Kako od biljnih namirnica pripraviti izvrsna jela, za Gloria IN magazin otkriva biologinja Luna Džidić-Uzelac koja je jednako spretna u pripravi slastica, kao i azijskih slanih delicija.
Blog “Kriška i po” Zagrepčanke Lune Džidić-Uzelac (29) pravo je malo vegansko carstvo na kojem ova diplomirana biologinja posljednjih godina dijeli zdrave recepte i savjete vezane uz prehranu.
Znanje iz struke pomoglo joj je da ljubav prema kuhanju poveže s namirnicama, da bolje razumije kako djeluju na ljudsko tijelo te kako u potpunosti sačuvati njihovu hranidbenu vrijednost. Luni, kao promotorici održivog načina života, cilj je pokazati kako napraviti izvrsna veganska jela, ugodna i oku i nepcu.
- Već dugo ne jedem meso i mliječne proizvode, a nekoliko godina sam živjela potpuno veganskim stilom života. Prehrana mi se i dalje bazira na biljkama, no ponekad znam pojesti i malo divlje ribe ili domaćih jaja. Najviše volim pripremati jela inspirirana kuhinjom jugoistočne i istočne Azije. Obožavam te kombinacije začina i namirnica, fermentaciju, tofu, shiitake, alge, soja sos... - otkriva Luna, koju čitatelji na blogu i Instagram stranici ne prate samo zbog zdravih recepata nego i zbog detaljno opisanog procesa pripreme široj publici često vrlo egzotičnih namirnica.
KRUH OD HELJDE I PIRA S JABUKOM
SASTOJCI:
- 1 šalica heljdinog brašna
- 1 šalica pirovog brašna iz cijelog zrna
- 1 velika jabuka
- 2 jušne žlice sirupa ječmenog slada ili meda
- 4 jušne žlice domaćeg jabučnog octa
- 2/3 - 3/4 šalice vode
- 1 čajna žličica himalajske soli
- 2 prstohvata sode bikarbone
PRIPRAVA:
- Pomiješati heljdino i pirovo brašno, sol i sodu bikarbonu u zdjeli.
- Narezati jabuku i staviti je u blender sa sladom, octom i vodom. Izblendati u glatku smjesu i uliti u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Nježno izmiješati sve, najbolje pomoću silikonske špatule, kako bi se dobilo mekano tijesto.
- Prebaciti tijesto u kalup, zaravnati površinu špatulom i peći na 200 °C oko 45 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime blagu zlatnosmeđu nijansu.
- Ostaviti kruh da se ohladi zamotan u krpu, kako bi zadržao vlažnost.
BROWNIE OD KIKIRIKIJA
SASTOJCI:
- 2/3 šalice maslaca od kikirikija
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 2 jušne žlice sirupa agave
- 1 jušna žlica chia sjemenki
- 1 jušna žlica sjemenki lana
- 1/2 šalice vode
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 1/3 šalice kakaa u prahu
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 1 prstohvat himalajske soli
- 1/2 šalice sirovog kikirikija (samljeti u brašno)
PRIPRAVA:
- Samljeti lan i chia sjemenke u mlincu za kavu, pomiješati ih s pola šalice vode i 2 žlice octa i ostaviti da odstoje barem 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Za to vrijeme u drugoj zdjeli vilicom pomiješati maslac od kikirikija, kokosov šećer i agavin sirup.
- Dodati smjesu s lanom i chia sjemenkama i dobro promiješati. Umiješati sodu bikarbonu i sol. Dodati mljeveni kikiriki i kakao te opet sve dobro promiješati. Ako je smjesa postala jako gusta, miješati rukom.
- Prebaciti smjesu u pleh i utisnuti je (ako radite rukama, možete ih namastiti s malo kokosovog ulja da se smjesa ne lijepi). Ova količina je taman za pleh dimenzija 20×20 cm. Peći na 180 °C 20 - 25 minuta.
- Ostaviti kolač da se barem malo ohladi prije rezanja.
Lunu i njezine recepte, osim na blogu, možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....