Još smo inspirirani božićnom radionicom koja je održana u zagrebačkom klubu Šumica u suradnji Glorije IN i kreativnog tima Eventastic na kojoj su poznate mame i njihovi mališani izrađivali božićne ukrase uz vile iz Little Stars by Nina i ukrašavali ukusne medenjake iz CukerLaba. Donosimo vam njihove savjete kako organizirati radionicu kod kuće.
Blagdanski stol nepotpun je bez mirisnih medenjaka koji su se izrađivali i na radionici Glorije IN, kluba Šumice i Eventastica. Djecu je oduševila tehnika ukrašavanja medenjaka kraljevskom glazurom tzv. royal icingom u blagdanskim motivima. Ovi tradicionalni kolačići pripremaju se vrlo jednostavno, a u svemu mogu sudjelovati i mališani koji će sigurno biti ponosni što su sudjelovali u pečenju kolača. Radionicu je u Šumici vodio CukerLab koji nam je otkrio recept za najukusnije medenjake.
MEDENJACI
- 250 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 1 veliko jaje
- 450 g glatkog brašna
- malo soli
- žličica ekstrakta od vanilije
- žličica mješavine začina (klinčić, cimet, muškatni oraščić)
Prije početka pripremite i izvažite sve sastojke. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu, dodajte jaje i ekstrakt vanilije te još malo miksajte. Na kraju dodajte brašno i sol te sve skupa umijesite. Tijesto razvaljajte na debljinu od dva cm, zamotajte u celofansku foliju i hladite u frižideru minimalno 2 sata. Protvan za pečenje obložite papirom, a pećnicu zagrijte na 160°C. Ohlađeno tijesto stavite između dva papira za pečenje i ravnomjerno razvaljate na debljinu od 0,5 cm pa kalupima za kekse vadite i prebacujte razne oblike u protvan. Keksiće pecite 10-15 min, ovisno o pećnici, dok rubovi lagano ne porumene.
KRALJEVSKA GLAZURA
Za izradu royal icinga (kraljevske glazure) kod kuće trebati će vam bjelanjci od 4 jajeta, cca 900g šećera u prahu, žlica limunovog soka te jestive boje. Sastojke pomiješajte u zdjeli i pažljivo miksajte dok se smjesa ravnomjerno ne poveže. Idealno je kombinirati dvije konzistencije glazure, čvršću za stavljanje rubova i rjeđu koja se rasporedi na površini unutar 10-tak sekundi. Smjesu raspodijelite u manje posudice i bojajte jestivim bojama po želji. Glazuru prebacite u dresir ili obične kuhinjske vrećice, zavežite vrh. Kad je sve spremno, na vrhu vrećice s glazurom odrežite vršak otprilike 2 mm od vrha i krenite u pustolovinu ukrašavanja keksića - garantirano najbolju zabavu kod kuće ovih blagdana. Kad ste gotovi, keksiće stavite na sušenje u pećnicu na temperaturu 50°C na 60 minuta kako bi glazura bila sjajna. Nakon toga ih izvadite iz pećnice i ostavite da se osuše do kraja preko noći. Ukoliko ih ne planirate odmah smazati, spremite ih u kutiju s čvrstim poklopcem gdje će ostati svježi još barem mjesec dana ili njima razveselite dragu osobu.
IZRADA UKRASA
Nakon što se zasladite finim medenjacima, vrijeme je za kreativne radionice. Preporuka vila iz Little Stars by Nina je da koristite jednostavne materijale i predmete koje djeca poznaju. Kartone, papire, drvene špatule, papirnate čaše i tanjure, šljokice i boje. Na taj način će se uz korištenje poznatih materijala bolje osjećati i biti sigurni da će zadatak koji realiziraju biti uspješniji, poručuju iz Little Stars by Nina. Radite polako uz glazbu, omiljenu vruću čokoladu ili kokice.
Zabavljajte se i ne zaboravite da uz ukrasne predmete stvarate i uspomene koje su puno vrijednije. Ako krenete na vrijeme, do blagdana uz mališane možete izraditi dovoljno predmeta koje želite pokloniti svojim prijateljima i obitelji. Ne zaboravite sačuvati svake godine jedan ukras da vidite kako se kreativnost i spretnost mališana mijenjala i poboljšavala kroz godine, a oni kad odrastu imat će pravi blagdanski "memory lane". Za inspiraciju pogledajte kako je to izgledalo na radionici Glorije IN, kluba Šumica i Eventastica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....