VOJKO BAŠIĆ/ CROPIX
BRZI I ŽESTOKI

Od izbjeglištva do svjetskog uspjeha: Martin Erlić je odrastao u obitelji poljoprivrednika koja je u ratu ostala bez doma

Tamnoskosi Dalmatinac iz sela blizu Benkovca po struci je kuhar, a vesele ga i radovi na OPG-u njegovih roditelja.

Tamnoskosi Dalmatinac iz sela blizu Benkovca po struci je kuhar, a vesele ga i radovi na OPG-u njegovih roditelja.

Ako se za nekog našeg reprezentativca može reći da je imao fascinantan životni put, na kojem je uspio doći do cilja unatoč brojnim preprekama, onda je to 26-godišnji Martin Erlić. Mladić iz sela Tinj nedaleko od Benkovca odrastao je u obitelji poljoprivrednika koja je tijekom rata i izbjeglištva jedva spajala kraj s krajem. Živjeli su u kući gdje ih je od životinja dijelio samo zid, jer njihov dom je bio spaljen, a preživljavalo se i od skupljanja boca. No, Martin, najmlađi među petero djece (ima dvije sestre i dva brata), zahvaljujući tome je postao jača, bolja i empatičnija osoba.

image

Martina opuštaju radovi na zemlji

SCREENSHOT

Često je objavljivao fotografije kako pomaže roditeljima Vili i Ninu na njihovom OPG-u, jer ga poljoprivredni radovi poput kopanja krumpira ili hranjenje životinja opuštaju. No, njegova velika strast bio je nogomet i zato je kao devetogodišnji dječak molio oca da ga pusti u obližnje mjesto Raštane kako bi igrao za tamošnji trećeligaški klub. Svaki dan je do tamo kilometrima pješačio, no žrtva se na kraju isplatila - zamijetili su ga u Dinamu pa je s dvanaest godina došao u Zagreb. Bilo mu je teško bez roditelja, plakao je svaku večer, no zahvaljujući tome je još jače očvrsnuo i osamostalio se. Martin je otad promijenio nekoliko domaćih i stranih klubova, a sada igra za talijanski Sassuolo. Za Vatrene je prvi put zaigrao 6. lipnja 2022. - protiv Francuske u Ligi nacija - zbog čega je propustio bratovo vjenčanje. Iste je godine s reprezentacijom osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Katru, a lani u Nizozemskoj srebro u Ligi nacija. U međuvremenu je završio Ugostiteljsku školu u Opatiji i smatra se najboljim kuharom među suigračima.

Priznao je da voli i peglati čime je 192 centimetara visoki Dalmatianc nesumnjivo osvojio dodatne simpatije. No, njegovo srce već je zauzeto, a nedavno ga je osvojila plavokosa Zadranka Nikolina Perković.

Linker
24. lipanj 2024 09:44