Catherine Zeta-Jones

 ATHENA PICTURES/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
Život dostojan filma

Odrasla je u skromnoj radničkoj obitelji, ima orden kraljevske obitelji, a rođena je na isti dan kao i njezin slavni suprug

Velška glumica i Oskarovka Catherine Zeta-Jones 25. rujna slavi 55. rođendan, a već 24 godine u skladnom je braku s Michaelom Douglasom kojeg je upoznala preko zajedničkog prijatelja i s kojim ima sina Dylana i kćer Carys.

Velška glumica i Oskarovka Catherine Zeta-Jones 25. rujna slavi 55. rođendan, a već 24 godine u skladnom je braku s Michaelom Douglasom kojeg je upoznala preko zajedničkog prijatelja i s kojim ima sina Dylana i kćer Carys.

Catherine Zeta-Jones ime je koje je u svijetu glume i filma itekako poznato. I s razlogom, otkako se pojavila na sceni svojom je karizmom, ali i talentom osvojila mnogobrojnu publiku. Rođena je 25. rujna 1969. u Swanseaju, primorskom gradu na južnoj obali Walesa - njezina majka Patricia bila je krojačica, a otac David vlasnik tvornice slatkiša. Iako joj je obitelj bila skromna, kada je Catharine imala četiri godine, na Bingu su osvojili 100 tisuća eura i tako joj mogli platiti satove baleta te privatnu školu. Od najranije dobi pokazivala je izniman talent za glumu i ples, pojavljivala se u kazališnim predstavama, a tek rijetki znaju da je sa samo devet godina postala i nacionalna šampionka u step plesu. Kada je navršila 15, Catherine je napustila školu i preselila se u London.

Dvije godine kasnije dobila je glavnu ulogu u mjuziklu "42nd Street" u West Endu, što je označilo veliku prekretnicu u njezinoj dotadašnjoj karijeri. Britanskoj publici postala je poznata ulogom u seriji "The Darling Buds of May" ranih 1990-ih, a nakon jednog neugodnog incidenta s fotoreporterima, odlučila je preseliti u SAD. Ubrzo je privukla pažnju slavnog redatelja Stevena Spielberga, koji joj je ponudio ulogu u "Zorro: Maskirani osvetnik". Vrhunac karijere doživjela je 2002. godine ulogom Velme Kelly u filmu "Chicago".

image

S Antoniom Banderasom u filmu "Zorro: Maskirani osvetnik"

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

"Ova uloga za mene je bila veliki izazov, ali i ostvarenje sna," izjavila je jednom prilikom glumica o ulozi koja joj je donijela nagradu Oscar za najbolju sporednu glumicu. Tijekom svoje karijere imala je prilike okušati se u raznim žanrovima, a istaknula se u filmovima poput "Klopka" i "Traffic". U jednom se periodu vratila kazalištu, debitirajući na Broadwayu u mjuziklu "Mala noćna glazba", za koji je osvojila nagradu Tony. U posljednje vrijeme, Catherine se okrenula televiziji. Istaknula se tako u serijama "Feud: Bette and Joan" i "Prodigal Son", dok je njezina uloga Morticije Addams u Netflixovoj seriji "Wednesday" 2022. doživjela veliki uspjeh.

image

Catherine Zeta Jones u filmu "Ljubimica Amerike"

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Catherine se 2000. udala za američkog glumca Michaela Douglasa (80), a upoznali su se preko zajedničkog prijatelja - također glumca - Dannyja de Vita. Posebno je zanimljiv podatak da je jedan od najdugovječnijih parova rođen na isti dan, samo je razlika između njih čak 25 godina, a upravo ih je to i spojilo.

"Prvi put kad sam ju vidio rekao sam ‘wow‘. Te večeri sam joj rekao da ću biti otac njezine djece. Čim sam to rekao pomislio sam da sam uništio sve svoje šanse", rekao je svojedobno Douglas. Poslije te rečenice, Catherine mu je poželjela laku noć i otišla. Ipak, nešto u Michaelu zaintrigiralo je glumicu te su ostali su kontaktu. Nije dugo trebalo da započnu ljubavnu vezu koju su u samim počecima skrivali od javnosti, a rijetko su se i viđali jer je njezina karijera bila u usponu. "Prvi put smo se poljubili nakon devet mjeseci veze jer se nikad nismo viđali", otkrila je jednom prilikom Catherine.

image

Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones vjenčali su se 2000., a zajedno imaju dvoje djece

VINCE BUCCI/AFP/PROFIMEDIA

Unatoč značajnoj razlici u godinama zbog koje mnogi nisu predviđali da će potrajati, par je s godinama izgradio čvrst brak i dobio dvoje djece - sina Dylana i kćer Carys. Njihov odnos oduvijek je privlačio veliku pozornost javnosti, a zajedno su prebrodili i teške trenutke, uključujući Douglasovu borbu s rakom grla. Osim o velikoj podršci suprugu, glumica je otvoreno govorila i o vlastitoj dijagnozi. Naime, godinama boluje od bipolarnog poremećaja, pridonoseći podizanju svijesti o mentalnom zdravlju.

Osim glumačke karijere, glumica je pokazala i odličan poduzetnički duh. Naime, lansirala je vlastitu liniju proizvoda za uređenje doma pod nazivom Casa Zeta-Jones, a također je aktivna i u dobrotvornom radu, posebno u područjima vezanim uz dječja prava i istraživanje raka. Tijekom svoje karijere, Catherine Zeta-Jones osvojila je brojne nagrade i priznanja, a osim Oscara i Tonyja, dobitnica je i nagrade BAFTA te Screen Actors Guild Award. Tek rijetki znaju da joj je 2010. britanska kraljica Elizabeta II. dala počasno odličje Reda Britanskog Carstva (CBE) za doprinos sedmoj umjetnosti, ali i dobrotvorni rad u Walesu.

image
RICH FURY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Linker
25. rujan 2024 08:09