TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX
Zvijezde ga obožavaju

Juraj Zigman uoči revije života: "Možda sam odabrao teži put, ali s godinama se pokazalo da je to isplativije i bolje"

Riječki modni dizajner koji je ponovno pripremio spektakularnu kolekciju haljina, otkriva kako se probio u svjetski šoubiznis te priznaje da mu je u karijeri najveća podrška supruga Ines, s kojom ima sina Edgara.

Riječki modni dizajner koji je ponovno pripremio spektakularnu kolekciju haljina, otkriva kako se probio u svjetski šoubiznis te priznaje da mu je u karijeri najveća podrška supruga Ines, s kojom ima sina Edgara.

Nakon pet godina pauziranja od modnih pista Juraj Zigman se vraća, kako kaže, najvećom revijom dosad. Riječki modni dizajner, čije kreacije nose domaće, ali i svjetske zvijezde, pripremio je spektakularnu predstavu u kojoj glavne uloge imaju haljine različitih dužina, boja i silueta, s precizno razrađenim detaljima u koje su utkane stotine sati ručnog rada.

"Nova kolekcija pršti sjajem, usredotočio sam se na to da bude vrlo efektna. Namijenjena je ženi koja je puna energije i seksepila. Oslobodio sam se i napravio nešto što je potpuno po mom ukusu - hommage haljini u bilo kojoj formi, ponajprije kratkoj. Osim toga, sve što radim mora biti show, moje manekenke moraju brzo hodati, energija mora biti agresivna, sve mora zračiti seksepilom", govori dizajner, čiji je kostim u polufinalu Eurosonga 2021. nosila Albina Grčić, a njegove kreacije obožavaju i strane zvijezde kao što su Beyoncé, Nicki Minaj, Mary J. Blige, SZA, Christina Aguilera i Nelly Furtado.

image
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Uoči velike revije 4. srpnja, koju priprema u suradnji sa Severinom - još jednom poznatom poklonicom njegova modnog izričaja - otkrio nam je neke detalje iz svojih modnih početaka i suradnji sa slavnim ženama iz svjetskog šoubiznisa.

"Uživam radeći s velikim imenima jer je moja estetika od samih početaka naklonjena sceni, glamuru i blještavilu. Oduvijek mi se sviđalo generirati takvu estetiku kroz moje kreacije. To je ono što je istinski moje, to sam zapravo ja. Iako se mnogima rad sa svjetski poznatim zvijezdama možda čini kompliciran ili zahtjevan, meni nije. Upravo suprotno, dođe mi vrlo prirodno i ne gledam na to kao na nešto stresno", govori 40-godišnji dizajner, kojem je jedna od prvih slavnih klijentica bila američka pop pjevačica Fergie. Bio je na samom početku karijere, mlad i nadobudan, pa ga poziv njezina stilista nije doveo u stanje stresa. Zigman je zaslužan i za kostim u kojem je glazbena diva Beyoncé nastupala u sklopu svoje posljednje Renaissance turneje.

image

Zigmanovu kreaciju u polufinalu Eurosonga nosila je i naša tadašnja predstavnica Albina

PROFIMEDIA

"Na outfitima za njezinu turneju moj tim i ja radili smo mjesecima, što od priprema, skiciranja, dogovora oko probi i slično. Napravili smo ukupno 13 kostima i još dvije serije za plesače", kaže Zigman. Lista poznatih koji biraju njegove kreacije za svoje nastupe svake je godine tako sve duža, a među posljednjima u nizu je i popularna pjevačica Nelly Furtado. Na nastupu u Münchenu, održanom uoči početka Europskog nogometnog prvenstva, odjenula je kostim koji je Zigman - po izričitoj želji pjevačice - kreirao u bojama njezina rodnog Portugala. Na pitanje s kakvim zvijezdama najviše voli surađivati, odgovara - s odvažnima!

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Zapravo, sa svima sam dosad imao dobra iskustva. Nekad radim s timovima njihovih stilista koji točno znaju što žele, drugi mi daju potpunu slobodu, no u svakom slučaju volim kreirati za one koje nisu ziherašice. Ne volim one koje igraju na sigurno, draže su mi one koje vole eksperimentirati, riskirati i jednostavno biti drugačije od drugih", otkriva Zigman, dodajući da je s takozvanim "custom made" kreacijama odabrao teži put, ali nije mu žao zbog toga. S godinama se pokazalo da se to u modnom svijetu više cijeni, a u konačnici - i više isplati.

Zigman je oduvijek volio umjetnost, zbog čega se odlučio na studij na prestižnom Istituto Europeo di Design u Milanu. Nakon diplome neko je vrijeme radio u Italiji, a kad se vratio u Hrvatsku, odmah je krenuo spektakularno. Prijavio se na Fashion Incubator, tadašnje natjecanje mladih modnih talenata, i pobijedio. I već prvom revijom na Cro-a-porteru oduševio publiku i znalce. Ostalo je povijest...

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Oduvijek sam težio tome da će moja karijera biti povezana s umjetnošću, a moda se na kraju pokazala kao moja najveća strast. Jednostavno se rodiš s tom željom, oduvijek sam odjeću smatrao umjetnosti u pokretu, zato je toliko volim", objašnjava dizajner kojem je obitelj najveća podrška u karijeri. Već godinama je u sretnom braku s Ines Perović, a 2018. su postali roditelji sinčića Edgara. "Moj posao je kao svaki drugi, jedino što imam sreće pa sam sâm svoj poslodavac i samim time imam sve vrijeme za svoju obitelj", kaže Zigman.

Na samom kraju našeg razgovora pitali smo ga smatra li da se dizajnerima u Hrvatskoj pruža dovoljno mogućnosti, ali i što bi savjetovao mladima koji tek kreću na taj itekako zahtjevan put. "Kad me mladi danas pitaju kako uspjeti, uvijek kažem da moraš biti izuzetno uporan i samo raditi. Sve će se u životu na kraju isplatiti. Nekad je bilo mnogo teže uspjeti, mislim da su mladi danas u odličnoj poziciji jer postoje društvene mreže, svi mogu vrlo brzo i lako vidjeti njihov rad, što je uistinu velika prednost današnjeg vremena. No sve to treba znati iskoristiti i ne prestati učiti, usavršavati se i raditi na sebi. Nije moda samo ono što vidimo na Instagramu, potrebno je mnogo zalaganja i truda da bi se uspjelo", zaključuje Juraj Zigman.

Linker
03. srpanj 2024 10:06