Claudia Sheinbaum dužnost preuzima 1. listopada

 GERARDO LUNA AFP
POVIJESNA POBJEDA

Tko je Claudia Sheinbaum Pardo? Prva žena na čelu Meksika doktorica je fizike, a lani se udala za kolegu

Izabrana meksička predsjednica Claudia Sheinbaum Pardo deklarirana je feministica, a dužnost preuzima 1. listopada.

Izabrana meksička predsjednica Claudia Sheinbaum Pardo deklarirana je feministica, a dužnost preuzima 1. listopada.

Sto milijuna meksičkih glasača prvi put u dugoj i burnoj povijesti svoje zemlje na predsjedničkim izborima svoje su povjerenje poklonili - ženi. U izbornu utrku 61-godišnja Claudia Sheinbaum Pardo ušla je kao favoritkinja, jer njezinu kandidaturu podržao bivši, iznimno popularni predsjednik Andrés Manuel López Obrador, čija je dugogodišnja suradnica.

Svoj šestogodišnji mandat na čelu Meksika Claudia Sheinbaum Pardo, koja je po struci doktorica fizike i znanstvenica posvećena borbi za ublažavanje klimatskih promjena, preuzet će 1. listopada, a već je najavila kako će nastaviti sa socijalnom politikom pomoći najsiromašnijima i najugroženijima, te ograničavanjem utjecaja kartela koji su premrežili Meksiko i učinili ga jednom od najopasnijih država za život.

image

Claudia Sheinbaum Pardo

ALFREDO ESTRELLA AFP

Iskustvo upravljanja velikim sustavima stekla je kao gradonačelnica Mexico Cityja, grada u kojem je rođena 24. lipnja 1962. u obitelji židovskih emigranata. Obitelj njezinog oca u Meksiko je stigla dvadesetih godina prošlog stoljeća iz Litve, a majčina početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća iz bugarskog Plovdiva, odakle su izbjegli spašavajući živu glavu od nacističkog progona i holokausta.

Njezin otac Carlos Sheinbaum Yoselevitz bio je kemijski inženjer koji je svoj radni vijek proveo u kožarskoj industriji, dok je njezina majka Annie Pardo Cemo bila profesorica biologije na Fakultetu prirodnih znanosti na Sveučilištu National Autonomous.

image

Claudia Sheinbaum 24. lipnja slavi 62, rođendan

CARL DE SOUZA AFP

Kao gradonačelnica Mexico Cityja Sheinbaum je kao svoje glavne zadatke postavila sadnju 15 milijuna stabala, smanjenje zagađenja za 30 posto, izgradnju biciklističkih i pješačkih staza, poboljšanje usluge javnog prijevoza, dostupnost pitke vode za sve stanovnike megalopolisa, smanjivanje količine komunalnog otpada, te dostupnost obrazovanja, sportskih i kulturnih aktivnosti za stanovnike najsiromašnijih četvrti.

image

Njezini pristaše pobjedu su proslavili - vatrometom

CARL DE SOUZA AFP

Osim toga Sheinbaum se u zemlji koja ima jednu od najviših stopa femicida u svijetu, javno deklarirala kao feministica, te zagovornica rodne ravnopravnost i prava na pobačaj. U povijest se upisala i kao prva gradonačelnica Mexico Cityja koja je preklani predvodila Povorku ponosa LGBT zajednice.

Njezinoj popularnosti lani je pridonijela i objava na društvenim mrežama kojom je meksičku javnost obavijestila da se nakon sedam godina veze vjenčala s Jesusom Mariom Tarribom Ugnerom, financijskim stručnjakom i analitičarem rizika u Meksičkoj narodnoj banci, kojeg poznaje od svojih studentskih dana.

image

Lani se vjenčala s Jesusom Marijom Tarribom

ALFREDO ESTRELLA AFP

U prvom braku s Carlosom Imazom, koji je potrajao 29 godina, od 1987. do 2016., Claudia Sheinbaum Pardo podigla je 35-godišnju kćer Marianu Imaz Sheinbaum, te 41-godišnjeg Rodriga Imaza, Carlosovog sina iz njegovog prethodnog braka posvojila.

image

Njezina pobjeda smatra se povijesnom, jer će Meksiko prvi put voditi - žena

CARL DE SOUZA AFP
Linker
17. lipanj 2024 13:00