Sebastian Stan i Maria Bakalova kao filmski Donald i Ivana Trump

 ALI ABBASI
PREMIJERA U CANNESU

Filmska priča o usponu razotkriva tajne Trumpovog braka s Ivanom i estetske zahvate kojima se podvrgnuo

Film "The Apprentice" redatelja Alija Abbasija sa Sebastianom Stanom, Jeremyjem Strongom, Marijom Bakalovom i Martinom Donovanom u glavnim ulogama izazvao je niz reakcija i prijetnju tužbom.

Film "The Apprentice" redatelja Alija Abbasija sa Sebastianom Stanom, Jeremyjem Strongom, Marijom Bakalovom i Martinom Donovanom u glavnim ulogama izazvao je niz reakcija i prijetnju tužbom.

Njegova priča je filmska i bilo je samo pitanje vremena kad će se prvi film nadahnut životom Donalda Trumpa, bivšeg američkog predsjednika i aktualnog republikanskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima pojaviti u kinima.

"The Apprentice" (Pripravnik) je premijerno prikazan 20. svibnja na 77. Filmskom festivalu u Cannesu, filmska ekipa predvođena redateljem Alijem Abbasijem i glumcima Sebastianom Stanom, Jeremyjem Strongom, Marijom Bakalovom i Martinom Donovanom zaradila je nakon projekcije ovacije, a film je odmah izazvao niz kontroverznih reakcija i prijetnju tužbom Trumpovog odvjetničkog tima.

image

Priča prati Trumpov uspon 80-ih

ALI ABBASI

O čemu se radi? Dvosatna filmska priča prati strelovit uspon ambicioznog tatinog sina i biznismena Donalda Trumpa koji se početkom osamdesetih godina pozicionirao kao nekretninski mogul i to uz pomoć svog moćnog prijatelja i mentora, američkog odvjetnika Roya Cohna, čovjeka koji je odigrao vrlo važnu ulogu u McCarthyjevoj komisiji, te progonu ljevičara i komunističkih simpatizera sredinom pedesetih.

image

Redatelj Ali Abassi i glavni glumci Sebastian Stan i Maria Balakova na crvenom tepihu u Cannesu

VALERY HACHE AFP

Donald Trump tada je bio u svom prvom braku s bivšom čehoslovačkom skijašicom i modelom Ivanom Trump, redovito je konzumirao droge, te išao na tretmane liposukcije i transplantaciju kose. No, najkontroverznija i najmučnija scena prikazuje njegov grubi seksualni napad na tadašnju suprugu Ivanu Trump. I to nakon svađe u kojoj Trump Ivanu vrijeđa riječima kako mu više nije nimalo privlačna.

image

Film "The Apprentice" premijerno je prikazan u Cannesu

ALI ABBASI

Premda datum početka kinodistribucije još nije objavljen, apsolutno je sigurno da mnogi jedva čekaju da "The Apprentice" pogledaju u kinima. Kako god, Donald Trump trenutačno ima mnogo većih problema od eventualnih netočnosti od fikcionalizacije svoje životne priče, od čega se autori nisu niti željeli zaštititi - jer svi likovi u filmu nose imena stvarnih aktera. Protiv njega se u Sjedinjenim Državama trenutačno vodi nekoliko sudskih procesa, pa se ovih dana svojim obožavateljima požalio da većinu vremena provodi u nezdravim, mračnim i skučenim prostorima.

image

Producentica Amy Baer, glumica Maria Bakalova i redatelj Ali Abbasi u Cannesu

LOIC VENANCE AFP

Silne afere na štete zasad njegovim šansama da se početkom 2025. vrati u Bijelu kuću. Iz nje, kako je poznato, ispraćen s titulom lošeg gubitnika i najvećeg lažova u suvremenoj političkoj povijesti, omražen, ismijan i prezren čak i od dijela svojih najbližih suradnika.

No, to ga nije spriječilo da u posljednjem govoru nahvali samoga sebe i veličanstvene uspjehe svoje administracije u Bijeloj kući u koju se poput političke replike filmskog Terminatora ponovno želi vratiti u trenutku kad se taj pothvat svima činio - nemogućim.

image

Filmska ekipa: Maria Bakalova, Ali Abbasi, Sebastian Stan, Amy Baer i Gabriel Sherman

VALERY HACHE AFP
Linker
26. lipanj 2024 09:55