Melinda French Gates sa sinom Roryjem Gatesom

 SHUTTERSTOCK
Samozatajan mladić

Sin Billa Gatesa s majkom posjetio Bijelu kuću, šuška se da će preuzeti najviše upravljačke pozicije u Microsoftu

Filantropkinja Melinda French Gates povela je sina Roryja na njegov 25. rođendan na gala prijem u predsjedničku rezidenciju.

Filantropkinja Melinda French Gates povela je sina Roryja na njegov 25. rođendan na gala prijem u predsjedničku rezidenciju.

Pozivnica za svečanu državničku večeru u Bijeloj kući smatra se velikom čašću i privilegijom, a 59-godišnja filantropkinja Melinda French Gates, bivša supruga Billa Gatesa, imala je dodatni razlog da je prihvati.

Na večeru koju su američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden priredili u čast kenijskog predsjednika Williama Samoeija Ruta i njegove supruge Rachel Ruto, Melinda French Gates je povela sina Roryja Johna Gatesa, koji je tog dana slavio 25. rođendan. Kako ga je s mamom proveo na gala prijemu u Bijeloj kući Rory će tu proslavu sigurno pamtiti do kraja života.

Melinda French Gates je za tu priliku odjenula dugu večernju haljinu s cvjetnim uzorkom i žuti šal, dok je Rory dress code ispoštovao odjenuvši tamno odijelo, bijelu košulju i kravatu.

image

Rory Gates je ponos i kavalir svoje majke Melinde French Gates

SAUL LOEB AFP

Na večeri se okupilo petstotinjak uzvanika među kojima su bili i bivši predsjednici Bill Clinton sa suprugom Hillary, te Barack Obama, kao i mnogi drugi uglednici iz političkog, gospodarskog i kulturnog života.

Pretpostavlja se kako Bill Gates sina sprema da preuzme najviše upravljačke pozicije u Microsoftu, kompaniji koju je osnovao i čiji poslovni uspjeh mu je donio nezamislivo osobno bogatstvo koje se mjeri u milijardama dolara. Rory John Gates je preklani magistrirao računalne znanosti i ekonomiju na prestižnom Sveučilištu u Chicagu, a njegova majka svojedobno ga je u razgovoru za američki časopis Time opisala kao strastvenu, znatiželjnu i inteligentnu osobu sa snažno izraženim feminističkim stavovima, te mladog čovjeka koji razumije vrijednost i važnost rodne ravnopravnosti, čime se posebno ponosi.

image

Melinda Gates s kćerkom Phoebe na reviji Michaela Korsa u New Yorku lani

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Rory John Gates odrastao je s tri godine starijom sestrom Jennifer Gates, koja je u svibnju diplomirala medicinu, te četiri godine mlađom sestrom Phoebe Gates koja na prestižnom Sveučilištu Stanford studira biologiju i antropologiju.

Melinda French Gates smatra se ženom iz sjene, koja je pridonijela uspjehu svog supruga, a u Microsoftu je vodila brojne razvojne projekte kao što su Microsoft Bob, Encarta i Expedia.

image

Bill i Melinda Gates na konferenciji u Idahu 2002.

DAVID RENTAS/SHUTTERSTOCK

Koliko Bill Gates cijeni poslovne i upravljačke sposobnosti svoje bivše supruge dokazuje i činjenica da je Melinda čak tri godine nakon njihovog razvoda nastavila upravljati Zakladom Gates, najvećom i najmoćnijom humanitarnom organizacijom na svijetu koja za ispunjavanje svojih ciljeva raspolaže s više od 70 milijardi dolara.

No, 7. lipnja, nakon 24 godine predanog rada odlazi s te dužnosti, kako je rečeno u službenom priopćenju Zaklade Gates, koju su tadašnji supružnici Bill i Melinda Gates osnovali 2000. Ubuduće će se, kako je najavljeno, posvetiti razvoju projekata za osnaživanje žena kroz vlastitu kompaniju Pivotal Ventures i rad drugih privatnih zaklada i inicijativa, za što je predvidjela sredstva u visini 12,5 milijarde dolara.

image

Jennifer Gates s majkom Melindom na njujorškoj dodjeli Glamourovih godišnjih nagrada 2013.

HENRY LAMB/PHOTOWIRE/BEI/SHUTTERSTOCK
Linker
26. lipanj 2024 07:52