira na cilju biciklističke staze.

image

Jelena Hadži-Manev

VEDRAN PETEH CROPIX

"Moj dečko Miro i ja smo ludi za biciklizmom, to nam je najdraži sport, pa svoje rasporede usklađujemo s najvažnijim biciklističkim utrkama, posebno s Tour de Franceom", priča Nadia.

Iva Šimić Šakoronja, pak, sa suprugom Matijom Šakoronjom, glumcem zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh podiže 6-godišnjeg sina Tomu, predškolarca, a privatno je prisutna na svim društvenim mrežama, osim na X-u.

"Što god da sam postala u proteklih deset godina na Instagramu nisam uspjela skupiti pratitelje, ali mi se zato ovog ljeta otvorilo na Tik Toku. S kolegicom Glorijom Dubelj počela sam objavljivati skečeve na temu svakodnevnih situacija iz života mladih žena i majki, pa sad svaka imamo po 30 tisuća pratitelja. A najgledaniji nam je video iz ljekarne o lijeku za vaginalne gljivice, koji je skupio 1,5 milijuna pregleda. Zahvaljujući videima prepoznaju me i na ulici, te zarađujem i od sponzorstava", priča Iva Šimić Šakoronja, kojoj su iznimno gledane objave definitivna potvrda da kao glumica može doprijeti od široke publike. Ali ni pod razno ne želi postati influencerica, nego slavu s društvenih mreža želi iskoristiti za višu stvar.

image

Glumice Nadia Cvitanović, Jelena Hadži-Manev i Iva Šimić Šakoronja

VEDRAN PETEH CROPIX

"Ideja je da iz svega na kraju Glorija i ja napravimo predstavu koja će, nadamo se, privući naše pratitelje u kazalište", kaže Iva Šimić Šakoronja.

No, trenutačno joj je u fokusu premijera predstave "Tri sestre na Instagramu" koja nastaje u koprodukciji Kazališne družine Tragači, Teatra Mašina igre i Gradskog kazališta Sisak – Doma Kristalna kocka vedrine, a premijerno se izvodi 24. i 25. listopada u zagrebačkom foto studiju Omnibus u Brozovoj ulici, te 26. listopada u Sisku. Režiju potpisuje Paola Slavica, a tekst je prema motivima drame "Tri sestre" A. P. Čehova napisala dramaturginja Dina Vukelić. U videoprojekcijama pojavljuju se i Ivan Đuričić u lozi Andreja, te Katarina Baban u ulozi njegove supruge Nataše. Suradnica za scenski pokret je Selma Sauerborn, scenografiju potpisuje Ana Paulić, kostime Danijela Gotal-Grgurač, a glazbu za predstavu skladali su Toni Starešinić i Željka Veverec.

image

Nadia Cvitanović

VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
05. listopad 2024 18:27