PRIVATNI ALBUM
EURO 2024.

Insajderski vodič kroz Hamburg: Nikolina Lacković vodi nas u neodoljive restorane i rooftop barove, a zna i gdje shoppingirati

Poduzetnica iz Zagreba koja sa suprugom, nekadašnjim rukometnim reprezentativcem Blaženkom Lackovićem i djecom već 16 godina živi u gradu na sjeveru Njemačke, otkriva mjesta po ženskoj mjeri koja morate posjetiti ako putujete na utakmicu Hrvatska - Albanija.

Poduzetnica iz Zagreba koja sa suprugom, nekadašnjim rukometnim reprezentativcem Blaženkom Lackovićem i djecom već 16 godina živi u gradu na sjeveru Njemačke, otkriva mjesta po ženskoj mjeri koja morate posjetiti ako putujete na utakmicu Hrvatska - Albanija.

Uvjerit ćete se koliko je Hamburg lijep već unutar prvih sat vremena od slijetanja u zračnu luku "Helmut Schmidt", udaljenu samo 25 minuta od centra grada. Relativno blizu je i stadion Volkspark gdje će se odigrati četiri utakmice u skupini Europskog nogometnog prvenstva - među ostalim i utakmica Hrvatske s Albanijom 19. lipnja - te jedno četvrtfinale. Volksparkstadion je otvoren 1953., a od 2000. je namijenjen isključivo nogometu. Hamburg, inače najsjeverniji grad održavanja ovogodišnjeg Eura - te najveći grad u Europskoj uniji, a koji nije glavni grad - bio je domaćin utakmica Svjetskog prvenstva 1974. i 2006., a u Hamburgu se održalo i Europsko prvenstvo 1988.

image

Volksparkstadion na kojem hrvatska reprezentacija igra protiv Albanije

UNSPLASH
image

Hamburg je najsjevernija točka održavanja ovogodišnjeg Eura

UNSPLASH

Zbog dobre prometne mreže i kvalitetnog javnog prometa, do samog stadiona iz centra Hamburga stižete za 25 minuta. Iskreno se nadam da će biti sreće s vremenom, jer iako je ljeto, ono je na sjeveru drukčije. Puno je kišnih dana, temperature su obično niže od naših ljetnih i penju se do maksimalnih 25 Celzijevih stupnjeva. Zato je treba računati na slojevite odjevne kombinacije, a svakako sa sobom uvijek imajte i kišobran.

image

Nikolina Lacković

PRIVATNI ALBUM
image

Hamburg ima izvrsno organizirani javni prijevoz, a od centra do stadiona potrebno je 25 minuta vožnje

UNSPLASH

Jutro u Hamburgu

Želite li zdrav i nutritivno bogat doručak, posjetite Paledo koji možete pronaći na više lokacija u gradu. Jedan od poznatijih lokala je i Nord Coast Kaffee, no rezervirajte svoje mjesto unaprijed, pogotovo ondje namjeravate biti tijekom vikenda. Divan kafić je i Marshall Street Coffee koji se nalazi u samom centru. Na svim tim mjestima se nude prefini sendviči s avokadom i drugim zdravim namirnicama, imaju i razne bowlove na bazi voća te slane varijante ako onamo dolazite na brunch ili laganiji ručak. Nikako ne smijete propustiti rajski okus američkih palačinki sa sirupom, voćem, i naravno, s Nutellom.

image

Zdrav i nutritivno bogat doručak u Paledu

INSTAGRAM
image

Naručite kavu i avokado sendvič u Marshall Street Coffeeju

INSTAGRAM

Kava

Meni najdraže mjesto za kavu je Lovinsky u Eppendorfu, najstarijem dijelu grada o kojem postoje povijesni zapisi još s početka 12. stoljeća. Lovinsky je otvorio dečko iz New Yorka, koji odande nabavlja matchu - najbolju koju sam ikad probala. Premda se ne nalazi u centru, to je popularna turistička točka. Preporučam da ondje ispobate i čokoladnu bapku jer je naprosto - njam.

image

Eppendorf je najstarija gradska četvrt

UNSPLASH

Fantastična kava je u Elb Goldu. Dolaze je kupiti ljudi iz svih krajeva Njemačke jer je kafić ujedno i trgovina. Sami je proizvode i melju, a u ponudi je bogat izbor različitih vrsta i okusa.

image

Elb Gold je poznat po kavi u cijeloj Njemačkoj, a sami je proizvode i melju

INSTAGRAM

U samom centru svakako posjetite UZWEI The Bar koji ima široku ponudu pića. Ako ne pada kiša, sjednite na terasu, naručite kavu, čašu vina (preporuka je Ruinart Blanc de Blancs) te Ladurée macaron i priuštite si užitak sjedenja uz kanal u centru grada. Ako želite biti viđeni i vidjeti druge - ovo je kafić za vas.

image

Ako želite vidjeti i biti viđeni, UZWEI The Bar je pravo mjesto za vas

INSTAGRAM

Bar Condi se nalazi u hotelu Fairmont Vier Jahreszeiten i jedan je od dobro pozicioniranih kafića na Binnenalsteru, jezeru u samom centru grada, s dobrim doručkom, kavom i mojim omiljenim pralinama Sprüngli koje se mogu eksluzivno kupiti ili naručiti samo kod njih. Brühwerk koji se nalazi s druge strane jezera također je dobro pozicioniran i povezan s drugom stranom shopping dijela, Mönckebergstrasse.

Joe & the juice nudi predobre sendviče, a moja preporuka je avokado sendvič i shake po vašoj želji, jer svi su jednako dobri.

Cotidiano se isto nalazi u samom centru kod gradske vijećnice (Rathausa) te može poslužiti kao dobar izbor za doručak, brunch ili samo za kavu uz svježe cijeđeni sok od naranče.

image

Pogled na gradsku vijećnicu

UNSPLASH

Mutterland je tradicionalnije mjesto koje ponudu bazira na starinskim receptima karakterističnim za Njemačku, a pogotovo za njen sjever. Ovdje ćete naći najbolje Zimtschnecke ili Franzbrötchen, prefine juhe ili ćušpajze. Nalaze se na više mjesta, a jedan je vrlo blizu centra - kod glavnog željezničkog kolodvora.

Naravno, ima i standardnih mjesta za kavu kao što su Starbucks ili Balzac, ali kad ste već u Hamburgu, svakako probajte nešto čega nema nigdje drugdje.

Restorani

Evo jedan insajderski savjet - kušajte hranu u Henriksu. Riječ je o restoranu koji je relativno blizu Dammtor željezničke postaje u samom centru, bazira se na tradicionalnoj njemačkoj kuhinji s modernim pristupom, ali i ponekim izletom u japansku gastronomiju. Obožavam njihovu artičoku s različitim umacima ili pak tataki tunu. Ondje ćete pojesti najbolji (i najveći) bečki šnicl.

image

Henriks je mjesto po mjeri gurmana

INSTAGRAM

Tortue Hotel ima dva vrhunska restorana: azijski JIN GUI s najboljim sushijem i brasserier Tortue koji nudi francusku kuhinju s modernim, a opet klasičnim pristupom.

Alex sa nalazi na samom Binnenalsteru i to je klasični turistički restoran s brzom hranom i pogledom na jezero. Vjerujem da će za vrijeme prvenstva biti pun turista i slučajnih prolaznika.

Talijanski restoran Edmondo otvoren je prošle godine, nudi predobre pizze i druge talijanske specijalitete. Obožavam njihovu meringu od limuna.

Informacija za ljubitelje mesa - izvrstan izbor je u Grill Royalu, restoranu s pogledom na Binnenalster, koji je otvoren samo za ranu večeru, od 17 sati. Nalazi se u centru i svakako je potrebna rezervacija želite li ondje večerati.

Što se tiče rooftop restorana, moj izbor je Clouds koji se nalazi u ulici Reeperbahn u četvrti St. Pauli. Morate proći tom ulicom, izići navečer u jedan od kafića ili disko klubova. Ta mikrolokacije je turistički nezaobilazna, a godišnje je posjeti i do 30 milijuna gostiju. Iz restorana se pruža pogled na prekrasnu hamburšku luku.

image

Nikolini Lacković omiljeni rooftop restoran je Clouds u četvrti St. Pauli

INSTAGRAM

Sugestija je i da odete u Heritage na devetom katu hotela Le Méridien - pogled i hrana su nezaboravni. Ako ste se odlučili za kratko piće i brzi snack možete skoknuti i na terasu hotela Fonteney odakle se pruža pogled na na grad i jezero Aussenalster.

Ako pak nemate puno vremena i niste spremni izdvojiti previše novaca - a želite fino jesti - na trgiću blizu hotela Tortue ima raznih većih i manjih restorana s ponudom kineske, talijanske i njemačke kuhinje, a naravno - i tradicionalnih kobasica. Tamo se nalaze ramen restorani, Kimci Guys, Petar Pane, L Osteria...

Obvezne lokacije

Na samo nekoliko koraka od gradske vijećnice nalaze se poznate hamburške arkade ispod kojih možete sjediti i u vrijeme kad je kišovito, popiti kavu ili pojesti neku od njemačkih slastica kao što su kolač od sira Käsekuchen ili pak štrudl od jabuka sa šlagom.

image

Spektakularna koncertna dvorana Elbphilharmonie Hamburg

UNSPLASH

Svakako posjetite Hafen City, novi dio starog lučkog grada, do kojeg dolazite prolazeći kroz četvrt Speicherstadt. Zaštitni znak su joj ciglene crvene zgrade, a premrežena je predivnim malim mostovima. U samom Hafen Cityju nalazi se jedno od najvećih zdanja 21. stoljeća u ovom dijelu Njemačke, a to je koncertna dvorana Elbphilharmonie Hamburg koja je, osim što je arhitektonsko čudo, i jedno od najposjećenijih mjesta u gradu. Impresivna je i iznutra pa ako ste u mogućnosti, kupite kartu za koncert u maloj ili velikoj dvorani.

Kad smo već kod kulture i zabave, mjuzikli su ti koji obilježavaju Hamburg, a jedan od najpopularnijih u zadnjih trideset godina - i uvijek rasprodan - je "Kralj lavova". Do mjesta na kojem se prikazuje vodi istoimeni brod, koji publiku vozi s jednog kraja Elbe na drugi. A za dozu zabave posjetite hrvatski proizvod u Hamburgu - Muzej iluzija (Museum Der Illusionen).

image

Hamburg je pravi dragulj njemačkog sjevera

UNSPLASH

Shopping

U Mönckebergstraße ćete naći dućane poput Zare, HM-a, Arketa, Manga, Other stories i slično (osobno, obožavam Arket). U Neuer Wallu nalaze sve svjetski poznate marke kao stu su Gucci, Chanel, Luis Vuiton... U Hamburgu je i jedan od novijih Hermesa u Europi s predivnim interijerom. U istoj ulici su i multibrend koncept dućani UNGER i Uzwei. Budući da se nalaze uz sam Uzwei The bar, možete spojiti dva gušta - popiti piće i obaviti kratki shopping. Tu je također i robna kuća Alsterhaus. U njoj se mogu naći marke poput Maje, Sandro, ali isto tako i korneri brandova Celine, Moncler te Fendi.

image

Shopping uz kanal

UNSPLASH

I nešto za kraj...

U četvrti Eppendorf, koja je ostala sačuvana i tijekom Drugog svjetskog rata jer nije bombardirana, nalaze se neke od najljepših vila. Osim što je puna malih kafića i restorana, ondje su neodoljivi butici. Meni najdraži je obiteljski mulitbrend dućan Anita Haas.

image

Unger je multibrend oaza za šminkerice

INSTAGRAM
image

Koncept dućan Anita Haas

INSTAGRAM

Ulica Bellevue također ima predivne kuće pa prošećite i onuda, a želite li se na kratko izgubiti od gradske buke i nogometne euforije, predlažem predah u glavnom gradskom parku (Stadtpark) ili uz jezero Aussenalster. Na vama je da odlučite za što imate volje i energije. Još samo da hrvatski igrači ukrase sveopći dojam - pobjedom.

Linker
25. lipanj 2024 12:38