Novo-staro lice

Rođen za glavne uloge! Sva sreća da se nakon otkaza vratio glumi

Glumac Ivan Čuić zvijezda je hit predstava ‘Tvorničke postavke‘ i ‘Je li tako, Zorane‘, a ‘Svetoj obitelji‘ odigrao je svoju prvu glavnu filmsku ulogu.

U proteklih godinu i pol, otkako se Ivan Čuić nakon otkaza u ansamblu Komedije, vratio glumi - u međuvremenu se kalio po kuhinjama zagrebačkih i londonskih restorana, njegova lista uloga je impresivna. Trenutačno ga možemo gledati u hit predstavama Teatra Moruzgva "Je li tako, Zorane" (u koprodukciji s dubrovačkim kazalištem Marina Držića), te u "Tvorničkim postavkama" redateljice Ksenije Marinković s kojom je obišao cijelu Hrvatsku, zatim u predstavi "Ženski orkestar" redateljice Arije Rizvić u šibenskom HNK-u, te autorskom projektu "Istra ti mila materina" redatelja Roka Olafa Pečečnika u pulskom INK-u. U postprodukciji su mu i dva filma, a dočekao je i prvu glavnu filmsku ulogu u "Svetoj obitelji" Vlatke Vorkapić u kojem nastupaju i Anita Matić Delić, Nikola Đuričko, Luna Pilić, Judita Franković, Sandra Lončarić... A za Čuićevu nikad bolju glumačku formu zaslužan je i trening joge, te kalistenike - skupa vježbi na otvorenom kojima oduševljava svoje pratitelje na instagramu.

image

Živim u automobilu između Ljubljane i Sesveta, kaže glumac

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Otkad vježbaš i baviš se sportom?

Nikad se nisam bavio sportom, više sam bio tip za druženje i priču s ljudima, kakvo umaranje i znojenje, od toga sam sve donedavno bježao. Da svašta mogu prvi put sam primijetio na Akademiji na kolegiju scenskog pokreta kod profesorice Blaženke Kovač Carić. Mogao sam sve što je profesorica zatražila od mene: most, nogu za vrat i slične stvari, ali nisam tome pridavao neku preveliku pažnju. Sve se promijenilo za vrijeme korone, kad sam ležao doma ne znajući što da radim sa sobom. Kako sam tašt na izgled, pomislio sam da bi bilo dobro da počnem malo vježbati i na internetu otkrio kalisteniku.

Što je to?

Neka vrsta ulične gimnastike, vježbe koje se sastoje od raznih motoričkih pokreta, a često se izvode na šipki, bez druge opreme samo s težinom vlastitog tijela. Gledajući to poželio sam naučiti raditi sklek u stoju na rukama, ali da stignem do toga prvo sam trebao naučiti napraviti stoj.

image

Njegov specijalitet je domaća tjestenina koju sam vuče

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

I?

Isprobavao sam tri mjeseca sam doma i nije mi baš išlo, pa sam našao lika na youtubeu koji je tvrdio da se do toga najbrže stiže preko joge. Uz jogu sam počeo napredovati, a onda mi je prijateljica Tihana Lazović preporučila aplikaciju Alo Moves uz koju ona trenira i to je bila prekretnica. Na njoj sam pronašao svog učitelja joge, američkog trenera Dylana Wernera, bivšeg marinca, a sad mi je glavni cilj da skupim pet tisuća dolara i uplatim si njegov dvotjedni retreat. S njim sam za tjedan dana svladao ono što nisam uspijevao mjesecima.

Vježbaš znači doma?

Da, isključivo doma ili tamo gdje jesam.

Tebi je znači korona dobro došla?

Da, neki su u koroni prolupali i pogubili se, a ja sam se izgleda našao i presložio se, iako mi financijski kao slobodnjaku nije bilo jednostavno. Ukratko, počeo sam vježbati i vratio sam se glumi.

image

Mogu spiskati malo bogatstvo u jednom danu, ali i sa sto kuna preživjeti deset dana, kaže Čuić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Zašto si dao otkaz u anasmblu Komedije prije tri i pol godine?

Slobodnjak sam od ožujka 2019. kad sam dao otkaz jer sam se zasitio rutine i poželio nove izazove. Kako nisam imao plan B, a morao sam jesti, zaposlio sam se u kuhinji. Kuhanje mi je, naime, velika strast.

Gdje si sve radio?

Švrljao sam po zagrebačkim restoranima, kratko bio u Noelu, a kad mi je dojadilo da me po gradu svi ispituju jesam li sad kuhar ili i dalje glumac, jednostavno sam se maknuo u London. Govorim jedino engleski, pa zato London, a radio sam godinu dana u restoranu jednog Bugarina i Bosanke. Neprocjenjivo iskustvo, preporučujem ga svakome.

Tko te je učio kuhati?

Samouk sam, sve što znam naučio sam s youtubea. Volim fino jesti, pa sam si poželio sam i kuhati.

Što je tvoj specijalitet?

Obožavam francusku i talijansku kuhinju, a najviše paštu. Sam vučem tjesteninu, nikad ne kupujem industrijsku, pa složim nešto s tim.

image

Vježbati je počeo u koroni

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

A najdraže jelo iz mamine kuhinje?

Motana pita sa sirom. I janjetina.

Čime ti se roditelji bave?

Tata je inženjer građevine, a mama ekonomistica. Ali u obitelji ima i umjetnika: stric je pisac, jedna sestrična je pijanistica, druga slikarica...

Gdje si odrastao?

U Sesvetama. Roditelji su mladi stigli u Zagreb iz Hercegovine, a odrastao sam uz brata i dvije sestre, treći sam po redu. Svi smo potpuno različiti: brat radi na aerodromu u Njemačkoj, starija sestra drži frizerski salon u Zagrebu, a mlađa je trenutačno u Americi, radi u hotelu.

Kad si se odselio iz roditeljske kuće?

Nisam, još sam tamo, ali su se roditelji iselili, pa smo u kući sad ostali samo baba, starija sestra i ja. Zapravo živim u autu, jer mi je cura u Sloveniji. Skupa smo osam godina, a kako Iva ima stalni posao više sam kod nje u Ljubljani, nego ona kod mene u Zagrebu.

image

Godinu i pol je radio po kuhinjama zagrebačkih i londonskih restorana

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Na kojem jeziku razgovarate?

Na mješavini slovenskog i hrvatskog. Zbog nje sam naučio slovenski, a Iva zbog mene hrvatski.

Vježbate li skupa?

Ponekad, ali svatko radi svoje, jer je Iva više tip za pilates i utege.

Koliko ti je novac važan?

Mogu i s puno i s malo novca, ali potrošim sve što imam, još nisam naučio štedjeti. Mogu spiskati malo bogatstvo u jednom danu, ali i sa sto kuna preživjeti deset dana.

image

Prvu glavnu ulogu dobio je u filmu ‘Sveta obitelj‘ redateljice Vlatke Vorkapić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Što su ti najveći gušti?

Gledati serije kao što su "Nasljeđe", "Igra prijestolja" i "Ozark", čitati, izležavati se na kauču, družiti se s prijateljima.

Gdje se vidiš za pet godina?

U stoju na rukama kako radim 20 sklekova u nizu bez ikakvog problema.

Linker
19. travanj 2024 00:04