BORIS KOVAČEV CROPIX
Sretne vijesti!

Zagrebačka glumica i scenograf čekaju drugo dijete, ali nikako da se dogovore oko njegovog imena

Ana Vučak Veljača i Ivan Veljača, koji je dio ekipe Zlatnom palmom nagrađenog filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti", otkrivaju kako je kćerkica Juli reagirala kad je saznala da će dobiti brata.

Ana Vučak Veljača i Ivan Veljača, koji je dio ekipe Zlatnom palmom nagrađenog filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti", otkrivaju kako je kćerkica Juli reagirala kad je saznala da će dobiti brata.

Glumica Ana Vučak Veljača (37) i scenograf Ivan Veljača (40) vesele se drugom djetetu, zajedno s trogodišnjom kćerkicom Juli. Znaju da će biti dečko, ali oko odabira imena još uvijek licitiraju. Ne mogu se dogovoriti čak ni oko užeg izbora, dok su za kćer od prvog dana znali da će biti - Juli. Imaju doduše vremena za odluku, jer Ana - inače članica ansambla dječjeg kazališta Trešnja - tek je u četvrtom mjesecu trudnoće. Trenutačno je zaokupljena radom na predstavi koja se postavlja prema tekstu Patricka Hamiltona "Plinska svjetiljka" iz 1938. "I danas je taj tekst vrlo aktualan, jer je riječ o psihološkom trileru koji se bavi "gaslightingom", terminom koji se definira kao "čin ili praksa grubog i namjernog dovođenja nekoga u zabludu radi vlastite koristi". U prijevodu - izluđivanje nekoga! Upravo to je tema ove predstave koju prvi put u Hrvatskoj postavljaju redatelj Marko Juraga i dramaturginja Dina Vukelić. Na žalost, živimo u vremenu kada je nasilje sveprisutno i potrebno je o njemu progovarati. Psihičke manipulacije kojima se bavi ovaj komad jako su opasne, a ova predstava ih prokazuje, problematizira i daje nadu da izlaz iz tih ralja ipak postoji,” govori Ana Vučak Veljača, koja je počela raditi na predstavi baš kad je saznala da je trudna, tako da je proces rada na ulozi ovaj put bio bitno drukčiji nego inače.

image
BORIS KOVAČEV CROPIX

"U ranoj trudnoći bih nakon proba dolazila kući potpuno iscijeđena, jer sam bila konstantno umorna. A kad bih doma krenula učiti tekst, zaspala bih nakon treće rečenice. Ipak, nakon dva mjeseca rada, sada kada smo završili predstavu i kada sam već u drugom tromjesečju, vratila mi se energija i sada mi se čini da imam snage za sve", kaže Ana. Veselje je konstantno u familiji Vučak-Veljača, Juli je posebno sretna, iako možda još nije svjesna da će u nekom trenutku dijeliti sobu s mlađim bratom. "Jako se veselim bebi i činjenici da ću još jednom malom biću biti mama. Dolazi nam mali dečko tako da će i to biti posve novi moment u obitelji koji će donijeti neku novu dinamiku. Jedva čekam", govori Ana, a tata Ivan također ne skriva uzbuđenje oko dolaska novog člana obitelji.

image

Sretna obitelj: Ivan, Juli i Ana

BORIS KOVAČEV CROPIX

"Priznajem da me roditeljstvo iskonski prodrmalo, a kombinacija vječne brige i bezuvjetne ljubavi je koktel od kojeg sam još uvijek “mamuran”. No, kao ni prvi put, nemam straha. Siguran sam da ćemo nas četvero uživati i brinuti se jedni za druge. Mislim da su izazovi roditelja općenito jako individualni. Moj osobni bio je pomiriti se s činjenicom da na neke stvari ne mogu utjecati. Kad ima virozu, koliko spava, ima li grčeve, voli li neku hranu ili ne. Za sve postoje knjige, savjeti gurua i razni tutoriali, ali zapravo je - kak ́ ti grah padne. I to me izluđivalo", priznaje Ivan. Ana dodaje da ima sreće s obje trudnoće, no ovaj put je znatno opuštenija. "Nemam nekih tegoba, uživam u drugom stanju i svemu što nosi. Veselim se trbuščiću koji sve više raste, a iskreno veselim se i skorom kraju sezone. Namjeravam se posvetiti na neko vrijeme samo privatnim stvarima, trudnoći, Juli, Ivanu i našem ljetnom odmoru na Zlarinu, jer nas na jesen već čeka ozbiljna akcija. U usporedbi s prvom trudnoćom, sad mi je sve već poznato pa nisam toliko fokusirana na svaku sitnicu. Puno manje paničarim i manje guglam", smije se Ana, dodajući da i njena velika beba Juli još traži puno pažnje, a ona joj se trudi to i dati. Juli je, inače, presretna što će dobiti bracu.

image
BORIS KOVAČEV CROPIX

"Jako je nježna i pažljiva i mislim da je baš spremna za novog člana naše posade. Do sada je kao jedinica bila u centru pažnje, a sada će malo naučiti dijeliti i pažnju i vrijeme. I vjerujem da će i njoj to koristiti dugoročno. Rekla nam je neki dan da će braco spavati s njom u sobi, da će zalijepiti krevete, misleći pritom na postavljanje kreveta na kat, i da će ona biti gore, a on dolje. Kao Pepa i George, likovi iz njenog omiljenog crtića. Pričala mi je nedavno kako će sve s tatom pripremiti dok mama bude u bolnici, a onda se usred rečenice zaustavila i rekla - a ne mama, ipak ne, pa ja želim biti s tobom tada. I tako, puna je pitanja, sklona maštanju, zabavno nam je", uzbuđeno prepričava Ana. Ivan koji je po prirodi perfekcionist, a svoj je perfekcionizam kroz rad na filmu dodatno izoštrio, s Juli je naučio da neke stvari jednostavno treba pustiti. Ovo je, čini se, njegova godina: kao scenograf je bio dio pobjedničkog tima filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti”, što je nedavno osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. "Uspjeh tog filma je divna stvar ne samo za ekipu koja je sudjelovala u njegovu stvaranju već i za cijelu filmsku zajednicu, ali i za hrvatsko društvo općenito. To je jedan veliki korak u dugotrajnom procesu osvješćivanja gledatelja i cijele javnosti o važnosti hvatanja u koštac s “teškim” i bolnim temama. U društvu koje, na žalost, malo čita, film može biti krucijalni format kojim se stvari mogu mijenjati na bolje. Kino je primarno zabava, ali nije i ne smije biti samo to. I sam razvijam svoj redateljski debi, dugometražni igrani film "Folka" o vrlo škakljivoj “ratnoj” temi ispričanoj kroz tinejdžersku ljubavnu priču. Mišljenja sam da se, kao društvo, ne moramo slagati u svemu, ali da o svemu trebamo progovarati. Osim "Folke", s kojom sad idem u Varšavu snimiti probnu scenu za film u sklopu europske radionice Ekran +, za jesen pripremam divan dječji film s dugogodišnjim prijateljem i kolegom Danielom Kušanom, a nakon toga krećem s radom za novu britansku kriminalističku seriju. Radim i kao scenarist na razvoju jedne vrlo zanimljive TV serije, a posebno sam ponosan što od jeseni kreće novi studij na ADU - Scenski dizajn - u sklopu kojega ću biti predavač. Pred nama je uzbudljiva i izazovna jesen, primarno zbog dolaska bebe, ali sam siguran da ćemo zajedno sve uspjeti uspješno izgurati", govori Ivan Veljača, javnosti poznat i kao brat glumice i urednice Jelene Veljače.

image
BORIS KOVAČEV CROPIX

Ana će pak svoju premijeru imati 9. lipnja u 20 sati, dok su reprizne izvedbe najavljene u isto vrijeme 16. i 18. lipnja na istom mjestu - na nedavno pokrenutoj sceni Crni mačak u zagrebačkoj Mesničkoj 12, koja je već dobro poznato okupljalište ljubiteljica i ljubitelja fantastike, epske fantastike, SF–a, LARP–a, gaming subkulture... Stoga je ovo multižanrovsko dramsko djelo pronašlo svoj idealni dom u tom alternativnom klubu, odnosno njemu pripadajućoj komornoj sceni. "Uloga Bele koju igram glumački je zahtjevna, kompleksna, slojevita dramska uloga i bio je pravi izazov raditi na njoj. Predstava se igra u malom komornom prostoru gdje je publika jako blizu i nema skrivanja. Radim s odličnim glumačkim partnerima, kolegama Ronaldom Žlaburom, Slavkom Juragom i mladom kolegicom Laurom Čerinom, tako da je proces uz to što je bio zahtjevan i izazovan, bio i inspirativan i glumački ispunjavajuć. Nemaš često priliku zagrebati u tako zanimljiv i slojevit lik, pa me to istinski veseli, iskrena je Ana koju nova života premijera – nezamjenjiva uloga majke, i to drugi put, čeka kroz nepunih pet mjeseci.


Make-up Saša Knežević

Kosa PRIMEvision salon

Snimljeno u showroomu Trika

Linker
07. lipanj 2024 16:37