Kris Kristofferson

 MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK
MILIJUNAŠ BUNTOVNIK

Odlazak Krisa Kristoffersona: Posljednja želja bila mu je da mu na nadgrobnom spomeniku budu ispisani stihovi Leonarda Cohena

Američki glumac i glazbenik, autor nezaboravnog hita "Me and Bobby McGee", preminuo je okružen članovima obitelji u svojoj kući na Havajima.

Američki glumac i glazbenik, autor nezaboravnog hita "Me and Bobby McGee", preminuo je okružen članovima obitelji u svojoj kući na Havajima.

U nevjerojatnoj glazbenoj karijeri objavio 21 studijski album na kojima su ostali zapisani nezaboravni hitovi "Me and Bobby McGee", "Sunday Mornin‘ Comin‘ Down," "Help Me Make It Through the Night," "For the Good Times" and, te snimio više od 120 filmova, no zvijezda američke country glazbe Kris Kristofferson zapravo je proživio život o kojem tek treba snimiti film. Prema službenom priopćenju preminuo je 28. rujna u 88. godini, okružen članovima svoje obitelji u Mauiju na Havajima, gdje mu je bio dom.

image

Kris Kristofferson s drugom suprugom Ritom Coolidge gostovao je u ‘The Muppet Showu‘

DAVID DAGLEY/SHUTTERSTOCK

Uzrok smrti nije naveden, no pretpostavlja se da su kobne bile komplikacije vezane uz njegovu primarnu lajmsku bolest, s čijim se posljedicama nosio punih pet desetljeća. Kako god, Kris Kristofferson bio je renesansni čovjek - sportaš, vojnik, pilot helikoptera, rendžer, pjesnik, profesor engleskog, vječiti buntovnik i otac osmero djece iz tri braka, kojeg je vlastiti otac razbaštinio nakon što je odustao od vojne karijere i posvetio se glazbi, te sudjelovanju u hippie pokretu.

image

Sa suprugom Lisom proveo je u braku posljednja četiri desetljeća svog života

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Kris Kristofferson rođen je 22. lipnja 1936. u Brownsvilleu u Teksasu, gdje je njegov otac Lars Henry Kristofferson služio kao časnik Američke ratne avijacije. Premda je završio vojnu akademiju i obuku za pilota helikoptera, Kris Kristofferson zaposlio se kao profesor engleskog jezika i književnosti. Te kolegije studirao je u Oxfordu, a paralelno je počeo pisati i vlastite pjesme koje je na kraju - uglazbio.

image

Barbra Streisand i Kris Kristofferson glumili su u filmu "Zvijezda je rođena" iz 1976.

WARNER BROS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Početkom sedamdesetih, kao etablirani glazbenik započeo je i glumačku karijeru, a njegova najpoznatija uloga bila je u kultnom filmu "Zvijezda je rođena" s Barbrom Streisand.

image

Kris Kristofferson i Jane Fonda u filmu "Rollover" iz 1981. redatelja Alana J. Pakule

ORION/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Prije nego što se proslavio, otac ga je razbaštinio jer je umjesto vojne karijere odabrao mjesto domara u studiju diskografske kuće Columbia Records, što je vidio kao priliku da svoje pjesme ponudi njihovim zvijezdama. A radio je i dobro plaćene, teške fizičke poslove na naftnim bušotinama i morskim platformama, kako bi mogao izdržavati obitelj - prvu suprugu Frances Maviju Beer, svoju ljubav iz školskih dana, te kćer Tracy i sina Francesa.

image

Kris Kristofferson u filmu "Bloodworth" iz 2010.

DAX PRODUCTION/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Prije drugog braka s pjevačicom Ritom Coolidge, s kojom je dobio kćer Casey, Kris Kristofferson je bio u vezi s Janis Joplin, koja je prije svoje prerane smrti u listopadu 1970. snimila Kristoffersonov vjerojatno najveći hit "Me and Bobby McGee".

Posljednja četiri desetljeća proveo je u braku s Lisom Meyers. Zbog njegove uznapredovale lajmske bolesti, koju prenose zaraženi krpelji, Kristofferson i Meyers preselili se iz kanjona Las Flores u Malibuu u Kaliforniji na svoje imanje Hani na otoku Maui na Havajima, gdje su podigli svoje petero djece.

image

Kris i Lia Kristofferson s kćerima Jesse i Kristy u New Yorku 2013.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

Supruzi i potomcima Kris Kristofferson je ostavio osobno bogatstvo od 50 milijuna dolara, a njegova posljednja želja bila je da mu na nadgrobnom spomeniku budu uklesana prva tri stiha pjesme "Bird on the Wire" Leonarda Cohena čiji slobodan prijevod glasi: "Kao ptica na žici, kao pijanac u ponoćnom zboru, pokušao sam na svoj način biti slobodan...".

Linker
30. rujan 2024 12:10