DARKO TOMAŠ/ CROPIX
Igor Barberić

Strastveno prati Eurosong, povremeno "otkliže" u nezdravo, a neostvareni san mu je nekretnina u Španjolskoj

S Igorom sam imala sreću i zadovoljstvo dijeliti ured, stranice scenarija, a u nekom trenutku i njegov dnevni boravak. Oličenje je karizme, britkog humora i izuzetne radne etike. A to sve, uvjerena sam, imat će prilike vidjeti svi u showu "Zvijezde pjevaju" u kojem će nam pokazati samo jedan od svojih brojnih talenata koji još nisu imali prilike isplivati pod svjetla reflektora.

S Igorom sam imala sreću i zadovoljstvo dijeliti ured, stranice scenarija, a u nekom trenutku i njegov dnevni boravak. Oličenje je karizme, britkog humora i izuzetne radne etike. A to sve, uvjerena sam, imat će prilike vidjeti svi u showu "Zvijezde pjevaju" u kojem će nam pokazati samo jedan od svojih brojnih talenata koji još nisu imali prilike isplivati pod svjetla reflektora.

Igor Barberić svoju je karijeru započeo kao glumac u mjuziklima u Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj, a potom, po povratku u Hrvatsku, kao koreograf i redatelj nekih od najvećih mjuzikl hitova u Hrvatskoj. Dobitnik je tri nagrade hrvatskog glumišta, dvije za režiju za mjuzikle “Mamma Mia” i “Footloose” te jedne za koreografiju i to za kultni mjuzikl - “Chicago”. Iza sebe ima više od 50 predstava, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe. Imali smo ga priliku gledati u žiriju posljednje sezone "Plesa sa zvijezdama", a sada je došlo vrijeme da se u novoj sezoni HRT-ovog showa "Zvijezde pjevaju" nađe u onoj suprotnoj ulozi - natjecatelja. Nakon prve emisije našao se na prvom mjestu po bodovima žirija, a 51-godišnji plesač, koreograf i redatelj otkrio nam je svoje dojmove, ali i zašto se iz inozemstva odlučio vratiti u Hrvatsku te koji snovi su i dalje neostvareni.

Što si pomislio kad su te pozvali da sudjeluješ u showu "Zvijezde pjevaju"?

To mi je već dugo jedna od životnih želja, tako da sam se jako razveselio. I ako je sudeći po prvoj epizodi koja je sad evo iza nas, bit će to jedno jako lijepo iskustvo. Mentori i zvijezde, osjećam se kao da smo svi u jednom jako složnom razredu koji se i dobro zabavlja.

Kakvi su dojmovi nakon prve live emisije?

- Koliko god sam se brinuo i imao tremu, sve je nestalo kad smo zapjevali. To je taj zanos nastupa uživo zbog kojeg ima smisla sve, koliko god se borio s nekim dijelovima pjesme na probama. Biti na vrhu ljestvice je prekrasno, ali sam sada i pod malim pritiskom jer osjećam da moram opravdati utiske žirija na sljedećim nastupima.

Stvara li ti pritisak ili donosi olakšanje to što ti je mentorica Ivana Kindl, jedan je od najboljih vokala u Hrvatskoj?

- Zapravo, olakšanje. Nju sam si baš priželjkivao kad sam razmišljao o sudjelovanju u emisiji i sada, kad smo počeli raditi zajedno, mogu reći da nam i taj ljudski, svakodnevni odnos super ide.

Kakav je osjećaj biti u suprotnoj ulozi i primati kritike žirija?

- Pa za sada super, s obzirom na to da sam dobio samo pozitivne komentare u prvoj emisiji.(smijeh) Mislim da naš žiri jako dobro radi svoj posao i da konstruktivno hvale i kritiziraju. Kako god bude, zato smo ovdje, mi da pjevamo, a oni da nas kritiziraju.

Od čijih komentara, kada je riječ o žiriju, najviše strepiš?

- Pa ne bih rekao da strepim. I sam sam bio u žiriju jedne takve emisije, pa mi je jasno da je žiri tu da komentira, pohvali, kritizira i, na kraju, isto kao i mi, zabavi publiku.

Koje bi pjesme htio izvesti na pozornici, a za sada su ostale samo pod tušem?

- Jako bih volio izvoditi pjesme rock bendova kao što su Incubus, Foo Fighters, Soundgarden, ili možda one stare rock himne iz osamdesetih. Vidjet ćemo koliko će biti mjesta za to.

image

Fotografirano u: Boogie Lab Zagreb

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Što ti je od plesne i koreografske karijere u inozemstvu ostalo u najljepšem sjećanju?

- Uglavnom sam radio s kreativnim timovima s Broadwaya i West Enda, a njihov način rada kod stvaranja predstava je jako dobro organiziran, discipliniran i napravljen tako da se stvari završe u zadanom roku. Jer, odstupanje od produkcijskog plana jako puno košta. To je po meni najveća razlika između zapada i nas, što mi je postalo jasno kad sam se vratio.

Što te nagnalo na povratak?

- Vratio sam se zbog nekoliko dobrih kazališnih projekata, od kojih je onda sve krenulo u redateljsko-koreografskom smjeru. U međuvremenu sam više počeo raditi na televiziji, a manje u kazalištu, i iako bih volio ponekad raditi nešto i u inozemstvu, dosta je teško to ostvariti jer sam stalno u nekom poslu.

Imaš li neostvarene snove?

- Da posjedujem nekoliko nekretnina, po mogućnosti i u Španjolskoj, i da imam svoju produkcijsku kuću. Kažu - sanjaj prvo male stvari...

Što su, osim iskustva i zrelosti, donijele godine?

- …negiranje istih! Šalim se, imam još mnogo planova za budućnost - i privatnih i profesionalnih.

Kako danas održavaš formu?

- Nastojim biti što više fizički aktivan, da imam funkcionalnu snagu. Znači, nije mi važna veličina mišića, nego da mi je tijelo dovoljno gipko i snažno za trk, penjanje, skakanje.

image
DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Pridonosi li veganska prehrana tvojem zdravlju?

- To je mi je teško reći jer bez mesa živim 24 godine, a od toga sam 14 godina vegan. Tako da se ne mogu sjetiti jesam li prije imao manje ili više energije - uostalom, bio sam 24 godine mlađi. Doduše, ponekad "otkližem" u nezdravom smjeru, priuštim si katkad desert i grickalice, a i malo alkohola...

Što je u posljednje vrijeme na tvojoj playlisti?

- Kod kuće slušam Apple Music Chill radio ili Dance radio. Primjerice, lani sam najviše slušao pjevačicu Lolu Indio, a i u prvih 15 pjesama na listi sve su bili španjolski pjevači. To se, čini se, veže na one snove o nekretnini u Španjolskoj. (smijeh)

image
DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Serije ili filmovi?

- Serije, da budem iskren. Zadnje sam odgledao odličnu britansku seriju "Dolina sreće", a počeo sam ponovno gledati i "Sluškinjinu priču". Puno ljudi mi je reklo: "Zašto si to radiš, nije li to mučno?", ali ja volim tu seriju, pronalazim u njoj nešto poetično. Kad smo kod poetičnog, gledao sam nedavno film "Stranci" i jako mi se svidio.

Znam da strastveno pratiš Eurosong, a i u nekoliko si navrata producirao i koreografirao naše predstavnike.

- Četiri puta sam do sada radio za Eurosong, koji je uvijek jako uzbudljiv, pun radosti i ludosti. Uvijek kažem da kad bismo više love trošili na takve stvari, a manje na ratove, gdje bi nam bio kraj.

Kako komentiraš našeg ovogodišnjeg predstavnika, Baby Lasagnu?

- Mislim da je bio super, nismo pogriješili što smo ga izabrali. Veselim se vidjeti kakav će biti njegov nastup na Eurosongu, iako smatram da su neki elementi s nastupa na Dori već bili jako dobri.

Čini se da te strast prema poslu nikada nije napustila. Kako uspijevaš izbjeći monotoniju i raditi neprestano s tolikim žarom?

- To je možda jednostavno jače od mene. Odnosno, stalno imam želju za stvaranjem, kreativnošću, pa čak i ako je to kuhanje, vrtlarenje, farbanje stana. I imam znatiželju za novim i uvijek malo drugačijim. Neki bi možda rekli umjetnička duša, ali ja vjerujem da svi imamo taj dio u sebi.

Linker
26. travanj 2024 06:08