MIKE MARSLAND MIKE MARSLAND/WIREIMAGE
Jednostavno jedinstvena

Grace Jones, žena koja pomiče granice: Ona je gay ikona, kraljica diska, muza Andyja Warhola, majka i baka

Avangardna pjevačica i glumica, u mladosti poznata po nekonvencionalnom stilu života, kad je divljala po klubovima s Andyjem Warholom i transvestitom Divine, danas je posvećene baka koja obožava biti kod kuće.

Avangardna pjevačica i glumica, u mladosti poznata po nekonvencionalnom stilu života, kad je divljala po klubovima s Andyjem Warholom i transvestitom Divine, danas je posvećene baka koja obožava biti kod kuće.

Grace Jones, prema Billboardu jedna od 40 najvećih umjetnica klupske scene, 4. srpnja nastupila je na zagrebačkoj Šalati. Bio je to njen drugi koncert u Hrvatskoj: prvi joj je bio na otvorenju Dimensions festivala u pulskoj Areni prije sedam godina. Gledajući njene recentne fotografije s pozornice - a u posljednje je vrijeme itekako aktivna - gotovo je nevjerojatno da je riječ o ženi koja je u svibnju proslavila 76. rođendan.

image

Nastup Grace Jones na Šalati

IVANA GRGIĆ/ CROPIX

Modno avangardna i u formi kao u mladosti, Grace Jones prkosi vremenu i trendovima, koje oduvijek sama kreira. Ako je vjerovati internetski dostupnoj koncertnoj setlisti, zagrebačka će publika imati priliku čuti hitove kao što su "Slave to the Rhythm" i "My Jamaican Guy", ali i pjesme objavljene na albumu "Hurricane" iz 2008.

Osim glazbom, Grace Jones proslavila se ulogama moćnih žena u filmovima o Conanu i Jamesu Bondu, ali i svojom androginom pojavom te nekonvencionalnim životom. Grace Jones odavno je gay ikona, kraljica diska, simbol afroameričke snage, bila je muza Andyja Warhola, omiljeni model Roberta Mapplethorpea i Helmuta Newtona, zvijezda, majka i baka.

Grace je rođena u Spanish Townu na Jamajci 1948. Svoju je obitelj opisala kao eksplozivnu kombinaciju politike, religije i glazbe: njezin otac Robert Jones bio je svećenik u pentekostalnoj crkvi, kasnije biskup s političkim ambicijama, a svećenstvu se okrenuo i njezin mlađi brat Noel, dok je majka Marjorie bila dobra pjevačica i čak je pjevala prateće vokale na nekim Graceinim snimkama, ali pod lažnim imenom jer se smatralo da to ne priliči svećenikovoj ženi.

"Mama je u svojim mladim danima skakala s motkom i kvalificirala se za Olimpijske igre, ali doznalo se da je udana za mojeg oca i crkva ju je natjerala da se povuče s Igara jer ne smije pokazivati gole noge. Tako je snažno crkva utjecala na život svih nas", rekla je Grace. Kako su roditelji otišli raditi u Sjedinjene Države, gdje je otac osnovao crkvu, Grace i njezinih šestero braće i sestara ostali su na Jamajci, gdje su ih podizali strogi djed i baka koji su inzistirali na vjerskom odgoju. Djeca su morala tri puta tjedno ići u crkvu, a izgleda da su ih baka i djed i tukli, no Grace to nikad nije potvrdila.

image

Nastup na festivalu u Los Angelesu 2016.

SCOTT DUDELSON WIREIMAGE

"Sjećam se samo dobrih stvari, loših ne", rekla je jednom te naglasila kako s Jamajke pamti čudesnu prirodu i spektakularne oluje. Situacija se ipak popravila kad su se napokon pridružili roditeljima u Syracuseu u New Yorku, ali ne previše. I dalje su bili pod strogim nadzorom, a među ostalim su tad 13-godišnjoj Grace i njezinom bratu blizancu Christianu zabranili pjevati u crkvenom zboru zbog njegovih upadljivo homoseksualnih sklonosti. Sve u svemu, Grace tvrdi da zapravo nikad nije imala bezbrižno i zaigrano djetinjstvo pa se morala spašavati maštom.

"Izmišljala sam više nego što sam se igrala i to je bio temelj mojem kasnijem imidžu i mojoj sklonosti estradi", izjavila je pjevačica. Nije čudno što je na strogoću i skučenost okoline mlada Grace odgovorila buntovništvom. Profesor na fakultetu gdje je studirala španjolski rekao joj je da ima talenta za glazbu i ona je pošla s njim u Philadelphiju kako bi zajednički radili na mjuziklu. Suradnja očito nije bogzna kako završila jer je pobjegla s motorističkom bandom, a već s 18 godina našla se u New Yorku, gdje ju je modna agencija Wilhelmina angažirala kao manekenku.

image

Dvije ikone modnog svijeta: Grace Jones i Naomi Campbell

JOHN BARRETT/ZUMA PRESS/PROF JOHN BARRETT/ZUMA PRESS/PROF

"Imala sam dosta posla kao model, ali to me zapravo nije zanimalo. Taj mi je posao služio da plaćam stanarinu, a ja sam išla na sve audicije, za svaku predstavu i svaki film. Ali svi su htjeli onaj crni američki zvuk, a to ja nemam", kazala je Grace Jones, koja je radila i kao go-go plesačica pod imenom Grace Mendoza. Čak se odlučila ošišati na nulericu i obrijati obrve, no to se nije odveć svidjelo modnim agentima. Revoltirana i shvativši da u New Yorku nikad neće postići velik uspjeh, preselila se u Pariz, gdje su joj cimerice bile teksaška manekenka Jerry Hall, poslije supruga Micka Jaggera, i buduća glumica Jessica Lange.

"Bile smo jako nabrušene na muškarce. Ako bi nam došli u posjet, tjerale smo ih iz stana", sjeća se razdoblja u Parizu. Tri ljepotice postale su glavne zvijezde uzbudljive pariške modne i društvene scene: kao modele otkrio ih je modni ilustrator Antonio Lopez, biseksualac latinoameričkog podrijetla. Grace Jones surađivala je u Parizu sa slavnim fotografima kao što su Helmut Newton i Guy Bourdin, promovirala je odjeću dizajnera Azzedinea Alaie te izlazila na naslovnicama Voguea i Ellea, a u slobodno vrijeme partijala u poznatom klubu Sept, gdje se družila s Giorgiom Armanijem i Karlom Lagerfeldom. Izgledom je privlačila pozornost: na jednoj se zabavi na kojoj se okupila francuska politička krema pojavila s ogrlicom od kostiju oko vrata i ničim više. Disko groznica je potresala Pariz, ali epicentar je bio u New Yorku pa se onamo Grace i vratila.

image
SHIRLAINE FORREST WIREIMAGE

"New York je tad bio kao crkva. Svi su plesali, glazba je bila kao svećenik", izjavila je. Ali ona nije samo divljala po klubovima s Andyjem Warholom, transvestitom Divine i šarolikim društvom iz modnog, literarnog i glazbenog svijeta, nego je tražila način da i sama sudjeluje u glazbenom slavlju pa se naposljetku otisnula u estradnu karijeru. Još je u Parizu snimila nekoliko singlica, bez ikakva odjeka, i od svega možda ne bi bilo ništa da njezini agenti, bračni par Sy i Eileen Berlin, nisu ponudili suradnju slavnom producentu Tomu Moultonu, jednom od ljudi koji su stvorili disko zvuk sedamdesetih.

"Kad sam prvi put čuo Grace Jones, zvučala je kao Bela Lugosi u horor filmu. Ali bila je agresivna i odlučna. Rekla mi je da će napraviti sve da uspije. Pomislio sam, ako je talentirana kao što je odlučna, uspjet će. A ona je zbilja dala sve od sebe. Uzimala je satove pjevanja dva puta tjedno i predavala se do kraja. Ona zbilja zna pjevati. Ali to nije sve. Jednostavno je jedinstvena", rekao je Moulton.

image

Grace Jones 2012. godine

BACK PAGE IMAGES/SHUTTERSTOCK

Grace i Moulton zajedno su snimili tri albuma - 1977. izišao je prvijenac "Portfolio" s hitom "La Vie en Rose", godinu poslije "Fame", a 1979. "Muse" - i točno pogodili grozničavu atmosferu grada i velikih diskoklubova gdje su se gomile odavale cjelonoćnom orgijastičnom plesu začinjenom alkoholom, drogom i okusom opasnosti. Homoseksualnost kao i sva ostala seksualna i rodna odstupanja od takozvane normale još su se donedavno smatrali devijantnim ponašanjem i bili kažnjivi zakonom pa je nadmoćna pojava Grace Jones, koja kao da je brisala rodne granice, bila i smjela i oslobađajuća. A pjevačica se savršeno uklapala u tu bizarno razuzdanu atmosferu: netko se sjeća da mu je, kad su se upoznali, umjesto posjetnice dala mali plastični bič u koji je bilo ugravirano njezino ime. "Fame" je posvećen Jean-Paulu Goudeu, francuskom fotografu, grafičaru i umjetniku, koji će odigrati važnu ulogu u njezinu životu. Upoznali su se u New Yorku i premda je Grace Jones i dotad izgledala osebujno, upravo ju je Goude pretvorio u ikonu, manipulirajući ručno fotografijama (prije Photoshopa), tako da joj je izduljio vrat, proširio ramena, prenaglasio jagodice i poigravao se rodnim određenjem: za omot njezina najuspješnijeg albuma "Nightclubbing" iz 1981. snimio ju je u muškom Armanijevu sakou, s cigaretom u ustima i ravno odrezane kose, dok je za naslovnicu albuma "Living My Life" upotrijebio samo njezinu glavu izrezanu s fotografije i izobličenu pa je zalijepio za bijelu pozadinu.

image

Sina je dobila u braku s francuskim fotografom Jean-Paulom Goudeom (

HOBYCAT/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Za poznatu fotografiju na omotu kompilacijskog albuma "Island Life" Goude je uhvatio Grace Jones u nizu sličnih poza, a onda ih kolažirao i spojio tako da se čini da Grace stoji u savršenom, ali zapravo neizvedivom baletnom položaju arabesque, u slavu moćnog crnog tijela. Goude se i poslije proslavio kao autor ikoničkih fotografija poput one polugole, nauljene Kim Kardashian s naslovnice časopisa Paper iz 2014. Koliko god plodna i inspirativna, veza Grace Jones i Goudea nije potrajala, iako su u njoj dobili sina Paula. Goude ju je poslije opisao kao "lijepu i grotesknu istodobno" i izjavio da su se sreli u dekadentnom razdoblju kad ga je ona navukla na izlaske u Studio 54 i slična mjesta.

"Postala mi je opsesija i sve smo radili zajedno. Ali kad mi je rekla da je u drugom stanju, nisam bio sretan jer nisam imao namjeru ostati s njom. Opet, kad je rodila, smekšao sam se i raznježio. I onda je sve otišlo kvragu pa sam je morao ostaviti. Ali svoje sam najbolje radove napravio s njom i do danas smo prijatelji", rekao je Goude, koji je nastavio surađivati s popularnom pjevačicom i nakon raskida. No kad ga je zamolila da joj daruje spermu kako bi ponovno zatrudnjela, kategorički je to odbio.

image

S turskim osobnim čuvarom Atilom Altaunbayem, s kojim je bila u braku šest godina, i sinom Paulom

ROSE HARTMAN/ZUMA PRESS/PROF ROSE HARTMAN/ZUMA PRESS/PROF

Kad su se vremena promijenila i disko zamro, i Grace Jones promijenila je zvuk. Uz pomoć producenta Chrisa Blackwella i genijalne jamajkanske ritam sekcije Robbieja Shakespearea i Slyja Dunbara snimila je albume na kojima se reggae isprepleće s rock i R&B ugođajem, uz često kontroverzne tekstove. "Warm Leatherette" (1980.), pa sljedeće godine "Nightclubbing" s tangom Astora Piazzole i skladbom "Pull Up to the Bumper", slavljem seksa prije nego što je sida zakomplicirala stvar, te na kraju "Living My Life" s hitom "My Jamaican Guy" donijeli su Grace Jones planetarnu slavu, ali i nove profesionalne izazove.

Nakon što je do maksimuma iskoristila medij videa koji je tad bio na vrhuncu i s Goudeom snimila produženi video pod naslovom "One Man Show", u kojem u kompliciranim kostimima ili maskirana u gorilu izvodi niz najvećih hitova, Grace Jones zapazili su i holivudski redatelji pa je 1984. dobila ulogu Amazonke Zule u filmu "Conan razarač", drugom iz serije o ratniku Conanu kojeg je utjelovio Arnold Schwarzenegger.

Čini se da je u druženju s austrijskim snagatorom Grace Jones razvila naklonost prema mišićavim muškarcima jer je prohodala s Dolphom Lundgrenom, 195 centimetara visokim Šveđaninom, diplomiranim kemičarom s crnim pojasom trećeg dana u karateu, koji je tada radio kao izbacivač u Sydneyju. Lundgren se s njom preselio u New York, gdje je, kao i Goude, provodio noći po klubovima, družio se s Warholom, Haringom i manekenkom Iman te uzimao satove glume kod Andie MacDowell. Učenje mu se isplatilo.

image

Sredinom osamdesetih bila je u vezi s Dolphom Lundgrenom

PHOTOLINK/EVERETT/PROFIMEDIA
image

Glumila je s Arnoldom Schwarzeneggerom u ‘Conanu razaraču‘

FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Grace Jones dobila je ulogu ubojite May Day, ljubavnice glavnog Bondovog neprijatelja u četrnaestom filmu o agentu 007, "Pogledu na ubojstvo". Rogera Moorea, koji je odigrao Bonda, pohvalila je da ima najčvršće noge koje je vidjela te je na snimanju predložila redatelju da iskuša i Lundgrenov talent. Minijaturna uloga agenta KGB-a bila je početak njegove impresivne filmske karijere koja traje do danas. Do danas traje i Grace Jones.

image

S Christopherom Walkenom u ‘Pogledu na ubojstvo‘, filmskom nastavku o Jamesu Bondu

PROFIMEDIA

Nakon uspješnih albuma "Slave to the Rhythm" i "Island Life", posljednje njezino izdanje koje se našlo među 200 na američkoj top-ljestvici bio je album "Inside Story".

Devedesete su uglavnom bile ispunjene neuspješnim pokušajima povratka i nesretnim filmskim ulogama, poput one egipatske kraljice Katrine u "Vampu" i Conchite u "Siesti", kojom je zaradila nominaciju za Zlatnu malinu za najgoru sporednu glumicu. Ali to nije narušilo njezin status dive, koji je održavala ekscesnim ponašanjem pa je, primjerice, davala intervjue iz kade, opijala se s novinarima pa im se ubacivala bez obzira na spol ili ih pak puštala da čekaju satima. Uvijek je nosila sunčane naočale, kao i duge skupocjene bunde te radila scene ako bi joj netko slučajno stao na kaput, kao na partyju nakon premijere jednog Jamesa Bonda.

Grace Jones se 1996. udala za osobnog čuvara Atilu Altaunbaya i ubrzo rastala. Bio joj je to drugi brak, nakon još kraćeg s producentom Chrisom Stanleyjem, kojem je rekla "da" 1989. Tek veza s Ivorom Guestom, britanskim glazbenim producentom i plemićem, s kojim je prohodala 2006., donijela joj je novo nadahnuće i pomogla joj da se nakon gotovo 20 godina, i nakon što je čvrsto odlučila da više nikad neće snimiti album, u velikom stilu vrati na glazbenu scenu.

image

Grace Jones je nastupila s hulahupom

LOONA/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Upoznali smo se preko zajedničkog prijatelja, modista Philipa Treacyja, na večeri koju je priredio. Zabranio je Ivoru da govori o glazbi kako me ne bi naljutio", opisala je Grace početak veze u kojoj se razvila kreativna kemija. S Guestom je 2008. snimila povratnički album "Hurricane", koji se popeo na vrh top-ljestvica i ponovno je lansirao među zvijezde. Grace Jones je 2010. nastupila za zakladu Eltona Johna koja se bori protiv side, na koncertu na kojem je skupljeno gotovo četiri milijuna dolara; s Debbie Harry na dobrotvornom koncertu u Sao Paolu; na Dijamantnom jubileju britanske kraljice Elizabete II., gdje je tijekom cijele izvedbe vrtjela hulahup, i na dodjeli nagrada muškarcu 2012. časopisa GQ, koju je predala pjevaču Tomu Jonesu, zajedno sa svojim donjim rubljem.

"Mislio sam da ti ne nosiš rublje", galantno je rekao Tom Jones. Ali unatoč tome što odaje dojam, kako kaže engleska fraza, da je veća od života, za sebe tvrdi da privatno ni izdaleka nije tako otkačena, nego da je njezina mitska statura uvelike proračunata, umjetna tvorevina.

image
CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

"Sedamdesetih i osamdesetih svi smo se zabavljali i tu i tamo smo znali pretjerati, istina. Ali kad se sve zbroji, trebalo je dosta razmišljanja, planiranja, napornog rada i dobre šminke da te javnost doživi i prihvati kao neku vrstu čudovišta, otklona od normale", priznala je nedavno te dodala da više ne voli partijati.

"Ionako se više nitko ne zna zabavljati. Zato ostajem kod kuće, sklupčam se na kauču pred televizorom s bocom dobrog crnog vina i uživam", kazala je u jednom intervjuu. Više se ne bavi ni bodibildingom, od kojeg su joj stradali zglobovi, nego pliva i vrti hulahup. I dalje izgleda senzacionalno pa zato donosimo i njezine savjete kako održati vitalnost. Dakle: prvo, posjetite Jamajku jer će vam tamošnja blaga klima i opušteno okruženje skinuti godine; redovito plivajte, po mogućnosti u moru; promatrajte izlaske i zalaske sunca; uživajte u pokojoj čaši crnog vina; brinite se o izgledu, ali ne opsesivno; i na kraju, povremeno mijenjajte rodne uloge. Za Grace Jones - ništa lakše od toga.

Linker
05. srpanj 2024 11:10